Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Highlights Of Hungary kurátor Q&A

2020. február 20. - absolut_hu

screen_shot_2020-02-20_at_17_48_46.png

Február 21-én ismét a Highlights Of Hungary keretében megtudhatjuk, hogy mi lett az idei év legkreatívabb projektje. A díjátadón az Absolut  is ott lesz a Katona József Színházban, hogy szurkoljon a jelölteknek. A HOH 2013 óta minden évben bemutatja Magyarország leglenyűgözőbb eredményeit, innovációit 50+1 hazai tehetség vagy csapat személyében, amit egy 12 fős kurátori csapat választ ki, majd közülük kerülnek ki a győztesek kategóriák nélkül. Most pedig mi mutatjuk be a kurátor csapat négy tagját, hogy egy kicsit jobban megismerjétek, milyen flow működik a kulisszák mögött.

trellay_levente.png

Trellay Levente, Telep Galéria és Konyha társalapító, 100szikra alapító

Visszatérő kurátor. Több országban, élt és tanult, 9 éve költözött vissza Magyarországra. Pár barátjával nyitotta meg a Telep Galériát, egy olyan összművészeti-bemutatóteret, ami kötöttségek nélkül előremutató művészeknek és eseményeknek adott helyet. Azóta a Telep fogalommá nőtte ki magát a hasonló szellemiségű fiatalok körében. Úgy gondolja, hogy az ország, ahol élünk annál sokkal jobb hely, mint amit a szürke hétköznapokon láttatni enged magából. Minden olyan dolgot szeret, ami elgondolkodtatja, és ami felfedezésre készteti. Az alulról való építkezésben hisz, ezt mutatják saját projektjei is.

Miben látod a legnagyobb fejlődést itthon, amióta te is elindítottad saját projektjeidet?

A választ nehéz úgy megfogalmazni, hogy ne hasson túlontúl naívnak, főleg a mai világban, ahol a hírek sokkal inkább a pusztulásról szólnak. Ennek ellenére, szinte feleslegesnek érezném a létezést, ha nem gondolkodnék tudatosan pozitívan. Abban a világban, amiben én élek, ott elindult egy mára már különlegesnek ható kapcsolat teremtés és építés a minket körülvevő környezettel. Ez alatt nem csupán a természetet értem, hanem az embereket is, akik szintén ennek az egésznek a részét képezik. Sok olyan munkában veszek részt, ami különböző országokat és kultúrákat fűz össze. Ezekben olyan kölcsönhatások érvényesülnek, amik mindannyiunkat megerősítenek.

Mi a legizgalmasabb számodra a Highlights Of Hungary-ben?

Ami számomra különleges ebben a megmozdulásban, hogy olyan történeteket gyűjt, amik igazán visszaadhatják az emberiségbe vetett hitet. Arra gondolok, hogy rámutatunk olyan dolgokra, amik tényleg jók és önmaguktól azok, nem pedig azért, mert valaki vagy valakik kitűzték “színházuk” zászlajára.

Miben változtál, mint kurátor az elmúlt években?

Öszintén? Olyan sokban nem, én mindig is pragmatikus voltam, nem gondolok itt semmi lenyűgözőre. Vannak dolgok, amik tetszenek és vannak, amik nem. A populizmus nem az én asztalom.

Mi az, amit te képviselsz a kurátori csapaton belül?

Gyermekkorom kedvenc karakterei között volt Robin Hood és Pán Péter. Azt hiszem valahol a kettő között vagyok félúton.

Mit tud Budapest; szerinted van-e valami sajátossága más európai nagyvárosokhoz képest?

Eklektikus, amolyan közép-európai olvasztótégely, sok különféle gondolat, ami az élet legtöbb területén valamilyen formában meg is jelenik. Ami egyébiránt még igazán izgalmassá teszi Budapestet, az a Duna, gondoljunk csak bele mennyi mindent köszönhetünk ennek a folyónak.

