Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Sicilian Gimlet by Pálffy Lackó

A BÁR: Boutiq'Bar

2019. július 05. - absolut_hu

dsc02463_logo_zott.jpg

Fotók: Knapp Dávid

Pálffy Lackó három éve frissen végzett jogászként jelentkezett a Boutiq’-ba, és kezdte el az inasképzést. Azóta úgy érzi, egy második családot talált a csapat és Zoliék személyében; elmondása alapján nem hiába van, hogy az amúgy sem rövid munkaórákon kívül is szívesen vannak együtt, akár a bárban, akár máshol.

 „Nagyon ritkán érzem azt, hogy dolgozni jövök be ide. Jogászként végeztem, és hallom, hogy az egykori hallgatótársaim sokszor milyen gyomorgörccsel indulnak munkába. Szeretem azt az atmoszférát, ami itt van, ezt a szisztematikus káoszt. Ez egy jól felépített hierarchikus, de igazságos rendszer. Nemcsak arról szól, hogy italokat készítünk, hanem itt azt tanuljuk, hogy a jövőben jól tudjunk működni az életben. Felkészít arra, hogy állj a munkához, a főnöködhöz, hogy legyél alázatos, hogy fogadd el a kritkát, és dolgozz együtt másokkal. Teljesen mindegy, hogy asztalos vagy, esetleg jogász, ezt bárhol fogod tudni hasznosítani. Szakmailag és mentálisan is folyamatos növésben vagyunk, és ez egyszerre köszönhető Zolinak és a rendszernek.”

_logo_zott_2.jpg

Lackó számára nagyon fontosak az alapok, és úgy érzi, hogy az utóbbi időben a gasztronómiában kezdenek ezek kikopni, egyre többen már-már kényszeresen túltolják a művészkedést. Lassan mindenki arra megy rá, hogy minél feltűnőbb, szebb, habosabb italt készítsen, és közben eltűnnek azok a dolgok, amik akár 150 évig jól működtek.

„Azt gondolom, hogy nem hiába készültek úgy azok az italok, ahogy, és éltek túl ennyi időt. Persze a fejlődés szükséges, de véleményem szerint úgy van értelme, ha az alapokat közben megtartjuk. Én még azt is vállalom, hogy nem kell vaníliás vodkát infuzálni, csak azért, mert jól hangzik, amikor van vaníliás vodkánk. Nagyon fontos szerintem az effektivitás egy bárpult mögött. Nem kell semmi sallang, és ha ki kell szolgálni háromszáz embert egy nap, akkor nincs idő felesleges mozdulatokra, olyankor nincs shaker pörgetés a fejed fölött, mert ott akkor az a cél, hogy a vendéget minél előbb kiszolgáld.”

dsc00654_logo_zott.jpg

 Lackó elmondása szerint a Boutiq’ban kollektíven nagyon figyelnek arra, hogy minél kevesebb dolog kerüljön a kukába. Ez nagyjából minden alapanyagra vonatkozik. Most nagyon felkapott téma lett, hogy a műanyaghulladék mennyire káros a környezetre, ezen belül a szívószál, amit egyre több helyről száműznek, de Laci szerint ez csak a jéghegy csúcsa.

„A szívószál nagyon látványos, de mellette ott van az a sok minden, ami szinte láthatatlan a vendég számára. Pedig egy kis odafigyeléssel nemcsak az ökológiai lábnyomodat tudod csökkenteni, de a helynek is tudsz spórolni. Az igaz, hogy ez egy kicsit munkásabb, de megéri. Mi például nem tojásfehérjét használunk, hanem a csicseriborsónak a levével krémesítjük a koktélokat, így ráadásul a vegánok is ki tudják kérni. Ha marad valami feleslegünk, és tudjuk, hogy nem fogjuk rövid időn felhasználni, csinálunk belőle szirupot, vagy akár shotot, amit a ház ajándékaként kiadunk a pultból, így bemutatva egy új italt. A bartender choice koktélhoz is fel lehet ezeket a hozzávalókat használni, így nekünk is van játékterünk. Például, ha van rozmaringunk, és tudjuk, hogy két nap múlva már a kukában végezné, készítünk belőle szirupot, vagy kiszárítjuk, ledaráljuk, és csinálunk melőle port. A fenntarthatósághoz ennek ugyanúgy hozzá kellene tartozni, mint annak, hogy elhagyjuk a szívószálat.”

dsc02489_logo_zott.jpg

 Lackó az Absolut Citron citrusosságát kihasználva egy kellemes, de nagyon is karakteres ízvilágú italt készített nekünk: „Ez az ital egy amerikai utam során született meg. Egy picit hasonló koktéllal dolgoztam kint San Franciscoban egy olasz étteremben, és ez volt az egyik kedvenc az itallapon. A bazsalikom, az olívaolaj hozza az olasz ízhatást, a Chartreuse egy nagyon finom gyógynövénylikőr, az Absolut Citron citrusossága pedig jól kiemeli ezeket az ízeket. A lime cordial saját készítésű, egyszerűen lime-ból és cukorból, a lime héját pedig nem dobtuk ki, hanem belefőztük.”

dsc02428_logo_zott.jpg

Összetevők:

40 ml Absolut Citron

20 ml lime cordial

10 ml green Chartreuse

3 csepp olívaolaj

3-4 darab bazsalikom levél

shake, bazsalikom és oliva olaj csepp dísz

 

Elkészítése:

Az összetevőket a shakerbe öntjük, hozzáadjuk a bazsalikom leveleket majd kockajéggel, shakeljük és coupe pohárban tálaljuk. Pár csepp olívaolajjal és bazsalikommal díszítjük.

süti beállítások módosítása