Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

ABSOLUT ZENE

A borító kampány

2019. március 16. - absolut_hu

1_02_andy_nico_and_velvet_underground_-5.jpg

A The Velvet Underground & Nico és Warhol

Valószínűleg nem volt még olyan alkoholos márka, ami akkora hatással lett volna a pop kultúrára, mint az Absolut. Az 1986-os Andy Warhol által megalkotott ABSOLUT WARHOL olyan úton indította el a brandet, ami a mai napig nagy hatással van szellemiségére. A közel negyven év alatt több, mint 500 hirdetés jött létre olyan nevek közreműködésével, mint Tom Ford, Keith Haing, Helmut Lang vagy éppen Jamie Hewlett, a Tank Girl képregény és egyben a Gorillaz arculatának megalkotója. Az Absolut mindig is szeretett olyan művészekkel együtt dolgozni, akik merészek, előremutatóak és megosztóak voltak. Így volt ez a 2002-ben indított zenei album borító kampány kapcsán is, ahol a zenetörténet legfontosabb albumai közül választott ki nyolcat, amiket aztán a márka kreatív csapata hirdetéssé alakított át. Most pedig következzenek a lemezek:

Az első: David Bowie „Aladdin Sane”

Az Aladdin Sane Bowie hatodik nagylemeze 1973-ben jelent meg, amit a Rolling Stone „Minden idők 500 legjobb lemeze” között tart számon. Nemhiába esett a választás az angol zenészre, hiszen nemcsak az egyik legnagyobb zenei ikonként tartják számon, de a közel 50 évet átívelő karrierje során többször újította meg zenéjét és egyben önmagát is, így sokszor a trendek előfutárává válva. Aki jól megfigyeli a hirdetést, könnyen felfedezheti az Absolut palackot egy izzadságcsepp formájában a zenész kulcscsontjánál.

absolut_bowie.jpg

A második: Miles Davis „Bitches Brew”

A 1970-es dupla album szintén a zenetörténet egyik legjelentősebb albuma, Davis pedig a jazz legkiemelkedőbb és legizgalmasabb alakja, aki a klasszikus játék elé helyezte az improvizációt és a rock műfaját. Az Absolut Miles-on a bal sarokban látható virág szirmai között rajzolódnak ki köralakban az Absolut palackok.

absolut_milesdavies.jpg

A harmadik: Nina Hagen „Om Namah Shivay!”

A Kelet-Németországban szocializálódott vad stílusú Nina Hagen a 70-es évektől mesterien keverte a punk és new wave stílusokat, egyedi megjelenésével, szuggesztív előadásámódjával, performanszaival rendesen nemcsak a keleti blokk zenei állóvizét kavarta fel, hanem mély benyomást gyakorolt a divatra és más művészeti ágakra is. Az 1999-es Om Namah Shivay! az egyik legkülönlegesebb Hagen album, ugyanis hindu tanító énekek, imák és mantrák kaptak helyet rajta. A lemezborítójából átalakított Absolut hirdetés, ahol a palack az énekesnő harmadik szemeként jelenik meg, a Playboy magazin német kiadásában is helyet kapott 2003-ban, így ez lett az első európai Absolut Album Covers megjelenés.

absolut_ninahagen.jpg

A negyedik: INXS „Kicks”

Az ausztrál INXS csillaga szépen ívelt felfele a 90-es években; ügyesen keverték a rockot a new wave-vel, más alternativ műfajokkal, amihez egy jó adag pop is társult. A sikert az énekes Michael Hutchence öngyilkossága törte meg 1997-ben, de addigra annyit lerakott már a banda a zenekultúra asztalára, hogy örökre beírták magukat a pop történelemkönyv lapjaira. Az eredeti borítón a csapat szerepel egy fehér hattér előtt, felettük pedig egy alak lábai láthatóak egy gördeszkás trükk közben. A módosított képen a deszka az Absolut palack formáját vette fel.

absolut_inxs.jpg

Az ötödik: Sex Pistols „Never Mind the Bollocks, We’re the Sex Pistols”

Az Absolut mindig is híres volt arról, hogy támogat mindent, ami merész, előremutató és bizonyos szempontból rebellis; így a punk stílus megalkotói, a Sex Pistols sem maradhatott ki a „buliból”. A Never Mind the Bollocks, We’re the Sex Pistols a brit punkok egyetlen albuma, a rocktörténelem jelentős darabja, amit a legfontosabb 50 lemez között tartanak számon. Itt a zenekar nevével ellátott lobogó formájában köszön vissza a palack formája.

absolut_sexpistols.jpg

A hatodik: Judas Priest „Bristish Steel”

Folytatva a brit zene meghatározó zenekaraival a sort, a Judas Priest 1980-as British Steel albuma minden idők harmadik legfontosabb metal albuma olyan slágerekkel rajta, mint a Breaking The Law vagy a Living After Midnight, amik még az angol slágerlistákra is feljutották a bandát. Az Absolut Priesten is az ikonikus penge kapott főszerepet, természetesen Absolut palack kivágással a közepén.

absolut_judat.jpg

A hetedik: Queen „A Night At The Opera”

Ha pedig zenetörténelem, akkor nem maradhatott ki a zenekarok megkoronázott kiárlynője sem. A Queen újító zenéjével felforgatta mindazt, amit az emberek rockzenének hittek. Az a Night At The Opera-n található Bohemian Rhapsody alapjaiban rengette meg a rockzenéről kialakított képet progresszivitásával és középső opera betétjével. A hirdetés közepén egy fehér áttetsző Absolut palack áll, amit egy kék és pink csíkos félkör ölel körbe. A palackon egy nagy Q betű, kék szalagból, két oldalán egy rózsaszín és egy zöld tündér, középen egy szárnyait kitáró hattyú látható, két oldalt pedig két megkoronázott szárnyas oroszlán őrködik.

absolut_queen_opera.jpg

A nyolcadik: The Velvet Underground “The Velvet Underground & Nico

A Lou Reed által vezetett amerikai rock csapat korának legbefolyásosabbja volt, bár a zenészeknek az anyagi sikert nem sikerül ezzel a formációval elérni . Állítólag az avantgarde hatásokkal operáló zene hallatán nem volt olyan ember, aki ne akart volna azonnal zenekart alapítani. A címben szereplő Nico egy német énekesnő, akit az egyébként borítót tervező Warhol ajánlott be a csapatnak. Az Absolut hidretésen az ikonikus banán szára veszi fel a palack formáját.

absolut_velvet.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása