Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

A nagy fehér orosz - A White Russian, amiből egy kultikus film csinált sztárt

2020. május 31. - absolut_hu

dsc05803_logo_zott.jpg

Az emberek több, mint kétszáz éve fogyasztanak koktélokat, a legelső írásos hivatkozás 1798-ra datálható. Jó pár közülük a kultúránk részévé vált, és mai napig népszerű. Egy Martini, Margarita, Caipirinha, Manhattan esetében gondolkodás nélkül elfogadjuk, hogy miért is váltak sikeressé, legtöbbször frissítő hatásuk vagy éppen kifinomultságuk miatt, de vannak olyan népszerű koktélok, amik kívül esnek ezen a kategórián és már-már extrémnek számítanak. Ilyen a Bloody Mary – történeti posztunkat itt olvashatjátok – vagy akár a White Russian. A White Russian fő összetevői a vodka, a kávélikőr és a tejszín. Az ital a megszokottól eltérően több cukrot tartalmaz, de a legtöbb ember számára maga a tejszín az, ami megkérdőjelezi ennek az italnak a kifinomultságát. Utóbbihoz már csak azért is szkeptikusan állnak egyesek, mert nem igazán értik az összefüggést a tej és a felnőtteknek szóló élvezeti cikként fogyasztott alkoholos italok között. Pedig a White Russian van annyira karakteres, hogy a legismertebb koktélok között tartsák számon. Ahogy David Wondrich italtörténész írja, ez egy olyan koktél, amely „átlép a kevert italok világán, mint a Rodoszi Kolosszus, egyik lába szilárdan áll azok között, akik soha nem isznak, a másik lába azok között, akik mindig.”

Világokat átszövő történelem

Hiába keressük a White Russian eredetét a messzi Szibériában, története Etiópiából Mexikóba és Brüsszelbe vezet, és igen van kapcsolata Oroszországgal is, de talán nem olyan erős, mint gondolnánk. A White Russian első nyomatott hivatkozása 1965-ben az Oakland Tribune-ben jelent meg, és legtöbb forrás ezt tekinti az ital első hivatalos megjelenésének, de nem lehetnek kétségeink afelől, hogy bőven ez előtt már felszolgálták valahol.

Az Orosz medvétől a Fehér oroszig

Hogy megtudjuk a White Russian történetét, először érdemes elődjéhez, a Black Russian-höz visszanyúlni. A Black Russian a White Russian nagy testvére, amit 1949-ben egy bizonyos Gustave Tops talált ki. A belga bartender Luxemburg akkori amerikai nagykövete, Perle Mesta (1889-1975) tiszteletére alkotta meg ezt az italt a brüsszeli Metropol Hotelben. A michigani származású Mesta nagy rajongója volt a vodkának, de a hidegháború éveiben jobbnak látta titkolni a keleti szuperhatalom „legfőbb” exportterméke iránti szenvedélyét. A socialite fogalmi kategóriáját kimerítő Perle Mesta, férje után maradt millióiból valódi közéleti figurává nőtte ki magát. Washingtoni partijain a korszak tündöklő sztárjai és legbefolyásosabb politikusai vettek részt. Az ital tehát Brüsszelben született meg, az egyetlen oka annak, hogy Oroszországhoz kötik, az az, hogy a vodka Oroszországból származik - valójában a Keleti blokkból, az oroszok és a lengyelek között mai napig nagy viták vannak az eredetről.

A klasszikus Black Russian elkészítéséhez egy alacsony, de öblös pohár kell, 6 jégkocka, 5 cl vodka és 3 cl kávélikőr. Mindezt alulról felfelé történő kevergetéssel kell összedolgoznunk egy, az erre a célra használatos koktélkanál segítségével. Az elkészült ital Tops nagy lehetősége volt, hiszen nevét egy csapásra híressé tette a bartenderek körében. Ebben természetesen nagy szerepe volt a kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkező Perle Mestának is, akit lenyűgözött a koktél ízvilága. A Black Russian végül nemcsak a hotel bárjának itallapján maradt fent, de később eljutott a világ minden tájára.

