Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

#CopperMakesItBetter – Absolut Elyx, a „folyékony selyem”

2020. február 13. - absolut_hu

 screen_shot_2020-02-13_at_19_10_48.png

Leonardo DiCaprio, Kate Hudson, Mark Ronson, Paris Hilton, Helen Mirren, Matthew McConaughey, Katie Holmes, Dita Von Teese, Chloe Sevigny. Mi a közös bennük? Hogy mindannyian buliztak már az Absolut Elyx A-listás VIP partyján.  Az Absolut Elyx azonban nem egy felszínes, elitista szuperprémium vodka. Az Absolut Elyx luxus vodka lélekkel. Az Elyx szó a svéd luxus szóból ered, de még fontosabb, hogy mindent, amit a márka tesz, az ambíció vezérli, hogy mindig integritással, teljes feddhetetlenséggel, értékvezérelt magatartással cselekedjen - még akkor is, ha senki nem figyel. Az Absolut szerint ez az igazi luxus; és az odafigyelés és idő, amit az Absolut Elyx készítésébe fektet.

Az Absolut Elyx a minőség és a szaktudás magasiskolájából jött létre. Mai napig az 1921-ben épített, kézzel irányított réz lepárló által nyeri el végleges formáját és ízét. Nem hiába hivatkoznak rá a folyékony selyemként. Mindegy, hogy martinihez használod, vagy csak jégre töltöd, gazdag, lágy íze új szintre emeli az italfogyasztás élményét.

De mitől ennyire különleges? Az Absolut Elyx lepárló mestere, Kirster Asplund és csapata összegyűjtötte minden tapasztalatát, amit az Absolut vodka készítéséből és a svéd vodkakészítési hagyományokból tanultak, hogy a természetből nyert alapanyagokból a közel százéves vintage réz lepárló segítségével különleges vodkát alkossanak. A történet meglehetősen sok összetevős.

krister_asplund.jpg

Kirster Asplund és Anna Schreil Forrás: Hjartakid.se

Allemansrätten – Minden ember joga

A svédek úgy tartják, hogy minden embernek joga van megtapasztalni országának természeti csodáit. De ugyanakkor, minden embernek felelőssége is, hogy megvédje azt és megőrizze a jövő generációi számára. Az Absolut Elyx új szintre emelte az Absolut vodka „Egy forrás” koncepcióját.  A gabonától egészen a palackig, minden Åhus kisváros 24 km-es körzetén belül található. Teljes kontroll van az első lépéstől az utolsóig, ez biztosítja a nyomon követhetőséget és megbízhatóságot. Az pedig, hogy minden elérhető a termeléshez bizonyos távolságon belül, lehetővé teszi a készítés során a márka számára oly fontos fenntarthatóságot is.

Minden egyes csepp Absolut Elyx ugyanannak a dél-svédországi farmnak a téli búzájából készül. A Råbelöf birtokon már az 1407 óta ugyanaz a család termeszti a gabonát. A régió éghajlata, a száraz, hideg téli és hosszú, meleg nyári időszak és Råbelöf termőtalaja tökéletes a téli búza termesztésére, amit szeptemberben vetnek, és következő év augusztusában aratnak. A kenyérkészítésre felhasznált búzától eltérően az Absolut számára termesztett téli búza több szempontból is jobb, mint a tavaszi, hiszen az esős évszaknak köszönhetően nincs szüksége nagy mértékű öntözésre, a gyökérzet sokkal könnyebben jut vízhez, ráadásul a helyi egyetem segítségével sikerült egy rendkívül ellenálló, GMO mentes búza fajtát kifejleszteni. Hogy megbizonyosodjanak a gabona egészségéről, a gazdaság farmerjei hetente kimennek a mezőre, és találomra kitépnek egy maroknyi növényt ellenőrzés céljából.

elyx-ahus-distillery-wheat.jpg

A gabona, amiből az Absolut Elyx készül ugyanabból a több száz éves gazdaságból származik

