Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

A legkomplexebb koktél - A Bloody Mary

2020. április 18. - absolut_hu

bloodymary_single_logo_zott.jpg

A Bloody Mary-t lehet szeretni vagy nem szeretni, de semmiképpen sem vitatható el tőle a világ legismertebb koktélok között elfoglalt helye. Az Egyesült Államokban például olyan népszerű, hogy a január 1-jét hivatalosan is Bloody Mary Napnak nyilvánították. Sokan ismerik a „másnapos italként”, nem egyszer láthattuk hollywoodi filmek jeleneteiben, ahogy a főhős az előző esti buli hevét próbálja enyhíteni ezzel a tápláló, frissítő itallal. A kutyaharapást szőrivel elv mentén haladva, a legjobb, ha a díszként alkalmazott csinos kis zellerszálat is elrágcsáljuk, így némi plusz vitaminhoz tudjuk juttatni szervezetünket.

Bloody Mary és az ízek teljessége 

A Bloody Mary-t tartják a világ legkomplexebb italának olyan szempontból, hogy mindegyik alapíz megtalálható benne. Annyira komplett az ízhatás, hogy az édes, savanyú, keserű és sós alapízek mellett megjelenik az ötödik, az úgynevezett umami is. Egyébként az umami, ami megtalálható a paradicsomban, a halfélékben, a spenótban és a sajtfélékben is, a keleti konyhákban alapvető fontosságú, kínai vagy húsízként is utalnak rá, az észlelésére képes ízlelő receptorok pedig a nyelv egész felületén megtalálhatóak. De kinek jutott eszébe ez az elsőre bizarrnak tűnő koktél, és hogy kapta sokatmondó nevét? 

Egy kis New York Párizsban, egy kis Párizs New York-ban

Bár a koktél Bloody Mary név alatt először egy 1946-os hirdetésben tűnt fel, történetének kezdete több, mint 20 évvel azelőttre datálható. Amikor 1920 körül az Orosz Forradalom elől menekülő orosz immigránsok vodkát és fekete kaviárt vittek magukkal Párizsba, senki nem gondolta volna, hogy a koktélvilág egyik leghíresebb koktéljának megszületésre biztosítanak ezzel lehetőséget. Az egyik helyi New York stílusú bár, a Harry’s (később átkeresztelték Harry’s New York Bar-ra) fiatal bartendere, Ferdinand „Pete” Petiot belevetette magát a kísérletezésbe, miután a vodkát magában túl íztelennek tartotta. Pont akkoriban jutott hozzá az USA-ból importált konzerv paradicsomléhez, ami a tengerentúlon Paradicsom dzsúz koktél néven futott az itallapokon a Szesztilalom idején. Egy évnek kellett eltelnie, hogy Petiot agyába befészkelje magát az ötlet, vajon hogy működhet együtt a két összetevő. Miután adott hozzá némi fűszert, 1921-ben meg is született a Bloody Mary első verziója, akkor még Bucket of Blood néven.

 bloody_mary_petiot_foto.jpg

Ferdinand „Pete” Petiot Forrás: Difford's Guide

A Harry’s vendégköre hamar megkedvelte ezt a karakteres, frissítő italt, amit sokan a másnaposság elűzésére (is) használtak. Sok más amerikai emigráns mellett a bár egyik törzsvendége volt a híres író Ernest Hemingway, aki akkor éppen a francia fővárosban élt. Ő élete végéig rajongója maradt a Bloody Mary-nek, arról, pedig, hogy is kell elkészíteni egy jó Bloody-t, ahogy ő nevezte, konkrét elképzelése volt: „kerüljön az előhűtött pohárba jófajta orosz vodka, hideg paradicsomlé, egy kanál Worchestersire vagy más steak szósz, frissen facsart lime lé, zellersó, canenne és fekete bors”.

Petiot 1925-ben keresztül szelte a Csatornát és áttette székhelyét New Yorkba, ahol hatalmas népszerűségre tett szert. Kezdetben a Savoy Hotelben dolgozott, itt fedezte fel tehetségét a Manhattenben található St. Regis Hotel tulajdonosnője, Mary Duke Biddle, azonban még várnia kellett 1934-ig, hogy a St. Regis bárjának vezető bartendere lehessen. Állítólag ebben az időszakban került bele a koktélba a jól ismert amerikai chili szósz, a Tabasco, ami végül teljessé tette az ízhatást.

