Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Kedvenc növényeid a nyakadban - Kerülj közel a természethez a PLANTETHICSszel

Kis Színes Budapest

2019. augusztus 18. - absolut_hu

_pvl3412_logo_zott.jpg

A bioetikának van egy olyan ága, ami a növények és az emberek kapcsolatát vizsgálja, azt, hogy miként hatnak egymásra, hogyan segíthetik egymást. Innen ered a PLANTETHICS neve, ami egy etikus, környezettudatos, fenntartható, vegan divat és lakberendezési kiegészítőket, ékszereket készítő hazai márka. Itt bármit lát az ember, biztos lehet, hogy kézzel és hatalmas szeretettel állították elő. A márka küldetése közelebb hozni a növényeket - tágabb értelemben a természetet - és az embereket. Célja, hogy megmutassa, a növények szeretete mentén lehet más utat is választani, és lehet zöldebben, kisebb ökológiai lábnyommal, felelősségteljesen, mégis lazán, divatosan élni, tömegtermékek helyett a kis szériás, egyedi tervezésű, helyi alkotók által készített darabokat vásárolni.

_pvl3346_logo_zott.jpg

Ki áll mögötte?

Dénes Barbara tizenhét éve foglalkozik kommunikációs szakemberként és projektvezetőként itthon és külföldön fenntarthatósági és kulturális projektekkel, amik során már többször felmerült benne, hogy jó lenne egy saját kezdeményezés, ahol a környezettudatos design és divat mentén közelebb hozhatja az embereket a természethez. Ő maga erdő mellett nőtt fel, közel a természethez, és ez egy életre meghatározta a növényekkel való kapcsolatát. Az, hogy ma, felnőttként is ugyanezt tartja természetes közegének, valószínűleg a korai élményeknek köszönhető.

_pvl3314_logo_zott.jpg

Az első évben leginkább a különböző budapesti deisgn vásárokon tűnt fel a PLANTETHICS, végül Budapest egyik legszebb patiojában, a Wagner Udvarban talált otthonra a CikkCakk Studioban, ahol több hasonló környezettudatos és a fenntartható divatot népszerűsítő márka is helyet kap. Aki pedig belép ide, a lányok számára nem csupán potenciális vásárló lesz, hanem vendég:

„Itt bárkit szeretettel látunk egy teára, hogy elbeszélgessünk, és jobban megismerhessük egymást, hogy személyes kapcsolat alakulhasson ki a vásárlóinkkal akár úgy, hogy közben épp készítem valamely kollekciónk darabjait. Bepillanthatnak a munkafolyamatokba és az életünkbe Van egy réteg, aki alapvetően a letisztult, természetközeli design miatt választ minket, és mit sem sejt a tudatos hátterünkről. Sokan rácsodálkoznak, amikor elmeséljük nekik, hogy honnan jött, hogyan készült, milyen utat járt be a termék, amit a kezükben tartanak. Onnantól még inkább oda vannak érte, olyan jó látni az arcukat, a felismerést, az örömöt. (nevet)”

_pvl3429_logo_zott.jpg

A PLANTETHICS kollekciói különböző tematikákra épülnek, és ezek folyamatosan elérhetőek a CikkCakk Studioban. Kezdetben a fiatalabb korosztályokhoz és az örök gyerek felnőttekhez szólt a márka növény ültetős foglalkozásaival. Barbara könnyen életben tartható növényekkel ültetett be csészékbe, poharakba, teáskancsókba, játék állatokba és terráriumokba; ezek a PLAY PLANTS kollekció növény installációi. Az újrahasznosítás jegyében idővel kiegészült a lakberendezési cikkeken túl divat kiegészítőkkel is a paletta, a viharkárok és metszési munkálatok során gyűjtött faágakból készített REWOOD kollekcióval. Fülbevalók, brossok, nyakláncok és persze az otthonszépítéshez mécsestartók, fogasok készülnek, amiket kézzel csiszolnak, festenek, lakkoznak a szeletelés, fúrás után. Majd jöttek az erdő mélyén rejlő kincsekkel teli növényes nyakláncok és fülbevalók; így születetett meg a FOREST kollekció, ahol szintén mindent kézzel készítenek, Tiffany ólomüveg technikát alkalmazva. A tradicionális üvegművesség és a minimál design további összekapcsolásaként elindítotották a TERRA kollekciót, ahol nyakláncként hordható miniterráriumokba élő Tillandsia növényeket helyeztek. De honnan jött az ötlet? Barbara erről is mesélt:

 „Olyan ékszereket szerettem volna készíteni, amikben magunkkal vihetjük a természetet, és közben meg is óvjuk azt. A növénykék szedésekor mindig odafigyelünk arra, hogy elegendő hajtás és virág maradjon a szárakon, hogy az tovább tudjon fejlődni és szaporodni. Az apró, hordható növények a szabadban töltött pillanatokat teszik időtlenné, felidézik azokat az emlékeket, élményeket, amelyek a természetben értek minket, és emlékeztetnek arra, hogy milyen szoros is valójában a kapcsolat köztünk emberek és növények között. Egyre többen keresnek meg a saját maguk által szedett levelekkel, virágokkal, amik kedves emlékeket hordoznak, hogy készítsünk egyedi nyakláncot, fülbevalót vagy karkötőt, ami mindig velük lehet. Esküvői csokor virágszirmaiból, sőt, pitypanggal kombinált macskabajuszból is született már nyaklánc. (nevet) Egyébként a tervezést, a termékfejlesztést egyedül végzem, a gyártásban viszont többen veszünk részt.”

