Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Highlights Of Hungary - ABSOLUT KEDVENCEK #3

Dunai Szigetek blog

2019. március 20. - absolut_hu

dsz_god.jpg

Highlights of Hungary 2013 óta keresi és díjazza az előző év legizgalmasabb, legnagyobb hatású hazai tartalmait, az embereket mozgató fontos ügyekeit, történeteit és projekteit egy szakmai kurátor csapat és közönségszavazás alapján. A projektet a Super Channel hívta életre, és az volt a fő céljuk vele, hogy egy olyan sorozatot indítsanak, ahol kategóriák nélkül tudnak színes képet adni a teljes hazai kreatív és civil szféráról. A kurátorok által nevezett csapatok, kreatívok vagy éppen civil szervezetek közül végül a közönség által választottak kerülnek be a díjazottak közé. Mi három olyan Absolut kedvencet mutatunk be nektek, akik még nem szerepeltek az oldalon.

Szávoszt-Vass Dániel tíz éve hidrológus PhD-je mellékprojektjeként hozta létre a Dunai Szigetek blogot, ahol levéltárakból megszerzett ismereteit egyesítette a Duna szigetvilágának jelenkori állapotával. A projekt azóta kinőtte magát, több szerző is publikál az oldalon, és posztról posztra egyre mélyebbre áshatjuk magunkat ebben a témában. Mi többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen korai élmények kötik az alapítót a dunai szigetekhez, mik voltak a legmeglepőbb sztorik, amik összeköthetőek a kutatással, és melyik sziget Dániel személyes kedvence.

Gondoltad az elején, hogy ma, több, mint hatszáz írással az egyik legfontosabb hidrológus-természetföldrajzos blog lesz a Dunai Szigetek? Hova jutott a blog az eredeti elképzeléshez képest? 

 Amikor 2009-ben belevágtam nagyjából a szűk ismeretségi körből sem sokan olvasták a Dunai Szigeteket. De ez egyfelől érthető, hiszen elég réteg-tematikus blogról van szó. Igazából a "legfontosabbnak" lenni sem nagy eredmény, tekintve, hogy nincsen verseny, senki más nem ír hasonló témában blogot Magyarországon. Remélem nem én veszem el mások kedvét a hidrológiai témájú blogos ismeretterjesztés elől. (nevet)  Őszintén megvallva az eredeti elképzelés az volt, hogy a hidrológus doktori kutatás mellékszálai se vesszenek el. Az eredeti téma a Nagymaros-Budapest szakasz szigetfejlődése lett volna a folyószabályozások tükrében, de annyi más érdekesség került elő a folyóról, hogy rövid időn belül a doktori dolgozat került a második helyre az "egyéb" témák mellett. A Dunai Szigetek országos ismertségében jelentős szerepe volt az Urbanista blognak, ahol elég sok közös témánk volt, és az azóta már nem létező ajánlókba is gyakran bekerültünk. Ennek (is) köszönhetően egyre inkább nőttek az olvasottsági statisztikák. 10 év távlatában elmondható, hogy jellemzően a legkevesebb energiabefektetést igénylő írások voltak a legnépszerűbbek, míg az esetenként fél éven keresztül hosszas adatgyűjtés után elkészült bejegyzésekre a kutya nem volt kíváncsi — de hát ilyen ez a blogszakma. (nevet)

Milyen korai élmények kapcsolódnak a dunai szigetekhez az életedből? Esetleg közük van ahhoz., hogy hidrológus lettél?

 Gödön nőttem fel, a Gödi-szigeten rengeteget horgásztam kiskoromban, talán a biológia kitűnő mellett azt is eredményezte, hogy ez az érdeklődés később is fennmaradt. Másrészt ott volt a nagyapám, aki sokat mesélt a két világháború közötti kielboat túráiról, hogy végigevezte a Tiszát forrástól a torkolatig, ezen kívül megmentette a '30-as években készült "Angyalos" vízisport térképeket, amelyek a mai napig megvannak. A harmadik ok pedig a helyi önkormányzati tervek voltak a nemzeti park státuszú sziget "hasznosítására". Ezeket később sikerült megakadályozni, de a Duna mentén rengeteg hasonló beruházási ötlet van Például mostanában a madocsai kavicsbánya ilyen, ami feldarabolná a dunai zöld folyosót.

go_d.JPG

Göd

Lassan tíz éves a Dunai Szigetek blog. Mi az az erő, motiváció, ami ilyen kitartóan visz előre téged? Mik azok a fontos visszajelzések, eredmények, amik fent tartják a blogot?

 Herakleitosz fogalmazta meg ezt már-már közhelyesen egyszerűen: azért mert nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba. Más a Duna ha árvíz van, más, ha rekord alacsony a vízállás; például tavaly ősszel. A XIX. században a Gemencben leírták, hogy minden egyes árvíz után máshol folyt a folyó, komplett erdőket tüntetve el. Ezt nem egyszerű dokumentálni, főleg azért sem, mert a folyószabályozás ellenére a szigetek a szemünk láttára keletkeznek és tűnnek el a Dunán. Mivel a Dunai Szigetek nem kizárólag hidrológus blog, hanem merít a természetföldrajz, geológia, biológia, térképészet, műemlékvédelem, helytörténet, régészet, irodalom és még sok más tudományos területről mindig szembe jön valami újdonság — ha máshogy nem a facebook oldalunkon üzenet formájában. Hogy őszinte legyek nagyon kevés visszajelzés van a bloggal kapcsolatban. Van úgy, hogy egészen véletlenül jön szembe valamilyen említés, napi- vagy hetilapban, ami megmelengeti az ember szívét, ezekről is főleg mások szólnak. A Highlights of Hungary jelölés éppen ezért is volt váratlan. Sohasem gondoltam volna, hogy ilyen komoly kezdeményezésekkel említenek majd egy lapon!