Nem Hemingway volt az egyetlen híres törzsvendége Petiotnak, ebben az időszakban gyakran látogatta meg a kor hírhedt gengsztere Frank Costello, és állítása szerint 1934 és 1979 között minden amerikai elnöknek készíthetett italt, Lyndon B. Johnson kivételével.

A név eredete

A név hallatán sokan Anglia királynőjére, I. Máriára, másnéven Tudor Máriára asszociálnak, akinek beceneve, a Bloody Mary Jon Foxe Mártírok könyvében olvasható először. Az írás a királynő ideje alatt folyó protestáns üldözésről szól. Valószínűsíthető azonban, hogy közel sem volt a névadásnak ilyen kulturális vonatkozású felhangja.

 mary_i_of_england.jpg

I. Mária angol királynő Forrás: Wikipédia

Egyesek azt állítják, hogy a híres hollywoodi színésznő, Mary Pickford volt a névadó inspirációs forrása, mások a chicagoi Blood of Bucket bár pincérnőjének személyében látják ugyanezt. Egyébként Petiot egy 1972-es interjúban is ezt mondja. A New York-i St.Regis Hotel tulajdonosa, viszont úgy emlékszik, hogy ő volt a névadó, múzsája, pedig felesége, a már említett Mary Duke Biddle. Bár egyik verzióról sem lehetünk meggyőződve teljesen, nem ez az első eset, hogy többen szeretnének egy szeletet magukénak a történelemből.

Bloody Mary a világ körül

Az eredettel kapcsolatban van egy másik történet is, ami egy híres színész- producerhez köthető; vannak, akik hozzá kapcsolják a koktélt. George Jessel rendszeresen lejárt a New York-i 21 Club nevű helyre, ahol kedvence lett az ital. Annyira, hogy 1939-ben még a New York Heralds Tribune magazin pletykarovatában is megjelent egy írás, ami arról szólt, hogy Jessel új kattanása a félig vodkából, félig paradicsomléből készülő Bloody Mary. Az ügy érdekessége, hogy Jessel sokáig azzal turnézott, hogy maga találta fel az italt, amikor egy hosszúra nyúlt szórakozás után otthon másnaposan összeöntött egy kis burgonya vodkát némi paradicsomlével, amit aztán megfűszerezett.

jessel.jpg

George Jessel egy korbeli hirdetés fotóján Forrás: Today I Found

Brian Bartels, bartender, aki egy teljes könyvet írt a Bloody Maryről viszont így látja: „Nem hiszem, hogy elég bizonyíték van arra, hogy Jessel találta volna fel a koktélt, én úgy gondolom, hogy Petiot kapta fel a Cadillac kulcsát, és vezetett fel vele az autópályára, ha érted, miről beszélek.”

Bár egyáltalán nem biztos, hogy Petiot találta ki a nevet, a koktél történelem mégis őt tartja a modern Bloody Mary megalkotójának, aki a St. Regis Hotelben található King Cole Roomban 100-150 adagot is elkészített egy nap során. Ő volt az, aki finomított az alapszesz és a paradicsomlé arányán, majd feldobta citrus jegyekkel és pikáns fűszerekkel. Valójában azt tette a Bloody Maryvel, amit Dale DeGroff a Cosmopolitannal.

Az ital hamar felkerült a világ különböző pontján található bárok itallapjára, és egészen a 70-es évekig a legkedveltebb koktélok közé tartozott. Szerencsére nem kellett sokáig várni a visszatérésre, a 80-as évek feltámasztotta az érdeklődést, és innentől kezdve a bartenderek külön kategóriakénk kezdtek tekinteni rá. Nem is csoda, hiszen az elkészítési módja végtelen lehetőségek tárházát adja.

Kanadában az egyik kedvenc aperitív a Bloody Ceasar, ami annyiban különbözik a Bloody Marytől, hogy a paradicsomlé helyett Clamato Juice (egy ízesített paradicsomlé) kerül a pohárba a vodka mellé. Állítólag 350 millió fogy belőle egy évben.