A föld termékenységének növeléséhez szükséges trágya nagyrészét a birtok közel 7000 állata biztosítja, ráadásul csak annyit használnak belőle, amire valóban szüksége van a termésnek. A permetezéssel is óvatosan bánnak, a használt permetszer nincs káros hatással az élővilágra, még a bogarakra és a katicákra sem. Az előállítás 100%-ban karbon semleges. A szállítást végző eszközöknek a felét biodízel üzemanyag hajtja – ezt 2020-ig 80%-ra tervezik emelni. A friss vizet Svédország egyik legnagyobb és legtisztább víztározójából szerzik, nem dolgoznak mesterséges öntözőrendszerekkel, minden csepp vizet felhasználnak, a helyi farmerekhez pedig eljuttatják az esőből nyert öntözésre alkalmas vizet. Ezekkel a módszerekkel mindenki jól jár; a farmer, a természet és maga a gyártó is.

o_nto_zo_rendszer.png

A különleges öntözőrendszernek köszönhetően nem megy kárba víz az öntözés során

A réz és az a bizonyos selymes íz

A limitált mennyiségben, legnagyobb hozzáértéssel, kézzel készített párlat mögött valóban ott a szakember: Krister Asplund – az Absolut vodka lepárlómestere és az Absolut Elyx megalkotója. A réz fontos szerepet játszik az Absolut Elyx készítésében. A tökéletes nyers párlat eléréshez maximalizálják a rézzel érintkezést, a lepárlás első szakaszában réz „gyűrűket” használnak katalizátorként. A réz a szulfidok - kénes molekulák - megkötésében játszik szerepet, magához köti, az alapszeszből eltávolítja a nem kívánt kéntartalmú vegyületeket, és így még selymesebb karaktert eredményez. A réz gyűrűk neve: „Sacrificial Copper Packets”, ami magyarul Áldozati Rézgyűrűk-et jelent, mivel a gyűrűket csak egyszer használják, tehát „feláldozzák” a kiválóság oltárán. elyx_distillery.jpg

Az összegyűjtött "Áldozati Rézgyűrűk" és pillanatképek a lepárlóból

A lepárlás második szakaszában az Absolut Elyx kézi vezérlésű desztillálással készül vintázs réz oszlopos lepárlóban, melyet 1921-ben készítettek. Szerkezetét, eszközeit szinte lehetetlen lenne ma reprodukálni. A kézi vezérlésű lepárlás művészete, a hagyományos technikák ismerete csak néhány kiválasztott szakember birtokában van. A lepárló réz felszínének, valamint a belsejében található réz felszínű üstnek, a pumpáknak, de még a kézzel kovácsolt réz tekercseknek is katalitikus hatásuk van a párlat meghatározó elemeire nézve. Ez azt segíti elő, hogy kézműves módszerekkel egy természetesen lágy egyedülálló karakerű vodkát készítsenek.

distillery.jpg

A kézműves módszerek egyedülálló karakterű vodkát eredményeznek

Az Absolut Elyx 42,3% alkoholtartalommal kerül palackozásra; ez magasabb az áltlánosan elterjedt vodka alkoholtartalomnál, de egyúttal ez az optimális erősség ahhoz, hogy élvezhessük az ital teljes karakterét. Az alkoholfok beállításához felhasznált víz minősége az egyik leglényegesebb pontja egy jó vodka gyártásának, hiszen a víz azonnal reakcióba lép bármilyen kén származékkal a vodkában. Egyszerű kémia a tökéletesség, ezúttal az Absolut Elyx szolgálatában. Az Absolut, és így az Absolut Elyx is saját forrással rendelkezik, ami a világ egyik legtisztább forrása, és a lepárló mellett található, így folyamatosan felügyelhető. A forrásvíz évezredek óta szűrődik sziklákon, mészkő közeteken át, így kívételesen tiszta, alacsony ásványianyag tartalmú, és nagyon lágy víz áll rendelkezésre.