 

Jelöltjei:

Gombaszögi Nyári Tábor

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/gombaszogi-nyari-tabor

The Qualitons // Kexp Radio

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/the-qualitons-kexp-radio

Terroir Squad

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/terroir-squad-1

Filip

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/filip

Bodnár Dorottya & Sztojka Melissza // Van életünk

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/bodnar-dorottya-sztojka-melissza-van-eletunk

ma_dai_vivien.png

Mádai Vivien, televíziós műsorvezető, szerkesztő

Dániában, a Vraa Hojskole-ban tanult design és textil tervezést a gimnázium elvégzése után, majd miután hazaköltözött a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakán szerzett diplomát. Egykori tanárai és mentorai, Máté Krisztina és Bárdos András javaslatára jelentkezett egy castingra, ami aztán jelentősen befolyásolta pályája alakulását. Egyből mélyvízbe került. Volt műsorvezető az RTL Klubon, a Magyar Televízióban, a Fem3 csatornán, jelenleg pedig a TV2 Mokka című reggeli műsorának állandó műsorvezetője. A 10 év alatt sok olyan inspiráló emberrel találkozott, akik még inkább megerősítették abban a hitében, hogy egyik fő életfeladata a történetmesélés. Nagy vágya, hogy ezt a dokumentumfilm készítés területén bontakoztassa ki. Kurátorként leginkább olyan projektekre és történetekre szeretné felhívni a figyelmet, amik utat mutatnak és motiválnak a cselekvésre.

Mi a legizgalmasabb számodra a Highlights Of Hungaryben?

Megtisztelő, de egyben nagyon nehéz is a kurátori szerepkör a HOH -ban. Olyan történeteket keresek és szeretnék megmutatni, amik nem csak hatással vannak az emberekre, de utat is mutathatnak. Olyan projektekkel és olyan új eddig ismeretlen látásmódokkal ismerkedhettem meg, amik kétségkívül tágították a világhoz való hozzáállásomat.

A hivatásodból adódóan milyen plusz nézőpontot hoztál be a csapatba? 

Koromból és munkámból adódóan azt az új fajta generációs látásmódot próbáltam interpretálni, ami az én korosztályomat leginkább foglalkoztatja. Kis projektek, nagy ötletek, a klasszikus eszméket meghagyva.

Különböző témák mentén kerestél kiemelkedő projekteket, csapatokat, vagy inkább ad hoc módon?

A végső listát tudatosan válogattam össze, hogy a számomra fontos területeket lefedjem. Nehéz dolgom volt, mert számos ügyért megszakadt a szívem, de valahol meg kellett húzni a határt.

Van-e bármi közös az általad választott jelöltekben?

Mind az öten képviselik azokat a klasszikus értékrendeket, amik számomra is fontosak, az innovációt, és a segíteni akarást.

Mit jelent számodra Budapest, mit szeretsz a legjobban a városban?

Nagyon szeretem ezt a várost, szeretem a városi pezsgést, de azokat az eldugott kis kuckós helyeket is, amik hozzáadnak a mindennapjaimhoz. Lokálpatrióta vagyok, ami Magyarországot illeti, nem tudnám elképzelni, hogy máshol éljek. 

 

Jelöltjei:

Heti Betevő

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/heti-betevo-1

Tekeresvölgyi Családi Birtok

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/tekeresvolgyi-csaladi-birtok

ÁERON

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/aeron

Gál Dániel

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/gal-daniel

Dr Csókay András, idegsebész és csapata

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/dr-csokay-andras-idegsebesz-es-csapata

 iain_lindsay.png

Iain Lindsay, Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

Nagy rajongója Magyarországnak és a magyar nyelvnek. Amióta itt él, elmondása szerint rengeteg kiváló emberrel találkozott és dolgozott együtt, legyenek azok művészek, üzletemberek, tudósok, oktatók, civil szervezetek és jótékony célú alapítványok képviselői, akik mind hozzájárultak ahhoz, hogy munkatársaival sikerrel erősítsék a brit-magyar kétoldalú kapcsolatokat. Diplomata karrierje során az elmúlt negyven évben bejárta szinte az egész világot, élt többek között Bahreinben, Japánban, Ausztráliában és Hong Kongban, ennek köszönhetően képes nemzetközi rátekintéssel is szemlélni a hazai innovációkat, kreatív projekteket. Ez alapján választotta ki jelöltjeit is.