_pvl3363_logo_zott.jpg

 Az ESSENCE kollekcióban több hazai natúrkozmetikai márkával is együttműködnek. A Sophie Bello-val a vegán életmód és az antik értékmentés jegyében két éve született meg egy natúr szójagyertyás sorozat, 100% vegán szójagyertyákkal, illatmentes változatban és természetes illóolajokkal egyaránt. Ezeket régi csészékbe, poharakba öntik, némelyik virág-szóratot is kap. Itt azonban nem áll meg a történet, Barbara folyamatosan új projekteket tervez és szervez, sőt újabban nemesfémek megmunkálásával is foglalkozik:

 „Az Indira Műhellyel közös projektükben növényi illatzsákokat készítünk hamarosan. Ezekbe olyan különféle hangulatú természetes illóolaj-keverékekkel átitatott fahulladékot töltünk majd, amit nem tudok ékszerekké alakítani. A Cocoon Manufaktúrával pedig csodaszép faág diffúzorokon dolgozunk. A legújabb szerelmem a nemesfémek megmunkálása. A WANDERWOMAN luxusékszer kollekciónkkal azoknak szeretnénk megszólítani, akik jól élnek, sokat utaznak, de szinte alig vagy egyáltalán nem foglalkoztatja őket az ökológiai lábnyomuk. Az etikusan előállított, fair trade és újrahasznosított nemesfémből készített ékszereinkkel, valamint az általuk közvetített üzenettel ezt kívánjuk megváltoztatni. Azt reméljük, hogy így mindenki elgondolkodik azon, hogy még egy lépést tegyen egy nyugodtabb, lassabb élet felé, miközben a világot és a természetet járja. A természet ihlette gyűrűk, fülbevalók, nyakláncok, karkötők, kitűzők alapját a világjárásunk során tudatosan látott vagy gyűjtögetett apró erdei és tengeri kincsek adják.”

_pvl3324_logo_zott.jpg

 A PLANTETHICS legújabb kollekciója éppen most debütált. A VEGANWEAR darabjai között vannak táskák, divatkiegészítők, ingek, pólók is, természetesen mind vegán alapanyagokból, környezetkímélő előállítás mellett. A „műbőr” részek Pinatex-ből, azaz ananászból készülnek, amiket jól kiegészítenek majd az újrahasznosított és organikus textilek. A vászontáskákat a tervező által megrajzolt nőies, növényi illusztrációk díszítik.

shopper_beige_base_003_20190802_q_logo_zott.jpg

Az elmúlt években egyre több hazai alkotó számára vált alapvető értékké a környezettudatosság, a természetes alapanyagok használata. Barbara a PLANTETHICS keretein belül szívesen működik együtt más alkotókkal. Így született meg az EARTH kollekció a SUSU két kreamikusával, Szaffival, Flórával valamint Ruzicska Tündével.

 „A SUSU lányok növényi, természeti képeket és a PLANTETHICS márkával azonos pasztelles színvilágot jelenítenek meg, Tünde munkáin pedig a fatörzsekre emlékeztető forma köszön vissza a természetből, vagy épp a viharkárokból, metszési munkálatokból maradt faanyaggal kombinálva készíti a csodaszép használati tárgyakat. Kézzel formázott és festett tálkák, kaspók, tányérok, poharak születnek a közös munka során.”

_pvl3424_logo_zott.jpg

 Az, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a környezettudatos cikkek iránt, nagy boldogsággal tölti el Barbarát. Férjével, Dáviddal már jó ideje megtesznek mindent ökológiai lábnyomuk csökkentéséért. Amit csak lehet, újrahasznosítanak, száműzték a nejlont, és szezonális gyümölcsökkel, zöldségekkel készítik ételeiket, amiket hazai gazdaságokból, termelőktől szereznek be. Háztartásukban csakis környezetbarát cikkek találhatóak, sőt még a fűtést is infrapanekellel oldják meg otthonukban. Számukra ez már természetes, sőt, Barbara számára sok-sok éve már a divat is fenntartható. Sosem a trendeket követte, egyszerűen azt hordja, ami tetszik, jól áll neki, és sokféleképpen kombinálható. Ha pedig pár évente új ruhadarabot választ, odafigyel a forrásra, a készítőre és az alapanyagokra.

 „Ma is erdő mellett élek, és nagyon szeretem hallgatni a madarakat, a fákat, a természet minden neszét. Szeretném, ha erre az utánunk következő generációknak is lehetősége lenne, ha ők is arra törekednének, hogy harmóniában éljenek a természettel. A növényeknek azért is szentelek külön figyelmet, mert a nagy rohanásban rengeteget tudnak adni, elég, ha csak rájuk pillantasz, de mondjuk nekem az erdőfürdőzés a kedvenc feltöltődési formám. (nevet) Olyankor megyek és átélem, ami körülvesz. Hamarosan lesz is hasonló programunk a PLANTETHICS-el. A mindennapi életben igyekszünk környezettudatosan élni, és ha az ember ilyen indíttatással saját márka építésébe fog, akkor mindezt az ottani stratégiaalkotásban, termékfejlesztésben, kommunikációban is alkalmazza, alapvetőnek veszi. A korábbi munkáim során szembesültem vele, hogy a természettel való kapcsolódást és a tudatosabb életvitel gyakorlását nem lehet elég korán kezdeni, a divat és a design pedig olyan területek, ahol az alapanyagoktól a gyártáson át egy csomó minden ésszerűsíthető, a környezet terhelése minimalizálható, ha valóban odafigyelünk.”- foglalta össze misszióját.

süti beállítások módosítása