Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Van egy jó sztorid? - 100 szóban Budapest

Nézd meg a kiállítást a Szabó Ervin Könyvtárban!

2019. október 15. - absolut_hu

670a7274_logo_zott.jpg

Budapest ezerarcú, különleges város. Sokan próbálták már megfejteni mi teszi annyira egyedülállóvá, néha csak az érzés van meg, nehéz szóban kifejezni esszenciáját. Márpedig a Mindspace 2014 óta pont erre törekszik 100 szóban Budapest pályázatával. Ez azonban jóval több, mint egy szimpla város imázs építés, a szervezők legfőbb célja inkább az, hogy összekapcsolják a városi létet az irodalommal, és ösztönözzék a városlakókat az írásra. Az elmúlt öt év alatt több ezren küldték be 100 szavas sztorijukat, tavaly óta pedig a POKETnek hála, a zsűri által 100 legizgalmasabbnak ítélt történet egy könyv oldalain is megmarad az utókornak.

„Idén 1600 pályázat érkezett, 200-zal több, mint tavaly. A témaválasztás hasonló volt, mint az elmúlt években. Sokszor szerepelt a történetekben a szerelem, a Margit-sziget illetve a nagy ikonikus budapesti helyszínek, de sokan írtak a hajléktalanokról is – ami mint korlelet –, jól ábrázolja a város lelkét. Ezáltal pedig az is bebizonyosdott, hogy sokakat foglalkoztat a téma.” – foglalta össze a 2019-es pályázattal kapcsolatos tapasztalatokat Varga Cili, a 100 szóban Budapest idei koordinátora. 

Chiléből Budapestre

A pályázat ötletét a Chile-ben már 16 éve létező „Santiago en 100 palabras” elnevezésű felhívás adta. 2001-ben Santiago-ban (Chile) a Plagio, a Minera Escondida és a santiagói metró összefogtak, hogy elindítsanak egy pályázatot, amire egy legfeljebb száz szavas, a városhoz valamilyen módon kapcsolódó írással lehetett jelentkezni. Az évek során a kezdeményezés Chile legfontosabb irodalmi pályázatává nőtte ki magát és évről évre egyre többen küldenek be történeteket.

11230035_514214235397755_925998788089665266_n.jpg

Forrás: 100 szóban Budapest oldal

 A beérkezett írásokat, ahogy eddig is, zsűri bírálta el; most Székely Kriszta filmrendező, Jakab Juli színésznő és dramaturg, Busa Pista zenész valamint Nagy Dániel Viktor színész feladata volt, hogy kiválassza a 100 legjobb alkotást, ami bekerül a 2019-es POKET zsebkönyvbe.

„Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, mert sok történet nehezen hasonlítható össze, és pont emiatt annak sincs oka elkeseredni, aki nem került be a legjobb 100-ba, mert ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem volt elég jó a története. Ilyenkor sok mindenen múlik, hogy melyik történetre esik a választás. Kezdve azzal, hogy a zsűritagok milyen hangulatban vannak aznap, vagy kinek melyik téma izgalmasabb. Mindig figyelünk arra, hogy a zsűri összetétele izgalmas legyen, máshonnan érkezzenek más látásmóddal. Inkább olyan embereket kerestünk, aki közvetett módon kapcsolódnak az íráshoz. Busa Pista is szöveggel foglalkozik, de teljesen más rap szövegeket írni, mint a színházban, vagy filmben használni a szöveget, ahogy Székely Kriszta vagy Jakab Juli teszik. Nagy Dani egyébként már évek óta részt vesz a zsűrizésben és saját feldolgozásokat is készít a történetekből.” – mesélt Cili a zsűrizés módjáról és a tagok kiválasztásáról.

670a7309_logo_zott.jpg

A POKET zsebkönyv 

Ahogy az lenni szokott, Cilinek koordinátorként sokáig a határidők és az emailcímek határozták meg a mindennapjait a pályázat kapcsán, de a díjátadóval egybekötött kiállításmegnyitón, ami a CAFe Budapest Fesztivál egyik programja volt, új megvilágításba került számára a projekt:

“Amikor idértünk a Szabó Ervin Könyvtárba, és megláttuk a csillogó tekintetű embereket, akik várták a megnyitót, számomra is sokkal több lett ez, mint egy feladat. Jó volt látni, ahogy a kiválasztott pályázók aláírták egymás könyvét, és nagyon örültem, amikor még napokkal később is jöttek emailek, amikben a résztvevők leírták, hogy milyen jól érzeték magukat, és mennyire fontos volt számukra ez az egész. Márpedig egy város közössége ehhez hasonló élmények kapcsán tud egymásra találni.”