 

Megjelenésében is a luxust hirdeti

Az Absolut Elyx kezdetektől más utat választott, mint a többi szuperprémium vodka. Inkább nevezhetjük lifestyle brandnek, amiben jelentős szerepet játszanak réz kiegészítőik, tárgyaik, amiket látva, az ember azonnal szerelembe esik. Az emblematikus réz ananász, törpe vagy éppen a julep pohár, mind a luxus életérzést erősítik. Ezek mind elmaradhatatlan kellékei a Elyx házaknak és eseményeknek.

celebs.png

A-listás hírességek az Absolut Elyx party-jain

Mindegy, hogy az ember egy péntek este a városban vagy éppen otthon egy általa adott party keretén belül szeretne eltölteni pár kellemes órát barátai társaságában. Az Elyx életérzést bárki megtapasztalhatja a nagyvárosok szórakozóhelyein, és aki szeretné, akár nappalijában is, azáltal, hogy webshopján is megtalálható jó pár Elyx kiegészítő.

absolut-elyx-boutique-full-range.jpg

A legkedveltebb Elyx bár kiegészítők

Absolut Elyx házak

Los Angeles

A hollywoodi hegyekben található Absolut Elyx ház a jelenlegi kreatív igazgató Jonas Tahlin főhadiszállása. A belső kialakítás során egy igazi klasszikus luxus élettér létrehozása volt a cél. A gazdag színvilág, a textilek, tapéták és a berendezés olyan, mint egy modernkori Nagy Gatsby díszlet. A villanykörtékkel kirakott réz Skal (svédül azt jelenti egészségedre- a szerk.) felirat egyenesen hívogatja a ház vendégeit. A különleges vintage bútorok és réz lakberendezési tárgyak pedig tökéketesen reprezentálják a klasszikus Hollywood-i csillogást.

losangeles.jpg

 

New York

A Manhatten szívében található Meatpacking körzetben található vendégház stílusában teljes mértékben hozza a keleti partra jellemző indusztriális és klasszikus jegyeket. A los angelesi háznál egy jóval eklektikusabb, mégis otthonos tér fogadja a vendégeket.

newyork.jpg

Új köntösben

2019-ben megújult az Absolut Elyx palack, ami amellett, hogy továbbra is azt a luxust szimbolizálja, ami a márka védjegye, jóval határozottabb megjelenést biztosít a bárok polcain. A londoni székhelyű design csapat, a Stranger&Stranger egy különleges mégis időtlen formát álmodott meg. Több mint 40 %-ban újrahasznosított üvegből készül, a design pedig a rezes színvilággal jól reflektál a különleges készítési eljárásra. Az eredmény egy játékos, figyelemfelkeltő és luxust sugárzó palack lett.

Teszünk a jövőért

Hosszú út van az Absolut Elyx mögött, és remélhetőleg még hosszabb előtte. A márka azáltal, hogy létrehozta az új luxus vodka fogalmát, még nem dőlt hátra elégedetten, rengeteg terv és kitűzött cél áll előtte. Az Absolut Elyx életérzés ugyanúgy szól a jövőről, ahogy a jelenről, hiszen mindaz, ami majd megtörténik a jövőben, jelenkori cselekedeteink következménye, legyenek azok jók vagy rosszak. Az Absolut hisz a tudatosság és a cselekedet erejében, ezért:

  • Felelősségteljesen használja és óvja az ősi vízforrásokat a vodka készítése során,
  • csakis annyi vizet használ az előállítás során, amennyi szükséges,
  • a Water Of People-lal együttműködésben emberek száz ezreinek biztosít biztonságos, friss vizet olyan területeken, ahol a tiszta víz luxusnak számít,
  • minden egyes eladott palack és bár kiegészítőből befolyt összeg egy részét felhasználja a jó cél érdekében, hogy öt éven belül 100.000 ember számára tegye elérhetővé a friss, tiszta vizet.

b5qi1gf7fk6hvjypju1g-zfhab0euhfmtjof574ysqg.jpg

Pop-up bár New Yorkban a Water For People-lal együttműködésben

süti beállítások módosítása