Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Amire James Bond nem tud és nem is akar nemet mondani - A Vodka Martini

Elyx Martini by Rácz Zoltán

2020. február 16. - absolut_hu

image011.png

Keresve sem találnánk ikonikusabb koktélt a Martininél; nem hiába hívják a koktélok királyának. Köztudottan Ernest Hemingway és F. Scott Fitzgerald is nagy rajongója volt, rajtuk kívül pedig a Királyi család és James Bond is szívesen issza ezt az elegáns, tiszta, magas alkokoltartalmú italt. Varázsa nemcsak megjelenésének köszönhető, hanem karakteres ízének is. Igazi időtlen klasszikus.

A Martini - a klasszikus koktélok megkérdőjelezhetetlen királya

Számos történet kering a világban a martini, a klasszikus koktélok koronázatlan királyának eredetével kapcsolatban. Könyvet lehetne róla írni, és született is pár a témában. Amióta először elkészítésre került, a martini számos irányban fejlődött tovább a folyton változó koktéltrendek hatására, szerte a világon.

Az ital eredetileg gin és vermut mámorító kombinációja volt, keserűcseppekkel és curacaoval. Az 1880-as években tűnt fel, első említése pedig Harry Johnson: New and Improved Bartender’s Manual című könyvében jelent meg 1888-ban. Ebben a leírásban az ital egyenlő arányban tartalmazott olasz édes vermutot és gint. De a mennyiségek, arányok a vendég ízlésétől függően ettől eltérhetnek. Mindössze egy évtizeddel a felbukkanása után a száraz variáció is megjelent 1903-ban a „Fancy Drinks and How To Mix Them” című kis koktélkönyvben. A dry martini ebben az időben azt jelentette, hogy az olasz édes helyett francia száraz vermutot használtak.

Az ital egyre népszerűbb lett és az 1920-as évekre nők és férfiak egyaránt fogyasztották a speakeasy bárokban Amerika szerte. Az ital maga is tovább fejlődött, amihez a bathtub gin elterjedése is hozzájárult. Az 1930-as évekre sikk lett fogyasztani. Ahogy nőtt a népszerűsége, új variánsai jelentek meg, néhány változatába pedig sokkal kevesebb vermut került. A típusa, ahogy ebben az időben a száraz, azaz dry martinit ismerték, öt rész gint és egy rész vermutot tartalmazott. Minél kevesebb vermut volt az italban, annál szárazabbnak minősült. Ezzel egy időben pedig az a martini típus, ami két rész gint és egy rész vermutot tartalmazott, ’wet’ martini néven lett ismert.

1320435077-6338264-l.jpg

A Vodka Martini

Az 1950-es évekre a vodka határozta meg az Egyesült Államok italkultúráját, a dry martini lett a sztenderd, és a vodka, mint friss alternatíva a ginhez képest, elkezdett beszűrődni a martinik világába is. Az 1960-as évekre a dry martini kultusza olyannyira megalapozott lett, hogy a vermutot helyenként ki is felejtették teljesen az italból. A vodka megkérdőjelezhetetlen popularitása Európában és az USA-ban is ebben az időszakban, a gin martinit teljesen háttérbe szorította a vodka alapú martinivel szemben.

A bártenderek szorgos kísérletezésbe kezdtek, és egyre több koktél vívott ki magának hírnevet; ilyen volt a Flame of Love nevű martini, ami vodka, égetett narancshéj és vermut helyett sherryvel készül; és ami nagy kedvence lett a Beverly Hills-i magas társadalmi köröknek.

