Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

A szörnyek, amiket te is megsimogathatsz – Interjú az Amazing Metal Art Gallery egyik alapítójával

2019. december 28. - absolut_hu

670a5074x_logo_zott.jpg

Nem mindennapi kiállítás nyílt a belvárosban nemrég. Az Amazing Metal Art Gallery szobrai egytől egyig autóroncsok darabjaiból készülnek Thaiföldön. Hihetetlen még csak belegondolni is, hogy képes valaki ennyi apró alkatrészből ilyen élethű alkotásokat készíteni! A kiállítást megvalósító csapatot annyira lenyűgözték a szobrok, hogy egyből azon kezdtek gondolkodni, hogy tudnák Budapesten is bemutatni azokat. Szűk egy év alatt a gondolatból meg is valósult az állandó tárlat, ami különösen a filmrajongóknak lesz nagy élmény, de mindenki megtalálhatja a neki tetsző darabot. Koltai Balázs harmadmagával nyitotta meg a kiállítást, de nem ez az első élményprogram, amihez közük van. Balázs nyolc évvel ezelőtt létrehozta az azóta franchise-zá vált PÁNIQ-SZOBA Szabadulós játékot, majd társaival sikerre vitte, ahogy az amúgy Kanadában versenysportnak számító balta dobálást is, tavaly pedig megnyitották az első hazai Szelfi Múzeumot, ráadásul idén novemberben megnyílt a második létesítmény is. Az Amazing Metal Art Gallery azért is különösen fontos projekt számára, mert szívügyének tartja a környezetvédelmet. Miután körbevezetett minket a kiállítótérben, mesélt a tárlat koncepciójáról, hogy mi alapján választották ki a karaktereket, miért pont Thaiföldön bontakozott ki az elmúlt években ez a fajta művészeti irány, és azt is elárulta, hogy még milyen módon jelenik meg életében a fenntarthatóság.

Mi adta az ötletet, és hogy tudtátok megvalósítani ezt a fantasztikus kiállítást?

Az Amazing Metal Art kiállítás annak az ötvözetéből jött létre, hogy fontos számunkra a fenntarthatóság témája, ezen belül is a újrahasznosítás, és az, hogy különleges élményt nyújtsunk az embereknek. Hárman vagyunk a galéria mögött, az üzlettársaim thaiföldi utazásuk alatt bukkantak ezekhez hasonló szobrokra. Annyira megtetszettek nekünk, hogy egyből el is kezdtük kutatni, hogy tudnánk nagyobb mennyiségben ilyen alkotásokat exportálni Magyarországra a Távol-Keletről. Hosszas keresgélés után találtunk egy művészt, aki ezzel foglalkozik. Azt fontos tudni, hogy ott elég sokan készítenek ilyen szobrokat, ugyanis rengeteg roncs halmozódik fel, miután Nyugatról és a gazdagabb ázsiai országokból ott landolnak azok a kocsik, amik már nem kellenek. Végül is ez a jelenség alakította ki ezt a művészeti kultúrát. Egyébként ez a srác rengetegféle szobrot készít, a hat- nyolc méteresektől kezdve az 20-30 centiméteresekig. Elképesztő ahogy dolgozik! Bármit képes megcsinálni, amit megmutatunk neki fotón. Mi kitaláljuk, hogy milyen karaktert szeretnénk, ő pedig elkészíti az általunk küldött beállításban.

Mi alapján választottátok ki a szobrokat?

Voltak olyan karakterek, amiken nem is kellett gondolkodni; ilyen például a Transformers főszereplője, Bumblebee (Itthon Űrdongó néven fut.- a szerk. ); őt két méretben is szerettük volna viszontlátni, de az elsők között volt a Megatron, ahogy a Terminátor is. Ezek már csak azért is adták magukat, hiszen az első kettő eredetileg is autóalkatrészből áll, amíg az utóbbi szintén fémből van a filmben is. De közben ott a Velociraptorunk, a dinoszauruszunk, ami szintén nagyon jól néz ki. Próbáltunk gondolni minden generációra, a Terminator és az Alien a 90-es évek kultuszfilmjei, így inkább azoknak mondanak valamit, akik akkor nőttek fel. Egyébként az Alien látványvilágát megalkotó művésznek, H. R. Gigernek pár munkáját szintén rekonstruáltattuk. Aztán ott a Shrek, ami egy újabb mozi, de már az is több, mint tíz éves, ettől függetlenül most is nagyon népszerű a kisebbek körében. Az új filmek közül pedig megtalálhatóak a már említett Transformers karakterek és a Game Of Thrones ikonikus Vastrónja. Több, mint húsz kisebb nagyobb szobor látható a kiállításon.

670a5004x_logo_zott.jpg

Az Alien többrétegű nyelvét is rekonstruálták.

Sok kiállítással ellentétben itt mindent meg lehet tapogatni, van, amire még fel is lehet ülni.

