Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Klasszikus koktélok - A Cosmopolitan

2019. augusztus 31. - absolut_hu

absolut_drinks_3.jpg

Ez már mind történelem

A Cosmopolitan koktél annyira közismert és népszerű, hogy szülői jogaiért igen sokan versenyeznek. A legtöbb forrás szerint Cheryl Cook nevéhez köthető az ital megjelenése. A floridai South Beachen dolgozó bartender valamikor az 1980-as évek közepén a sok martinis poharat szorongató vendége láttán elgondolkodott, mi mást kínálhatna a tömény Martini koktél helyett a nőknek. Hogy a kecses martinis pohár a nők kezébe is odakerüljön, egy kissé savanykás, mégis markáns, elegáns, rózsaszín italt alkotott egy 30-as években felbukkant gin alapú koktél alapján. Cheryl eredeti receptje szerint a koktélba kell vodka, egy löttyintésnyi triple sec, egy csöppnyi Rose’s limelé és csak éppen annyi áfonyaszörp, hogy csinosan rózsaszínre fesse az italt. 

cheryl-cook-at-10-beach-c2005.jpg

Cheryl Cook, a 80-as évek egyik legismertebb bartendere

Ám a Massachusetts-i meleg közösség nagy része egy ottani bartendernek, John Caine-nek köszönhetően állítólag már a 70-es években ilyesmi koktélt ivott, és amikor John átköltözött San Franciscoba, vitte magával az ital hírét is. Toby Cecchini bartender Manhattan-ben az Odeon-ban fejlesztette tovább John Caine receptjét 1988-ban, és végül ez lett a Cosmopolitan készítésének általánosan elfogadott és elterjedt módja, amelyben Absolut Citron-t, Cointreau-t, frissen facsart lime levét és több áfonyalét használt.

A 80-as évek végén Toby Cecchini (Odeon) és a Martinik királynőjének kikiáltott Cheryl Cook mellett az amerikai koktélkultúra keresztapjának tartott Dale DeGroff (The Rainbow Room) is az Absolut Citront kezdte használni, ezáltal megerősítve a jelenlegi hivatalos receptúrát. A koktél iránti hatalmas érdeklődés azonnali sikert hozott az Absolut ízesített vodkájának. New York-ban éppen csúcsára járt a party kultúra, a Cosmo hamar közkedvelt lett szerte Amerikában. Az igazi világhírig azonban még várni kellett; ezt a Szex és New York sorozat hozta el nagyjából 10 évvel később.

sex-and-the-city-x750.jpg

Részlet a Szex és New York egyik részéből

A cosmopolitan szó világpolgárt jelent, és ahogy az első igazi életmódmagazin, a brit Cosmopolitan fogalmazott még 1973-ban, a szexuális és gazdasági függetlenség, valamint a hagyományos női értékek egységének jelképe lett. A Cosmopolitan koktél ezért a belevaló fiatal nők itala, akik élvezik nőiességüket, függetlenek, stílusosak és tudatosak. Úgy nevezett Cosmo-lányok, mint a Szex és New York Carrie Bradshowja. Mivel Sarah Jessica Parker karaktere általában ezt rendelte barátnőivel New York éttermeiben és a város legmenőbb bulijaiban, hamar nők ezrei kezdték kikérni a kis csinos rózsaszín koktélt.

patricia.png

Patricia Fields a főcímben szereplő ikonikus tüllszoknyával és a híres Manolo Blahnik cipővel

De mégis hogy került a Cosmo a sorozatba? Az anya-lánya páros Patricia & Rebeca Fields, a sorozat öltöztetői, akik divatikonná tették Carrie Bradshawt és egyben az őt alakító Parkert, 15 éven keresztül Cherylhez jártak koktélozni, és a Cosmo nemcsak színe, de íze miatt is nagy kedvencük lett. Így nem is volt kérdés, hogy az extravagáns ital is szerepet kap a filmben.

