Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Lófej az ágyban - Varázs Garázs

Kis Színes Budapest

2019. július 25. - absolut_hu

670a2954_logo_zott.jpg

Fotók: Bodnár Dávid

A Bertalan Lajos utcában van egy hely, ahova ha belépsz, tuti nyitva marad a szád. Ez nem egyszerű garázsműhely, hanem egy csodahely. Nemhiába kapta a Varázs Garázs nevet, mintha egy elvarázsolt világba csöppennél, csupán pár sarokra a Szabadság-hídtól. Az alkotóközösség tavaly költözött be, és azóta nemcsak élettel telt meg a helyiség, hanem furcsábbnál furcsább tárgyakkal is. Itt mindenkinek van saját kis sarka, fontos szempont a hagyományőrzés, a fenttarthatóság; a recycle keveredik a steampunkkal, az antikkal és a modernnel, és itt még azon sem csodálkozol, hogy kerül négy lófej az ágyba.

 670a2904_logo_zott.jpg

Kiknek az ottthona?

A KALI DESIGN-t Márta Barbara és Kalácska Gábor párosa alkotja, akik látványtervezéssel foglalkoznak. Díszletet, jelmezeket dizájnolnak, csupa izgalmas, groteszk kelléket vagy éppen félelmetesen cuki bábot készítenek, mindezt határtalan kreativitással. Egyaránt dolgoznak hazai és külföldi filmeken, de színházak, éttermek, pubok, sőt, még magánszemélyek számára is bármilyen agyament dolgot legyártanak. Fontos számukra a környezettudatos gyártás és kivitelezés.

Az obai concrete&ceramic és az INDRA concrete&ceramic alkotói az Eleven Blokk Alapítvány közvetítésével kerültek még tavaly októberben a Garázsba. Boglárka és Blanka a Budapest Metropolitan Egyetem kerámia szakán diplomázott, mindketten beton tárgyakból. Bogi ezután a MOME-n folytatta tanulmányait, ahol mesterdiplomát szerzett formatervezésből. Tavaly mindkét márka bemutatkozhatott Dél-Koreában is. Talán ők „lógnak ki” a leginkább a csapatból, kis sarkukban általában minden eszköz és tárgy katonásan sorakozik.

A PegLeg Studio és a MASZK Egyesület Heim Fanniból, Szilvási Dánielből és Resetár Dánielből áll. A PegLeg Studio az elmúlt egy évben a kísérleti szakaszát élte. Az alkotók az újra gondolt bútortól kezdve a már használt italos üvegeken át, mindenből újra használati tárgyat készítenek. Inkább a vintage-antik-indusztriál vonal mozgatja meg a fantáziájukat, de nyitottak más stílusokra is. Egyelőre távol tartják magukat a nagy volumenű munkáktól, inkább egyéni megrendelésekre dolgoznak. Ez azonban a jövőben változhat.

A Velocipéd Idomító Műhelyben egyedi kerékpárok készülnek; leginkább fixik, bmx-ek és városi cirkálók.

Az Artecho Egyesület 2008 óta tevékenykedő összművészeti összefogás. A csapat a legkülönbözőbb művészeti ágakban jártas és szakképzett fiatalokból, illetve lelkes művészetpártolókból áll. Céljuk, hogy megteremtsék a lehetőséget a tehetséges művészek érvényesülésére, tehetséggondozására, felkutatására és szerzői jogaik biztosítására. Mindezt a különböző művészeti ágak népszerűsítése, színvonalas művek létrehozása, egy kulturális központ kialakítása és folyamatos programok megrendezése által.

670a3036_logo_zott.jpg 

“Stílusteremtés-divat-életmód”

Kali, azaz Kalácska Gábor - akinek a hely a logóját is köszönheti - elmondása alapján a közösség fő célja, hogy valami újat, valami pluszt nyújtsanak az embereknek a hétköznapokban: „Mivel nem csak összművészettel foglalkozunk, hanem van bringa szervíz is nálunk, egy egészséges, kulturális életszemléletre szeretnénk felhívni a figyelmet, ösztönözve az embereket egy élhetőbb hozzáállásra, életre. A mozgalmas kreativitás nem árthat... Ezért is lett a szlogenünk az ÖTLET- TUNING.”