Gazdag tálalás, gazdag ízvilág

Talán sokan azért is idegenkednek annyira a Bloody Mary fogyasztásától, mert nincsenek tisztában a koktél összetevőivel. A vodka és a paradicsomlé jól megfér egymás mellett, de az igazi ízhatáshoz kell még egy-két „apróság”. A sót már említettük, további elengedhetetlen hozzávalók még a Worcestershire szósz, a Tabasco, a bors és némi citromlé. A legelterjedtebb díszítési mód pedig a zeller szár. Valójában napjainkban elképzelhetetlen a koktél enélkül. Állítólag az 50-es és 60-as években terjedt el a chicagoi hotel tulajdonos Byfield híres helyén, a Pump Roomban, ami 1938-ban nyitott, és egész 2017-ig működött. A helyen olyan hírességek koktéloztak, mint Marilyn Monroe, Paul Newman, Humphrey Bogart, Elizabeth Taylor vagy Eddie Murphy. A legenda úgy tartja, hogy a zellerszár ötlete pont egy híres vendégé volt, aki Bloody Mary-ét kérte így a bartendertől, miután az étterem éppen kifogyott a koktélpálcikából.

screen_shot_2020-04-17_at_10_58_56.png Forrás: Fest Foods Facebook oldal 

A dísztítés azonban nem merül ki ebben, az élmény még fokozható ropogós baconszeletekkel, olívabogyóval, csemegeuborkával, a beválllalósabbak pedig olyan garnírungokat is szívesen elfogyaszthatnak mellé, mint a rák, az osztriga vagy különböző szárított zöldségek. Egyes helyeken annyira komolyan veszik a fajsúlyos díszítést, hogy a Bloody Mary túlmutat eredeti koktél funkcióján, és az étlapon különálló fogásként szerepel.

Az Absolut Bloody Mary

Az Absolut Peppar 1986-os megjelenése után hamar a bartenderek kedvenc összetevője lett, hiszen tökéletesen passzol a Bloody Maryhez, azáltal, hogy még pikánsabbá teszi a koktélt a benne található zöld kaliforniai paprika, a chili és a jalapeno természetes aromájának köszönhetően.

absolut_peppar_blood_mary.jpgForrás: Absolutad.com 

Az Absolut 2009-es Drinks kampányában, ami korának legizgalmasabb művészeit sorakoztatta fel, több másik koktél mellett a Bloody Mary is helyet kapott. A fényképezőgép mögött a merész és vibráló fotóiról híres Ellen Von Umwerth állt, amíg múzsája a Bloody Mary esetében a ragyogó színésznő Kate Beckinsale volt.

 

ellenvonumwerth.jpgA Bloody Mary és Kate Beckinsale a Drinks kampányban 

Absolut Bloody Mary By Rácz Zoltán

Ma már rengeteg Bloody Mary recept létezik, ugyanúgy személyre lehet szabni, ahogy egy Vodka Martinit. De vajon mi teszi a tökéletessé ezt a koktélt? Bár rengeteg lehetőség van ebben az italban, minőségi összetevők, jó recept és megfelelő technika nélkül mit sem ér. Mindenképpen fontos kiemelni, hogy a híg paradicsomlé elég sokat tud rontani a végeredményen, ilyenkor az sem segít, ha a fűszerekkel jól bánik a bartender. A shakerrel is érdemes óvatosan bánni, a megszokott mozdulatokon nem árt kicsit finomítani. Arról is vita folyik, hogy a Bloody Mary-t jéggel vagy jég nélkül kell-e szervírozni. Bármelyik verziót is választjuk, a lényeg, hogy a jég ne vizesítse fel túlságosan az italunkat.

bloodymary_sorozat.jpg

Fotók: Knapp Dávid

Rácz Zoltán, az Absolut hazai nagykövete is szívesen készít magának egy tartalmas Bloody Mary-t egy húzós éjszaka után:

„A Bloody Mary számomra nemcsak a másnaposság jó ellenszere, hanem az egyik legízletesebb koktél. Nagyon könnyen el lehet rontani, így ezt amolyan bártender "vizsgának" is tartom. Aki tud csinálni egy jó Daiquirit, egy jó Fizz vagy Collinst, és  ezt koktélt is balalnszba tudja hozni, annál az alapok már rendben vannak. A receptem is csak egy útmutató inkább, mert rengeteg módon el lehet készíteni egy jó Bloodyt, tényleg minden csak ízlés kérdése.”  

Összetevők:

5cl Absolut Peppar

10 cl paradicsomlé

2 dash (öntés) Worcestershire szósz

Bors

2 dash (öntés) Tabasco

1cl citromlé

1 zeller szár

bacon szeletek

uborka peel

 

Elkészítése:

A szervírozó poharat megtöltjük jéggel. Egy shakerbe beleöntjük az összetevőket: az Absolut Peppart, a paradicsomlevet, a worcester szószt és a Tabasco-t. Megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzáadjuk a citromlevet. Throwing, azaz töltés technikával összekeverjük a levegős hatásért, majd az előre behűtött, üres szervírozó pohárba töltjük. Zellerszárral, ugorka peellel és baconnel díszítjük.

süti beállítások módosítása