A 80-as évek végétől és a 90-es évek elejétől kezdve a martini szó azonos lett bármilyen típusú itallal, amit V vagy Y alakú talpas pohárban szolgáltak fel, ezért nevezik azóta is martini pohárnak. A klasszikus párlat-vermut kombinációt háttérbe szorították a friss gyümölccsel és fűszerekkel shakelt koktélok, amik a vodka sokoldalúságára alapozva lettek népszerűek. Az Absolut az elsők között vett részt ebben a koktélreneszánszban, a világ bartenderei között az első számú választott brand volt, ahogy a gyümölcsös martinik is bebetonozták helyüket a koktélkultúrába.

elyxmartini.jpg

Ízesített borok, vermutok

Az ízesített borok, másnéven boraperitifek használata egy extra szintet ad a martini komplexitásához, kiemelve és összehangolva az általános ízeket. Az ízesített borok alapja minimum 75% bortartalom, amihez alkoholt adnak és fűszernövényekkel ízesítik. A vermut az ízesített bor egyik fajtája, jellegzetes ízét a kötelezően alkalmazandó üröm – Artemisa - fajok adják. Valószínűleg a név is innen, a német wormwood–üröm szóból ered.

jamesbond_vesper.jpg

A James Bond kapcsolat

A Vodka Martini lemlékezetesebb filmes pillanatai egyértelműen a 007-es ügynökhöz köthetők. Már Ian Flamming könyvsorozatának negyedik részében, a Gyémántok az örökkévalóságnakban szóba került, igaz, ekkor még nem Bond szájából hallható. Végül a Dr. No-ban hangzik el a híres „rázva, nem keverve” frázis. Filmen viszont egészen a 64-es Goldfingerig kellett várni, hogy végre a Sean Connery által életre keltett titkosügynök is kikérjen magának egyet kedvenc italából, a Flamming által Vesperre keresztelt Vodka Martiniből. Valójában ettől a pillanattól egy kicsit a pop kultúra részévé is vált a koktél, és valljuk be, a hűvösen elegáns Y pohárban szervírozott Vodka Martini tökéletesen passzol a 007-es személyiségéhez.

Most akkor rázva vagy keverve?

Bár állítólag az ízt nem befolyásolja a technika, a megjelenést annál inkább! Ha a bartender shakerben készíti el a Vodka Martinit, a kész koktél kissé zavaros lesz, és nagyon alaposan kell leszűrni ahhoz, hogy minimális jég se kerüljön a szervírozó pohárba. De ha bárkanállal keveri el az összetevőket a jéggel, és úgy szűri le a kész italt, az eredmény egy hűvös, kristálytiszta, szinte csillogó koktél. A keverés, mint készítési technika, mindig is ideális metódus volt a martini készítése során. Egyenletesen forgatva a folyadékot a jégkockák körül, úgy hűtjük le az italt, hogy az nem lesz túl higítva, így megőrzi az alap párlat karakterét és a textúráját. Noha a shakelés, mint lehűtési forma gyorsabb, nagyobb arányú híguláshoz vezet a jég összetörése miatt. Néhány purista azt állítja, hogy a shakelés szentségtörő és „megsebzi” a martinit. A vita örök, de ha ezen sikerül túllépni, van egy jó hírünk; a kevés összetevőnek köszönhetően a Vodka Martinit nem nagyon lehet elrontani.

di_szi_te_sek_elyxmartini.jpg

Szervírozási lehetőségek tárháza

Az eredeti recept alapján zöld olívabogyó vagy citromhéj kerül az koktél tetejére, de, aki szereti a martinit, ennél tovább is mehet a kísérletezésben, hiszen a dísz ízt és aromát adhat az italhoz, de figyeljünk rá, hogy mindig friss dísz kerüljön minden egyes koktélra!

