Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Camera Lucida kiállítás képes beszámoló

Q&A Ember Sárival és Esterházy Marcellal

2019. július 02. - absolut_hu

2019_06_22_camera_lucida_megnyito_mng_mu_ze_j_1.jpg

Tranker Kata, Schuller Judit Flóra, Puklus Péter, Mélyi József és Horváth Lili (b-j.) Fotó: Soltész Vince

Augusztus 25-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában a Camera Lucida pop-up kiállítás, aminek a megnyitóján mi is ott voltunk. Horváth Lili, kurátor itt mesélt arról, hogy kapcsolódik ez a jelenleg futó Fortenpan tárlathoz, és három kiemelkedően tehetséges fiatal művésztől; Puklus Pétertől, Schuller Judit Flórától és Tranker Katától megtudhattátok, hogy ők hogy kapcsolódnak a témához. Most a kiállítást megnyitó művészettörténész, Mélyi József személyes ajánlását olvashatjátok, valamint Esterházy Marcell és Ember Sári mesélnek arról, hogy az ő munkáikban és életükben milyen szerepet játszik a múló idő.

Mélyi József, művészettörténész pár gondolata a kiállításról: "Hosszú évek óta ugyanúgy foglalkoztat a személyes és kollektív emlékezet viszonya, mint számos magyar művészt. A legérdekesebb számomra a különböző korosztályokhoz tartozó alkotók eltérő megközelítésmódja, a művekből kiolvasható történelmi-társadalmi-művészettörténeti rétegek sora. És hogy miért érdemes megnézni a kiállítást? Mert ésszel összerakott. Mert ma ritkaságnak számít, hogy a kortárs képzőművészet hazai közegének legfontosabb alkotói közül öt együtt mutassa be közös gondolati szálra felfűzhető műveit. Mert a művek már valóban most megérdemelnék, hogy egy közgyűjteménybe kerüljenek."

em_kredit_barthama_te.jpg

 Esterházy Marcell (Fotó: Bartha Máté)

Milyen alkotással csatlakoztál a Camera Lucida kiállításhoz? Hogy kapcsolódik a kiállításhoz? Mennyire könnyű volt ráhangolódnod a témájára?

Tizenöt éve csináltam az első olyan munkámat, ami kifejezetten a családommal foglalkozott. Egyszerre szólt az időről, az emlékezésről és a felejtésről. Most két munkám is szerepel a kiállításon, melyek sokkal frissebbek ugyan, de hasonló kérdéseket érintenek. Az egyiket a legutóbbi önálló kiállításomra készítettem (Farkasvakság, acb Galéria, 2018); Állandó Lakhelyek II. a címe, és lényegében egy adatvizualizációs szobor, életem eddigi lakhelyeinek alaprajzaiból. A másik munka (Layers, 2018) egy videó, mely a 2018-as fotóhónapon szerepelt először, és amiben egy hőszublimációs nyomtatás melléktermékeként létrejött három színű foliát használok fel és scannelek vissza layerenként, majd alakítom át mozgóképpé.

Mennyire játszik fontos szerepet az életedben a múlt?

A múlttal való foglalatoskodásban leginkább a jelen és a jövő izgat. Hogy próbáljuk meg nem ugyazokat a hibákat elkövetni, vagy valami minimálisat tanulni abból, hogy mi lett elszúrva, legyen szó társadalmi kérdésekről, politikáról vagy a legszemélyesebb családi dolgainkról.

Jelenleg mi az, ami leginkább inspirál?

Egy 18 hónapos gyerek fejlődését látni napról napra, és evvel párhuzamosan egy 14 éves kamasz változásait figyelni rettentő izgalmas. Ebből persze még nem lesz feltétlenül műtárgy, mégis minden nap tanulok tőlük én is valamit.

marcell_video.jpg

Marcell kiállított videójának egyik mozzanata

Mivel telik az idei nyarad munka szempontjából?

Nyílt egy kis nyári tárlatom a Balatonfüredi Fordítóházban. Válogatás az elmúlt években készült szövegalapú munkáimból txt. címmel Debrecenben a MODEM-ban két csoportos kiállításon is szerepelek ( Panel illetve a Családi okok miatt) és június végéig még látható a fantasztikus The Great Globe című nemzetközi csoportos kiállítás az art quarter budapest kiállítótérben Gadó Flóra és Heszky András kurálásában.

Mit szeretsz Budapestben?

Itt születtem Budapesten, Berlinbe jártam óvodába, éltem Párizsban és Marseilleban több mint tíz évig, mégis úgy alakult, hogy most ez lett a bázisunk. Jó innen elmenni és jó visszajönni.

Mi a három kedvenc helyed?

Lukács fürdő. Mert kikapcsol.

Hármashatárhegyi reptér. Ott lehet a legjobban sárkányt eregetni.

Rómaifürdő. A világ egyetlen olyan helye, ahol ismerek minden fát, minden repedést a járdán, tudom melyik házban ki lakik vagy kik laktak, melyik graffitit ki fújta fel a gyár falára, és hol lehetett bemászni a strandra legkönnyebben.

ember_sari_hamu_es_gyemant_meszaros_laszlo.jpg

Ember Sári (Fotó: Mészáros László - Hamu és Gyémánt)

Milyen alkotásod látható a Camera Lucida kiállításon?  Hogy kapcsolódik a kiállításhoz? Mennyire volt könnyű ráhangolódnod a kiállítás témájára?

Egy kerámia és egy márvány maszk szerepel a kiállításon, és két fotó. Az egyik fotón a kiállított kerámia szerepel, a másikon egy ugyanolyan papír maszk mint a kő – egy-egy jelenet részeként. A kurátor, Horváth Lili választotta ezeket a munkákat, az ő elképzelése volt, hogy a tárgy és a róla készült fotó együtt szerepeljenek.

Mennyire játszik fontos szerepet az életedben a múlt?

A munkámban a múlthoz való viszonyunkkal foglalkozom. Olyan tárgyak, képek, anyagok érdekelnek, amik több generáción át is jelentéssel bírnak, formák, amik sok emléket idézhetnek fel. 

Jelenleg mi az, ami leginkább inspirál?

Bármi, amit úgy csinálok, hogy nyugodt idő van rá. 

Mivel telik az idei nyarad munka szempontjából?

Szeptemberben Eisenstadtban lesz egy kültéri installációm a Herbsgold fesztiválon, és egy duo kiállításunk Ralo Mayerrel az eisenstadti Kunstvereinban, ezekre készülök. 

Mit szeretsz Budapestben? 

A sok emléket ami hozzá köt, a családomat, barátaimat, ismerősöket, akik benne laknak. Szeretem a Dunát, a jó tömegközlekedést, és hogy nem túl nagy. 

Mi a három kedvenc helyed?

A kedvenc helyeim mind vízparton vannak. Tavak vagy folyók mellett szeretek a legjobban lenni.

Nézzétek meg a megnyitó legjobb pillanatait!

2019_06_22_camera_lucida_megnyito_mng_mu_ze_j_14.jpg

2019_06_22_camera_lucida_megnyito_mng_mu_ze_j_16_1.jpg

2019_06_22_camera_lucida_megnyito_mng_mu_ze_j_24_1.jpg

2019_06_22_camera_lucida_megnyito_mng_mu_ze_j_25_1.jpg

2019_06_22_camera_lucida_megnyito_mng_mu_ze_j_27_1.jpg

 Fotók: Kútvölgyi-Szabó Áron és Soltész Vince

süti beállítások módosítása