Így van, ez is koncepció volt. Szerettük volna minél interkatívabbá tenni a kiállítást. Az Űrdongóra erősített hintába még a felnőttek is beleülhetnek egészen 100 kg-ig. Annyira aprólékosan vannak kidolgozva a szobrok, hogy az Alien szájában a rugóknak köszönhetően még a több rétegű száját is sikerült rekonstruálni. A Velociraptorra például fel lehet ülni, a Terminátor pedig beszél, ha közel lépsz hozzá. Más hasonló múzeumokat is üzemeltetünk, és azokon a helyeken nagy probléma, hogy az emberek hozzányúlnak a dolgokhoz, alkalmanként még le is törnek róluk ezt-azt, itt viszont annyira masszívak a szobrok – esetenként több száz kilóról van szó-, hogy képtelenség kárt tenni bennük. Egyébként minden szobor mozdítható, így akár ki is lehet kölcsönözni őket, sőt, még arra is van lehetőség, hogy valaki megrendelje a kedvencét. Persze arra kell várni, de készíttettünk kisebb verziókat is, és azokat itt helyben meg lehet vásárolni, és azonnal haza lehet vinni.

Neked mik a személyes kedvenceid?

Nagy kedvencem az Alien, mivel a filmet is nagyon szeretem, és ami még szerintem nagyon szépen ki van dolgozva, az a rinocérosz. De mivel a csillagjegyem szerint skorpió vagyok, a Skorpió székben is van már pár fotó rólam. (nevet)

Hihetetlen, hogy milyen sok kis alkatrészből áll egy-egy szobor! Még megtippelni is nehéz.

Készülünk kis infó táblákkal, amiket elolvasva kiderül majd, hogy pontosan hány alkatrészből áll az adott szobor. Itt nem arról van szó, hogy egy tömbből ki van vágva az adott forma, esetleg meg van hajlítva egy-egy nagyobb felület, valóban több ezer kicsi rész lett összehegesztve. Így talán nem meglepő, hogy egy két méteres szobor elkészítése hetekben mérhető.

670a5082x_logo_zott.jpg

Ezeket a szobrokat akár haza is viheted!

Az ötlettől a megvalósításig mennyi idő telt el?

Nagyjából tíz hónap alatt készültünk el; ez már arra az időszakra vonatkozik, amikor elkezdtük a konkrét tervezését a kiállításnak. A helyszínnel szerencsések voltunk, mert pont a Balta dobálás élményprogramunknak kerestünk helyet, és valahogy úgy alakult, hogy a kiállítás is elfér itt. A szobrok egyébként három-négy hónap alatt készültek el.

A te figyelmed középpontjába mikor került a recycling és a fenntarthatóság?

Nálunk otthon a szelektív szemétgyűjtés alap, és próbálok arra figyelni, hogy ne pazaroljak a mindennapokban. Ezenkívül párommal, Gangel Lillával van egy Barkista nevű fair trade, bió kávé márkánk is; itt minden kávé árából egy kutyákat támogató szervezetet segítünk, a kapszulás kávék újrahasznosított kapszulákkal készülnek, a szállítás során pedig újra töltik a kávé zsákokat.

670a5068x_logo_zott.jpg

Izgalmas karakterekkel találkozhatsz a kiállításon

Milyen a kapcsolatod Budapesttel?

Pörgős életet élek, így nagyon szeretek bent lenni a városban. A külvárosban lakom, zöld övezetben, amire szükségem is van, nem élnék szívesen a belvárosban. Szerintem ez az egyik legélhetőbb európai város, minden megvan, ami kell. Az éjszakai élet mostanra nagyon híres lett, nem úgy, mint a szomszédos Bécsben, ahol hétköznap kilenc óra után már szinte nincs semmi, hétvégén pedig tizenegykor bezár a legtöbb hely. Nagyon sok élményszolgáltatás van már Budapesten, több pedig itt vert először gyökeret. Ha jól tudom, itt volt Európában először 4DX mozi is. Az általunk vezetett Selfie Múzeum is egyedülálló, az Egyesült Államokban is csak pop up kiállításként volt eddig jelen, és ez a város lett a szabadulószobák bölcsője is.

Mik a te kedvenc helyeid?

A Várat nagyon szeretem, nemrég sétáltunk megint fel a párommal. Szabadidőnkben pedig szívesen kipróbálunk mások által vezetett szabadulószobákat; ma is pont megyünk egybe. Mostanában nagyon sokat dolgoztunk, ezért nem igazán volt időnk kikapcsolódni, de az, hogy egész nap itt vagyunk a belvárosban, eleve izgalmassá teszi a napjainkat. Itt van a Metal Art Gallery mellett az Ízek Utcája a Kazinczyban, így elég gyakran eszünk ott hétközben, és nagyon szeretem a Zsidónegyed hangulatát is. Éppen most ősszel vettem egy rollert, úgyhogy amíg jó idő volt, azzal jöttem-mentem a környéken. Tavasszal pedig folytatom.

 

süti beállítások módosítása