A Gibson sztenderd száraz martini savanyított gyöngyhagymával van díszítve, a Roosevelt szigorúan két olívabogyót kíván, de a Kennedy már három zöld olívabogyóval készül, ugyanis hagyományosan a páros számú olíva balszerencsét jelent. A Buck-eye-t, Black-eye-t vagy Bulls-eye-t egy feketeolívával kapja a vendég. Ezenkívül még létezik a Dirty Martini, amibe belekerül egy kis olívalé is, ettől kissé zavaros lesz az ital, innen jön a név. A Smoky Martini maláta whiskyvel, a Churchill pedig száraz ginnel készül és bontatlan üveg vermutot kíván, amit körbe lendítünk a keverőpohár körül csak megmutatva neki. De a ’zesting’ technikáját használva, amikor egy vastagabb citromhéj szeletke olajait az ital felszínére spricceljük, a pohár száját körbesimítjuk a héjdarabkával és végül beledobjuk az italba, egy újabb dimenziót is adhatunk az ital ízvilágához. Nincs rossz vagy jó díszítés, és ez az igazán izgalmas dolog a martini készítésben.

dsc05719_logo_zott.jpg

A mi tökéletes kombinációnk – Absolut Elyx Martini

A koktélok királyának elkészítését nem szabad félvállról venni, egyesek szerint felér egy rituáléval. És mivel csupán két (szesz) összetevőből áll, ami a vodka és a vermut, egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű alapanyagokkal dolgozunk. A tökéletes martinink elkészítéséhez az Absolut Elyx és Lillet boraperitif kombinációját ajánljuk. A Lillet ízesített bor, aminek receptje egyszerű, mégis összetett: 85% válogatott Bordeaux-i bor, főképp Semillon szőlőből es 15% saját készítésű gyümölcslikőr, főként narancsból és némi kinafakéreg (quinquina) ízesítésből áll, amit házasítás után fahordóban érlelnek. Az Absolut Elyx mind alapanyagaiban, mind pedig előállítási módjában kiemelkedik az átlag közül, gazdag, selymes textúrája jól harmonizál a a Lillet gyümölcsös és fűszernövényes aromáival. Ezzel pedig fel is tettük a koronát erre az ikonikus koktélra.

dsc05740_logo_zott.jpg

Wet vagy dry, édes vagy száraz vermouth, olíva vagy citromhéj twist, keverve vagy rázva. Hogy hogyan készül a martinid csak tőled függ. A gazdag textúra, a lágyan definiált karakter, az Absolut Elyx selymes érzése a szájban, mind együttesen teszi tökéletessé a martini típusú koktél fogyasztásának élményét.

dsc00087_logo_zott.jpg

Rácz Zoltán, az Absolut hazai ambassadorja is nagy rajongója az italnak:

“A vodka martini egy elegáns, stílusos ital, aminek a fogyasztásához szerintem megfelelő hely és idő is kell. Ahogy a fogyasztása, úgy számomra az elkészítése is egy rituálé. Ez a koktél készíthető rázva és keverve is, de én a keverést preferálom. Úgy érzem, a mozdulatok finom eleganciája megadja az alaphangulatot, a stílust a fogyasztáshoz és így az ital élvezetéhez is. Mivel a vermut mennyisége befolyásolja a szárazságot, én az Absolut Elyx selymessége mellé egy kicsit több, de egy könnyedebb boraperitifet használtam, hogy jobban tudjon érvényesülni a tisztasága. Olívával és citromhéjjal is szervírozható,  én citrom héjjal kicsit jobban szeretem, talán a frissessége miatt.” 

dsc05735_logo_zott.jpg 

Így készült az Elyx Martini:

 

Összetevők:


5cl Absolut Elyx 

1,5cl Lillet Blanc

Dísz: olíva vagy citrom

 

Elkészítése:

Az összetevőket kimérve egy keverőpohárba jégre tesszük, mutató és hüvelykujjunk közé fogva finoman megforgatjuk a bárkanalat az italban. Ezt nagyon óvatosan tesszük, és nem is kell túl sokáig, elsősorban az a cél, hogy lehűtsük, és ne hígítsuk a koktélt. A keverés után a kész italt leszűrjük az előhűtött pohárba. Olívával vagy citromhéjjal díszítjük.

Koktél fotók: Knapp Dávid 

 

süti beállítások módosítása