A Szabó Ervin Könyvtárban olvasható 12+1 történet mindegyike mellett egy-egy hozzá kapcsolódó illusztráció is látható. A művészek kiválasztásában Simonyi Cili grafikus segített a szervezőknek, aki maga is illusztrált egy történetet. Ő egyébként találkozott is kint Dél-Amerikában a Plagio csapatával annak idején, amikor kint járt a Mindspace alapítójával Kobrizsa Ádámmal.

670a7291logo_zott.jpg

A legjobb 12+1 történethez illusztráció is készült

A pályázat nyertese Keömley Anna lett, aki évek óta rendszeresen publikál novellákat különböző antológiákban és szépirodalmi folyóiratokban, második saját novellás kötete pedig éppen előkészítés alatt áll. Először jelentkezett a pályázatra, ahova öt egyedi, eddig máshol meg nem jelentetett történetet küldött be.

„Egyszerre három dolog is kedvet hozott a pályázathoz. Véletlenül láttam a TV-ben egy beszégetést a pályázatról Cilivel és Székely Krisztával, és mivel Kriszta személye számomra etalon, úgy gondoltam, hogy amihez ő a nevét adja, az csak jó lehet. Ott az is elhangzott, hogy a legjobb 100 történet megjelenik egy POKET kötetben, és mivel számomra nagyon szimpatikus az egész POKET mozgalom, ez még vonzóbbá tette számomra a részvételt. Végül pedig maga a feladat is elkezdett izgatni. Eleve rövid, pár oldalas novelláim vannak, de kihívásnak éreztem, hogy ezúttal még a szokásosnál is tömörebben kell fogalmazni, úgy, hogy közben a történetvezetés dramaturgiája se sérüljön.” – mesélt Anna arról, mi motiválta, hogy jelentkezzen a pályázatra.

prefera_lt_anna_logo_zott.jpg

Keömley Anna lett az idei győztes

Elmondása szerint nagyon élvezte az újszerű munkát. Bár először nem tűnt könnyűnek a feladat, hamar belejött az írásba, egy-két óra alatt összeállt egy-egy történet. A végső simítások során viszont mégis nehézségekbe ütközött. Mert állítása szerint 150-ről 100 szóra redukálni egy szöveget nem annyira problémás, de 102-ről 100-ra, annál inkább. Az ember hirtelen minden egyes szóhoz ragaszkodni kezd, el sem tudja képzelni, hogy bármelyiket is elhagyja. A témaválasztás kimondottan jól jött neki, hiszen Anna egész élete Budapesthez köthető.

„Mind az öt történet, amelyeket beküldtem, hosszú évek óta nagyon belém égett, így ösztönösen jött, hogy ezekről írok majd. Azt viszont sokáig nem tudtam, hogy melyik sztorival nyertem meg a pályázatot. A barátaim véleményére sem nagyon tudtam támaszkodni, mert szinte mindenkinek más volt a kedvence közülük, így egészen a díjkiosztóig fogalmam sem volt, hogy a szűri melyiket választhatta ki.”

670a7268_logo_zott.jpg

2019 legjobb Budapest sztorija szigorúan 100 szóban

Anna sok helyen járt a világban, de úgy érzi, egyik nagy város sem hasonlítható Budapesthez, bármennyire is szeret világot járni, és más városokat felfedezni. Barátaival szívesen jár kiállításmegnyitókra, könyvvásárokba, színházba, moziba, és, huszonéves lányaival gyakran a Bulinegyedbe is beveti magát.

„Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, hogy mit szeretek Budapestben, azt mondanám: van olyan város, amelyik szép, de nem pezseg; van olyan, amelyik pezseg, de nem szép; Budapest szép és pezseg.”

Nézzétek meg a kiállítást a Szabó Ervin Könyvtárban, és ha tetszett, az ott található POKET automatában meg is tudjátok vásárolni az idei legjobb történeteket tartalmazó könyvet.  

Fotók: Bodnár Dávid

süti beállítások módosítása