670a3007_logo_zott.jpg

Resetár Dani számára kiemelten fontos, hogy az emberek meglássák az egyszerű szemétben is a lehetőséget, és egyúttal óvják a környezetüket, városukat. Szerinte van még hova fejlődni.Engem már a Szimpla Kert műhelyében is, ahol előtte voltam, az érdekelt, hogy azt az iszonyatos mennyiségű szemetet, hogyan lehet újra piacra dobni. Láttam a saját szemmel, hogy egy ilyen minőségű és volumenű szórakozóhely mennyi szemetet termel egy nap, így hamar megszületett a cél; hogy egy belső design vagy egy-egy alkotás ebből az ipari mennyiségű szemétből is előállítható! Akkor meg miért ne csináljuk? A stílusteremtés alapvetően Kali „feladata”, én nagyon szeretném, hogy divat legyen a városi szemét újra hasznosítása helyben. Jó lenne, ha az életmódunk része lenne, hogy figyelünk a környezetünkre. Valószínű nem feltétlenül erre a válaszra számít a kérdező egy design műhely kapcsán, ellenben mivel nekem nem ez a megélhetésem, így álmodozhatok. Nemrég jártam Szentpéterváron, és megdöbbentő az a fajta tisztaság-szemét hasznosítás, amit ott tapasztaltam. Pestiként azt éreztem, hogy az egy betegesen tiszta város. Pedig az lenne az alap.”

 670a2964_logo_zott.jpg

Az Obai concrete&ceramic vásárló közönsége inkább a designra érzékeny nőkből áll, sok turista vásárolja a betonból készült ékszereket és a kisméretű otthoni dekor tárgyakat. Ezek egytől egyig letisztult, egyszerű darabok, egy kis csavarral vagy játékkal, ami megmutatkozhat akár az anyagtársításban is. Például nagyon szeretem a betont papírral vagy más radikálisan ellentétes tulajdonságú anyagokkal kombinálni. Érdekes módon a vadabb, különlegesebb darabokat az idősebb hölgyek viszik, a fiatalok pedig visszafogottan választanak.”-meséli a márka alapítója.

670a3060_logo_zott.jpg
Közösségben az erő

„Az összetartóerő a mi tekintetünkben az, hogy teljesen különbözőek vagyunk, másképp és máshogy gondolkodunk. Kali inkább a küllem szempontjából jár körül egy tárgyat-alkotást, engem inkább a hasznossága – nemhiába hívjuk használati tárgynak- és a fenntarthatósága foglalkoztat. Pont ezért készítek gyakran szemétnek ítélt dolgokból valami új alkotást. Mivel különböznek az érdeklődési körök, de morálban nagyon hasonlítunk, arra gondoltunk, hogy találjuk ki ennek a műteremnek a jellegét.”- mesél tovább Dani arról, hogy mi is adja a Varázs Garázs egységességét az első pillantásra kissé káoszosnak tűnő rendszerben.

670a2903_logo_zott_1.jpg 

Szívesen látnak akárkit, szinte mindig van valaki a műhelyben, de Kali elmondása alapján terveik között szerepel különböző közösségmozgató programok, nyitott műhelyek rendszeres szervezése is: „Szoktunk nyitott műhelyeket, jam sassionöket szervezni, közösségmozgató eseményeket létrehozni. Például volt már maszkkészítő workshopunk, jelmez öregítő gyorstalpalónk, segítettünk fiatalokat felvételi előkészületekben, és gyerektábort is szervezünk, szóval igyekszünk színesíteni a kis "álomgyárunkat", látvány műhelyünket.”

 Dani pedig folytatja: „Mivel erős árammal és nagy gépekkel is dolgozunk, így óvatosan kell azzal bánni, hogy milyen munkafolyamatot adunk ki a kezünkből. Augusztusban Kali és Márta Barbi a MASZK egyesület szervezésében Martonvásáron tart egy alkotótábort. Ez lesz az első ilyen vállalásunk, nagyon várjuk már.”

 670a2981_logo_zott.jpg

670a3040_logo_zott.jpg

670a2909_logo_zott.jpg

süti beállítások módosítása