Ön szerint mi a közös a hazai kreatív szektorban?

A magyarok kreativitása tisztán látszik évről évre a Highlights Of Hungary listáján. Ez a kreativitás elég nagy spektrumon mozog, a társadalmi problémák megoldásától kezdve, az új technológiák kifejlesztésén át egészen olyan business modellek kitalálásáig a művészetek és a design területén, amik ötvözik a tradíciót az innovációval.

Mi Ön számára a legizgalmasabb abban, hogy csatlakozott a Highlights Of Hungary-hez?

Nagy öröm volt, hogy csatlakozhattam egy olyan kiemelkedő és fantasztikus gondolkodású kurátori csapathoz, akik inspiráltak abban, hogy minél nyitottabban, minél szélesebb körben keressek jelölteket azok között a csodálatos emberek és fantasztikus projektek között, akikkel és amikkel az elmúlt négy év során találkoztam.

Mi alapján választotta ki a jelölteket?

Nagykövetként próbáltam olyan kezdeményezéseket és teljesítményeket találni, amik a nemzetközi piacon is megállnák a helyüket, és érdemesek arra, hogy Magyarországon kívül is felfigyeljenek rájuk. Az alapján válogattam, hogy kívülálló szemmel, a nagyvilág szemszögéből milyen projektek tudnák megmutatni Magyarország legjobb arcát.

Hogy jellemezné egy-egy mondattal a jelölteket?
A Robert Burns International Foundation, egy magyar székhelyű magyar-skót alapítvány, ami anyagi támogatást nyújtva lehetőséget ad hátrányos helyzetű beteg gyerekek számára speciális egészségügyi ellátáshoz jutni. A 2005-ös alapítás óta 1 millió Euro-t sikerült gyűjteniük. A Független Színház 2017 óta háromszor is megrendezte a nemzetközi színtéren is egyedülálló roma színházi fesztiválját, a Roma hősöket, valamint megjelentették a világ első roma dráma kötetét. 14 roma társulattal dolgoznak együtt szerte Európából, magyar fiatalokat is bevonva, hogy széles körben is terjesszék a romák kulturális értékeit. A Suhanj Alapítvány olyan non-profit integrált fitness termet nyitott, ahol a mozgássérültek számára is megfelelő körülményeket biztosítanak. A Suhanj, amit a Brit Nagykövetség támogat, az egyik legjelentősebb hazai szervezetté nőtte ki magát az utóbbi időben. Kibővített edzőtermükben folyamatosan nő a nem mozgássérült és mozgássérült amatőr és professzionális sportolók száma. A hernádszentandrási Bioszentandrás farm egy 425 fős faluban található, nem messze Miskolctól. A helyi polgármester Üveges Gábor kezdeményezésére 10 évvel ezelőtt kezdte meg működését, és azóta jó példaként szolgál innovatív társadalmi kezdeményezésként a munkateremtés és természeti kincseink etikus kiaknázásában. A Matyó Design egy családi vállalkozás, aminek célja, újrafelfedezni a Mezőkövesd környékén elterjedt Matyó hímzés értékeit. Tardon 27 nő számára biztosít megélhetési forrást, miközben beemeli a magyar kortárs designba ezt az ősi tradicionális díszítési fajtát.

Mit szeret a legjobban Budapestben? Mi a 3 kedvenc helye?

Budapest az egyik legszebb és legélhetőbb nagyvárosok egyike. Őszintén szólva, nehéz is három helyet kiragadnom, de legyen: Újlipót, Margit-sziget, Hármashatárhegy.

