Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

A falfirkák bennünk élnek - Bánszegi Rebeka odamondogatós fotói

2019. december 26. - absolut_hu

ba_nszegi_02.jpg

Ki az, akivel még nem történt meg, hogy a buli közepén, miután behúzta maga mögött az illemhely ajtaját, valami orbitális hülyeség nézett szembe vele. Biztos van, akiket zavarnak a falfirkák, de az ember amióta ember, közléskényszere van, és ennek nyoma is lesz, ha tetszik, ha nem. Talán mégis a bosszakodók vannak kevesebben, legtöbbünket inkább mosolyra fakasztanak ezek az üzenetek, főleg, ha frappánsak. Bánszegi Rebeka kicsit tovább gondolta a dolgot. Insta oldalán a szórakozóhelyek WC-iben olvasható sokat- vagy éppen semmitmondó firkákat láthatunk viszont fotó párokkal illusztrálva.

„Elég sokan raknak feliratokat képekre, szóval igazán nem találtam ki semmit, a feliratokat pedig már régóta gyűjtöttem, csak nem tudtam mit kezdjek velük. A falfirkák tulajdonképpen elég megúszósak, mert nem kell saját szöveget kitalálni, de senkinek nem a tulajdonai. Kollektív lenyomatai a részeg estéknek, amiket tényleg bárki ott hagyhat, és aztán más alakíthatja, vagy azonosulhat velük. Általában megvan, hogy kihez melyik feliratokat szeretném, de csak az elkészült képeknél lesz végleges.” – mesélt Rebeka az egész hátteréről.

670a6028logo_zott.jpg

Még a pszichológus szak elvégzése előtt felvételizett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, így a diploma megszerzése után továbbra is az iskolapadban maradt, televíziós műsorkészítő szakon tanul, később pedig szeretne elmozdulni a dokumentumfilm irányába. Hogy ez mennyire van hatással erre a szerelemprojektre? Szerinte nem kimondottan, így nem is magyarázna bele semmiféle extra képességet a képek megkonstruálásába:

„Jó lenne azt mondani, hogy akinek pszichológus végzettsége van, az automatikusan jobban érti az embereket és a lelkiállapotukat, de azt hiszem sajnos ez nem megy ilyen könnyen. Nálam legalábbis nem. Persze aki tényleg emberekkel dolgozik, az a tapasztalatai alapján biztos szert tesz ilyen képességekre, de én többé-kevésbé pályaelhagyó vagyok. Nekem a pszichológia inkább egyfajta szemüveget adott, amin keresztül kicsit másként látom a világot, az embereket, mint előtte. De egyáltalán nem biztos, hogy ezzel jobban megértem őket.”

ba_nszegi_03.jpg

Rengeteget ír, sok helyen publikál, és ezekben az írásokban sokat foglalkozik a mai kor társadalmi problémáival; a digitális világ által szült közös magánnyal, a nárcisztikus jegyek erősödésével. Az oldalra viszont csak közvetve van hatása ennek.

„Az Instám tartalmára olyan szempontból kevésbé van befolyásom, hogy itt a feliratok mind hozott anyagból kerülnek a képekre. Olyan szinten lehet, hogy van hasonlóság a témákban, hogy inkább azokat a firkákat gyűjtöm be, amik nekem tetszenek. De ezek a képek inkább hangulatokról szólnak, mint társadalmi felelősségvállalásról. Alapvetően pszichológiai témákban írok. Amikor elkezdtem az SZFÉ-t, úgy éreztem, hogy hirtelen háttérbe szorult az életemben a pszichó, amit addig tanultam és amúgy szerettem. A cikkírás ezért nekem olyan témákról szól, amik engem érdekelnek és amik szerintem fontosak. A fotózás pedig inkább szórakozás. Szeretek fényképezni, de sosem tanultam igazán, emiatt sokszor a képeim nem is tudnak sok mindent. Ezért is kell melléjük a dalforma.”

670a6083_logo_zott.jpg

Elmondása szerint az emberek leginkább akkor tudnak azonosulni a képekkel és mondanivalójukkal, ha bizonyos mértékben felismerik magukat bennük. Ez is erősíti a közösségtudatot. A legtöbb visszajelzés is ilyenkor érkezik Rebekához.

„A legtöbb felirat elég általános és kissé pesszimista vagy ironikus. Amik jók, azok frappánsak és sok mindent beléjük lehet képzelni. Szeretem ezt a „projektet", a fotózás részét is, meg azt, hogy sokan küldenek tök jó feliratokat, és aztán izgalmas, hogyan sikerül összeilleszteni.”

És hogy mi érdekli leginkább az emberekben?

„A kis különbségek. A pszichológiai kutatásokban a „brit tudósok" mindig megállapítják, hogy így vagy úgy működünk. De ez ugye csak statisztika. Mindig az az izgalmas, hogy valaki miben más az átlaghoz képest.”

Absolut Budapest fotók: Bodnár Dávid

süti beállítások módosítása