Az, hogy a 90-es években a Cosmopolitan mennyire a pop kultúra részévé vált, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Demeter Fragrance Library kihozta Cosmopolitan kölniét. Az említett márka egyébként olyan illatokat dobott már piacra fennállása óta, mint a pizza, a tábortűz, a homár vagy akár a selymes, piheszőrű kölyökcica. Igen, jól olvastátok!

fragrance.jpg

A Demeter Cosmo illatú parfümje

Hírességek, akik Cosmo-t szürcsölnek

Zooey Deschanel X Cosmo: A színésznő 2010-ben került közelebbi kapcsolatba a Cosmo-val, amikor Ellen von Unwerth Absolut Drinks fotó sorozatában pózolt. A sorozat célja az Absolut élmény átadása volt, az üzenet pedig így szólt: Minden ital egy kivételes élmény. A képek mind az Absolut különleges, merész és kreatív látásmódját reprezentálják.

Zooey Deschanel werk

Madonna X Cosmo: Dale Degroffot nem hiába hívják a koktélok Elvisének, nagyfokú tudása mellett lazasága és extravanciája emelte a legnagyobb bartenderek közé. Az ő nevéhez köthető az is, hogy Madonna egyik kedvenc italává avanzsálódott a Cosmopolitan. Gyakran lehetett látni a 90-es évek közepén Peter Gabriellel a Rainbow Roomban ezt a koktélt szürcsölgetni. Degroff szerint a koktél minden porcikájában ellenállhatatlan; szexi a pohár, szexi a színe és szexi az íze, így nem csoda, hogy a pop királynője is azonnal rákattant. A bartender az eredeti receptet kicsit felturbózta; a triple sec helyett ő is Cointraeu-t használt, a látványt pedig azzal fokozta, hogy meggyújtotta a díszítésre használt narancs héjat.

Dita Von Teese X Cosmo: Dita von Teese a burlesque elsőszámú sztárja, ez nem is kérdés. 2012-ben állt össze a Cointreau-val, hogy a Degroff által elterjesztett és a legnagyobb sztárok körében kedvelt Cosmopolitan verziót népszerűsítse. Az eredmény egy csodaszép videó, ahol Von Teese Madonna 91-es alakját eleveníti meg Jean Paul Gaultier ikonikus fűzőjében.

dita-von-teese-2.jpg

Dita Von Teese lett a Cosmo arca 2012-ben

Miért az Absolut Citron?

Az Absolut Citron ötlete az Egyesült Államokból ered, ahol a vodka fogyasztás régóta kedvelt módja hogy csak ‚on the rocks’, azaz jégre töltik és egy szelet citrommal „ízesítik”. Az Absolut Citron különleges ízével és karakterével azonnali siker lett. Az első citrusos vodka volt a nemzetközi piacon, aztán persze jópár követője akadt.

Az Absolut Citron kizárólag természetes összetevőkből készül az Absolut lepárló üzemében, és sok más ízesített vodkával ellentétben nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Selymes, telt íze, és a friss citrom és lime karakter, ami finoman van gazdagítva a citromhéj kesernyés ízével, tökéletesen passzol a vörösáfonyával, ami amellett, hogy még izgalmasabbá teszi a koktélt, jellegzetes pink színét is adja.

absolut-citron_new.jpg

Kíváncsiak voltunk, hogy Rácz Zoltán, az Absolut nagykövete mit gondol a Cosmoról:

Bár a Cosmopolitanról a rózsaszín színe miatt sokan azt gondolják, hogy tipikus női koktél, pedig nem így van. Mivel erős italról bezsélünk, itt kimondottan fontos egyensúlyba hozni az ízeket. 

Zoli nemcsak gondolatait osztotta meg velünk, hanem elkészítette saját verzióját is nekünk:

dsc03348_logo_zott.jpg

dsc03366_logo_zott.jpg

dsc03343_logo_zott.jpg

Így készíti Zoli a Cosmo-t!

Összetevők:

1 ½ rész Absolut Citron

1/3 rész lime lé

1/3 rész Cointreau

1/3 rész áfonyalé

Narancs peel a díszítéshez.

 

Elkészítés:

Az összetevőkeg egy shakerbe töltjük, jól összerázzuk, majd egy behűtött pohárba szűrő segítségével beleöntjük. Narancs peelel díszítjük.

 

süti beállítások módosítása