 

Jelöltjei:

Robert Burns International Foundation

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/robert-burns-international-foundation-1

Suhanj Alapítvány

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/suhanj-alapitvany

Matyodesign

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/matyodesign

Független Színház Magyarország

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/fuggetlen-szinhaz-magyarorszag

Bio Szentandrás

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/bioszentandras

varga_judit.png

Varga Judit, látvány- és díszlettervező

Mielőtt rátalált jelenlegi hivatására, versenyszerűen sportolt; többszörös squash és snowboard magyar bajnok. 2001-ben kezdett látvánnyal foglalkozni. Bár építészetet tanult, filmrendező szeretett volna lenni; jelenlegi munkájában kicsit mindkettő benne van. 2008-ban alapított saját filmes berendező cége, a Prop Club már nevében is utal arra, hogy Judit a komoly munkamorál ellenére inkább egy közösségi térként tekint rá. Élvezi, hogy csapatban egy elképzelt világot képesek létrehozni. A Prop Clubon keresztül az elmúlt tíz évben nagyjából 200 ember került be a filmszakmába. Küldetésének érzi a tudás és a tapasztalatok megosztását, és mivel szeret tanítani, még az is lehet, hogy egyszer egy nemzetközi oktató platformot hoz létre.

Tanítasz. A Highlights Of Hungary egyfajta edukációs platform is. Mire lenne szükségünk itt Magyarországon, hogy jobban el tudjuk hinni, hogy nemcsak külföldön van lehetősége az embereknek kiteljesedni?

Rendszerszintű változásra. Megosztásra, motiválásra, a szabadon gondolkodásra tanításra, már általános iskolától kezdve. Az oktatási rendszerbe beépíteni a szabadságra, az önállóságra való nevelést és az érzelmi intelligencia fejlesztését. Olyan oktatókra, tanárokra van szükség, akik maguk is így gondolkoznak, és munkájuk kellőképp elismert és megbecsült, mely megbecsülés nem csak szakmai, hanem anyagi is.  Országos szinten az oktatási rendszer mellett az egészségügy, a kultúra és a nyugdíj azok, amikre sokkal nagyobb finanszírozást és figyelmet kellene szentelni a jövőben.

Mit jelent számodra, hogy az idei kurátor csapat tagja lehetsz?

Nagy megtiszteltetés, ahogy már tavaly is így éreztem. Büszkeséggel tölt el, hogy ennyire sok inspiráló tehetség, kezdeményezés, szakember van az országunkban. Idén különösen nehéz volt számomra szűkíteni a jelöltjeim létszámát.

Milyen fontos szempontok alapján választottad ki a jelölteket?

Érzelmi alapon - szűkíteni is így tudtam csak -, hogy melyik projekt érint meg a leginkább. Egy szabályt próbáltam követni, azt, hogy több területről jelöljek számomra motiváló projekteket, embereket.


Mit viszel magaddal a Highlights Of Hungary-ből?

A tartalmas beszélgetéseken kívül a lendületet, a fejlődést, a pozitív dolgokra való fókuszálást, az optimista hozzáállást. Azt a hitet, amivel az összes jelölt dolgozik, és valósítja meg önmagát és az elképzeléseit.


Mi inspirál legjobban Budapestben illetve Budapesten?

A Duna, az építészet, a fák, a hidak. A szépségén kívül a változatossága, és ahogy minden téren fejlődik.

 

Jelöltjei: 

Kassai Lajos, lovasíjász

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/kassai-lajos-lovasijasz

Henri Gonzo // Fomo filmzene

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/henri-gonzo-fomo-filmzene

Dr Peták István // Oncompass Medicine

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/dr-petak-istvan-oncompass-medicine

Barf Attila // Jótékonysági Teremfestés

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/barf-attila-jotekonysagi-teremfestes

Van Helyed Alapítvány

https://www.highlightsofhungary.hu/hu/projektek/van-helyed-alapitvany

 

 

 

süti beállítások módosítása