screen_shot_2020-05-31_at_0_17_48.png

A brüsszeli Hotel Metropole bárja és Perle Mesta, Luxemburg egykori amerikai nagykövete Forrás: oroszvilag.hu

Ha pedig még mélyebbre szeretnénk ásni, van egy másik eredet sztori is a White Russian-nel kapcsolatban. Ehhez viszont egészen a 30-as évekig kell visszarepülnünk az időben, amikor a Savoy Cocktail Book-ban szereplő, a vodka, a gin és crème de cacao elegyéből összeállított Russian koktél komoly népszerűséget vívott ki magának azok között, akik egymás ugratására minél lehetetlenebb összetevőjű italokat kevertek maguknak és egymásnak. A Russiant a Barbara követte, és ebből már hiányzott a gin, majd a crème de cacao-t felváltotta a Kahlúa, és ezáltal új nevet is kapott a koktél. Így lett Russian Bear. Valamikor az 1950-es évek elején kerülhetett a receptúrába először tej vagy tejszín. A következő évtizedben a White Russian elterjedt az egész nyugati féltekén, végül az említett Oakland Tribune cikkben került nyomtatásba az első hivatalos receptúra. A 70-es évek disco korszaka után kicsivel az ital népszerűsége még növekedett, majd elhalványult. Egészen…

big-lebowski-white-russian.jpg

Tökivel a Hall of Fame-be

Még el kellett telnie jó pár évnek, hogy a White Russian a híres koktélok Hall Of Fame-jébe is bekerüljön olyan italok mellé, mint a Bloody Mary, a Manhattan vagy a Vodka Martini. A végső lökést egy olyan kultikus film hozta meg számára, ami nemcsak a 90-es évek egyik sikermozija, de készítőit, a mára híressé vált zseniket, a Coen fivéreket is Hollywood legnagyobbjai közé emelte. A nagy Lebowski fő karaktere, Jeff Lebowski, azaz Töki végig White Russiant kortyolgat, és aki igazán szemfüles, az meg is számolhatja hányszor történik ez meg. Innentől kezdve emberek milliói fedezték fel maguknak a kellemes, krémes White Russian-t. A Big Lebowski ikonikus itallá tette a White Russian-t, így nem meglepő, hogy 2014-ben a Kahlúa “The White Russian” címen egy rövid filmet forgatott a Big Lebowski főszerepléjével, Jeff Bridges-szel. A Fehér Orosz ebben a történetben azonban nem csak a koktélra utal... 

Variánsok szerte a világban

Ahogy a nagy klasszikus társainak, a White Russiannek is vannak változatai. Mi pedig össze is gyűjtöttünk párat a teljesség igénye nélkül.

White Canadian: a tejszín helyett kecsketejet használnak

White Mexican: a tejszínt itt a rizsből készített mexikói desszert ital, a horchata váltja fel

White Cuban: vodka helyett rum az alapszesz

White Belgian: csokilikőrrel helyettesítik a kávélikőrt

Dirty Russian: csokis tejjel készül tejszín helyett

Blind Russian: a tejszínt egy rész Baileys helyettesíti

Colorado Russian: egy rész tejszín egy rész cola kerül bele a másik két összetevő mellé

Anna Kournikova: a teniszcsillagra utal a név, és kötelezően alacsony zsírtartalmú tejszínnel készül

whiterussians.jpg

De mégis hogy kerül a rum a White Russian-be?

A White Russian vonatkozásában a vodka mellett egy másik fontos történelmi szempont az, hogy a kávé és a rum  ugyanazon a területen található. A kávé és a rum alapját adó cukornád hiába nem őshonos a Karibi, Mexikói és Dél-Amerikai térségben, mégis ezeken a helyekek váltak a legnagyobb termelőkké. A cukornád Ázsiából Ázsiából került az Új-világba, még  Christopher Columbus által, a kávét pedig Etiópiából származtatják. Az 1800-as évekre a rum és a kávé tehát már egy helyen volt, és szinte adta magát, hogy kávélikőr készüljön belőlük. A Kahlúa a kávélikőrök nagyágyúja, 1936-ban kezdték meg a készítését. Egy üveg Kahlúa hét évig készül, és azért ilyen sokáig, mert a kávécserjék árnyékban nevelkednek, így sokkal sötétebb, teltebb ízű kávécseresznye fejlődik ki. A szüret után a kávébab fél évet pihen, majd a szárítás után pörkölik. A frissen pörkölt 100% Arabica kávé és a helyben főzött, cukornád alapú valódi rum négy hétig együtt érlelődik.