Mi számodra a legkülönösebb dolog, legelképesztőbb történet, ami a Duna szigeteihez kapcsolódik?

 A Highligts of Hungary jelölésen kívül rengeteg elképesztő dolog történt az elmúlt 10 év alatt — pozitív és negatív dolog egyaránt. Volt, hogy rekord alacsony kisvíz idején egy komplett bronzkori telepet találtunk a Duna kellős közepén, volt, hogy egy hetilap a Dunai Szigetek blog egyik írásának tulajdonította az ercsi Eötvös kápolna felújítását. Előfordult, hogy egy budai rakparton talált néhány paradicsompalánta miatt kijött Gödre az RTL klub és interjút készített velem, aztán végig ezt hallgathattam aznap egy legénybúcsúban. (nevet) Persze voltak és vannak negatív történetek is. Nem tudom, hogy lesz-e belőle album, de az ártéri erdőkben található borzasztó mennyiségű szemét elképesztő varianciája felett sohasem tudok napirendre térni. 

molnarszel2.jpg

A Molnár-sziget Az Év Szigete 2018-ban is

Évről évre megszavaztatjátok az Év Dunai Szigetét. Hogy látod, mi az ami a leginkább megfogja az embereket egy-egy szigetben? És ti hogy választjátok ki azokat a szigeteket, amikre szavazhatunk?

 Az Év Dunai Szigete szavazáson elsősorban azok a szigetek szoktak nyerni, ahol, vagy ami mellett többen élnek. Így például esélytelen, hogy egy különleges élővilágú, szokatlan fejlődéstörténettel rendelkező lakatlan sziget valaha megnyerje ezt a versenyt. De ezen nem kell csodálkozni, inkább több erőfeszítést kell tenni annak érdekében, hogy többen megismerhessék a jelentőségét. Mellékesen megjegyezném, ennek is van egy fonákja: méghozzá hogy az egészen rendkívüli élővilágú helyeket legjobban úgy lehet tönkretenni, ha sokan megismerik és odamennek. Hogy hogyan választjuk ki a jelölteket? A háromból kettőt az olvasók választanak ki egy selejtezőn, aztán én jelölök egy lakatlan, világvégi szigetet, amely rendszeresen az utolsó helyen végez. (nevet)

 Milyen Budapesttel a kapcsolatod? Mit szeretsz benne? Min változtatnál, ha tehetnéd?

Budapesten dolgozom, Budapesten jártam egyetemre 12 évig, szóval napi kapcsolatban vagyok a várossal, de mindig nagyon örülök, amikor felülök a vonatra és végre hazamehetek Gödre. Lehet, hogy ez azért van, mert rendszerint a legzsúfoltabb, legszemetesebb, legkevesebb zöldfelülettel rendelkező részeken fordulok meg. Ha valaki nem a telefonját bámulja a vonaton, hanem mondjuk a tájat, miközben végigmegy Újpesttől a Nyugatiig, talán tudja miről beszélek... Szeretem benne a Dunát, a régi épületeket, a homlokzatokat, a kulturális intézmények sokszínűségét, a történelmi rétegeit, az antikváriumokat, a múzeumokat, a Budai-hegyeket, egyszóval mindazt, ami egykor a Duna királynője címet kölcsönözte ennek a városnak. Budapest legnagyobb problémája, hogy egy harmadakkora országnak fővárosa, mint aminek mérete alapján indokolt lenne. Budapest Magyarország demográfiai, gazdasági, kulturális vízfeje, elképesztő gravitációs hatással, ami az ország minden részéből vonzza magához a lakosságot, ipart. Ez egyfelől jó a városnak, de hosszú távon az ország perifériáinak elnéptelenedéséhez vezet. A kontrollálhatatlan agglomerációs terjeszkedés, hála a CSOK-nak pedig a közeljövőben drasztikus módon fogja csökkenteni a város környéki zöldfelületek beleértve a Duna-menti természetközeli élőhelyek kiterjedését, miközben ezzel arányosan okoz egyre nagyobb dugókat, zsúfoltságot és frusztrációt. Ha lehetőségem lenne ezt a vízfejet szúrnám ki valami módon, legalább annyira, hogy ne dagadjon tovább.

furdosziget_1825.JPG

A Fürdő-sziget

Melyik a kedvenc budapesti szigeted, és miért?

A kedvenc budapesti szigetem, a Fürdő-sziget sajnos már nem létezik. Egykor a Margit-sziget északi előterében állt, de 1874-ben a Dunagőzhajózási Társaság a hajózás érdekében elkotorta. Annak idején találtak rajta egy Danuvios istenségnek szentelt római oltárt, sőt még egy római híd pilléreit is feltételezték rajta. 1773-ban még "valódi" sziget volt, rajta fákkal, de egy jeges árvíz letarolta. 1857-ben geológusok felmérték a rajta lévő 41 fokos hévforrásokat. Ezek ma a Duna fenekén fakadnak, vízhozamuknak egy részét a Dagály strand hasznosítja.

 

süti beállítások módosítása