ecrm-batch2-white-russian.jpg

A klasszikus White Russian: brutáljó ital ellenállhatatlan ízzel

A White Russian alapja a Black Russian; a tiszta vodkához 3:1 arányban kávélikőrt teszünk – legtöbbször Kahlúa-t -, és jégre töltjük. Ehhez adjuk a likőr mennyiségének megfelelő tejszínt, ettől kapja azt a kellemes krémességet, ami miatt annyira szeretik – persze édes íze mellett. Amíg a kávélikőr és a tejszín az ital gazdag textúráját adja, addig a vodka a biztos alapot. Az elkészítése is rém egyszerű; még shaker sem kell hozzá, elég az összetevőket jégre egy pohárba tölteni, majd egyszerűen megkeverni egy bárkanállal. Ahogy az Espresso Martini esetében, itt is számolhatunk némi élénkítő hatással, igaz, a reggeli kávét nem lehet helyettesíteni vele. Az viszont tény, hogy mivel a Kahlúa igazi kávészemekből készül, és negyed annyi koffeint tartalmaz egy adag, mint egy espresso, biztosan élénkítően hat fogyasztójára.

Külön jó hír, hogy egy finom White Russian elszürcsölésére nincs előírt etikett, ami az időzítést illeti. Tökéletes lehet a vasárnapi lazuláshoz, bemelegítésnek a péntek esti buli előtt, bármilyen fogás mellé vagy desszertnek. Persze érdemes figyelni a mennyiségre, már csak a tejszín miatt is.

Az egyik nagyszerű dolog a White Russian történelmében, hogy kialakulásához és leginkább az elkészítéséhez szükséges alapanyagok milyen sok ponton kapcsolódnak az emberiség történelméhez. Lehet, hogy a neve egyetlen helyre utal, de a White Russian a világ nagy részét magába foglalja. A következő White Russian-öd elkészítésekor szánj egy percet rá, és gondolatban vágtass végig ezen a különleges történelmen!

dsc05835_logo_zott.jpg

A mi White Russianünk

Az Absolut 100-nak nemcsak fekete elegáns üvege sugároz erőt, hanem 50%-os alkoholtartalma is, ami még jobban kiemeli a vodka ízjegyeit. Gazdag, első-osztályú és elegáns ital. Tökéletesen kiegészíti a White Russian selymes és gazdag ízvilágát.  

dsc00386_logo_zott.jpg

Rácz Zoltán, az Absolut nagykövete is A nagy Lebowski kapcsán kapta fel a fejét annak idején a White Russian-re, most pedig elkészítette számunkra a klasszikus változatot shakelve.

Talán ez az első olyan koktél, ami számomra anno egy film miatt lett érdekes. A Nagy Lebowskiban a főszereplő kicsi erősebb keverésekkel fogyasztotta mondjuk, de így is megvolt valahogy a hanyag elenganciája az italnak. Hozzám talán egy fokkal közelebb áll a tejszín nélküli, azaz a Black Russian verzió, mert itt jobban érvényesülnek a Kahlúa kellemes jegyei.

dsc05799_logo_zott.jpg

Összetevők:

5 cl Absolut 100

2 cl Kahlúa

3 cl tejszín

2-3 kávészem

 

Elkészítése:

Egy pohárba jeget teszünk. A shakerbe beleöntjük a tejszínt, jól felrázzuk. A szervízpohárba jégre töltjük a vodkát és a kávélikőrt, egy bárkanállal elkeverjük, majd a tejszínt ráöntjük. Végül pár kávészemmel díszítjük.

 

süti beállítások módosítása