Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Az erős nő dícsérete - Interjú Demeter Richárddal

2018. november 26. - absolut_hu

demeter_portre.jpg

Demeter Richárd már gyerekkorában elkezdett érdeklődni a divat iránt, szabó nagypapája és édesanyja hatására, aki nagy divatmagazin gyűjtő volt. Ez végül nagyon jó alapot biztosított számára, hogy mélyebben is elmerüljön a hazai divat életben , ahol éppen az egyik legtehetségesebb fiatal tervezők között tartják számon; a Váci utcában és a Andrássy úton is megtalálható a nevével fémjelzett márka a Richard Demeter. A tervezés során mindig figyel arra, hogy az általa megálmodott ruhák amellett, hogy a mindennapokban is hordhatóak legyenek, valami pluszt is hozzáadjanak viselőjükhöz. A héten mutatja be legújabb kollekcióját, amit a legendás New York-i klub, a Studio54 csillogó világa inspirált. A lenti interjúban mesélt még nekünk Alexander McQueen iránti rajongásáról, egy egyedi ballonkabátról és arról, hogy mit gondol az utca divatjáról.

Mennyire vezetett egyenes út a divatvilágig?

Először egészségügyi szakközépiskolába jelentkeztem, de ott hamar kiderült számomra, hogy nem nekem való, úgyhogy elmentem magánúton divattervezést tanulni egy svéd tervezőhöz. Nála sajátítottam el az alapokat. Később pedig a Szikrai Ágnes, festőművésznél folytattam tanulmányaimat a Jurányi Házban. Az elmúlt három évben, amióta létezik a márka hat bemutatóm volt.

Mi volt az első általad tervezett darab?

Egy ballonkabát, amit magamnak készíttettem. Volt egy elképzelésem, de hiába jártam végig az üzleteket, nem találtam rá az igazira. Egyik nap arra jutottam, hogy lerajzolom, és ekkor jött a felismerés, hogy nekem van ahhoz érzékem, hogy átadjam, ami bennem van. A szomszédban pont lakott egy varrónő, akihez át is mentem, és emlékszem, pontról pontra elmagyaráztam neki, hogy nézzen ki. A kabát el is készült, és tetszett is. Ez volt az első tervezői darabom.

Hogy jutottál el a saját ballonkabáttól a női ruhákig?

Már stylistként dolgoztam fotózásokon, amikor folyamatosan problémát jelentett, hogy nem találtam olyan ruhát a modellekre, amiket szívesen használtam volna, így elkezdtem felsőket és szoknyákat tervezni. A magyar piacon nagyon kevés olyan tervezői darab van, ami kicsit extrémebb, különlegesebb.

Egyik fő hatásodként Alexander McQueen szoktad emlegetni.

Zseniális tervező volt! Hatalmas rajongója vagyok, annak idején mindent elolvastam, megnéztem vele kapcsolatban, amit csak tudtam. Halála után Sarah Burton vette át a márkát, amit nagyon szépen visz tovább.

_mg_4787_jpg.JPG

Fotó: Dömök Noel

Másik fő inspirációs forrásod a street fashion. A jelenleg futó trendek közül mi a kedvenced?

Évek óta mondjuk, hogy kezd visszajönni a trapéznadrág a divatba, de most tényleg! Bírom, amikor például valaki felvesz az utcára akár egy bőr trapéznadrágot. Egyébként a mai utcai divat nagyon vegyes. Ugyanúgy jelen van a 70-es, 80-as, 90-es és 2000-es évek divatja is. Kezd a 21.századi egy nagyon kevert divat lenni; az a fő üzenet, hogy mindegy mit veszel fel, csak nézzél ki jól. Nincsen már meghatározva, hogy miket illik hordani és hogy. Az üzletekben is látható, hogy minden stílusból kapsz egy kicsit, és rajtad múlik, hogy tudod-e úgy variálni ezeket a darabokat, hogy azokkal igazán cool hatást érj el.

Mennyire vagy öntörvényű? Követed tudatosan a trendeket?

Szeretek elszállni, így néha még magamat is megbotránkoztatom. Nem követek trendeket, és soha nem akartam beállni a sorba. A divatbemutatóim is önálló események. Nekem az a fontos, hogy megmutathassam, hogy mi van bennem éppen. Szerintem egy tervező számára fontos, hogy képes legyen a kollekciójával elmondani, hogy mit érez belül, és legyen összhang a bemutatott ruhák és a benned zajló folyamatok között. És ez legyen mindig más. Persze attól még inspirálódhatsz egy retróból vagy egy régi korszakból, de tudj benne újat mutatni.

A szerdai bemutatódon mi is ott leszünk az Absoluttal. Benned mi van most, mit fogsz megmutatni?

Egy számomra nagyon inspiráló korszakot vettem elő. A kollekcióm fő témája a Studio54 és a 70-es évek New Yorkja. Az igazi bulikorszak. Egyrészt inspirálódtam az akkori divatból, az emberekből, akik oda jártak szórakozni, de közben úgy terveztem meg a ruhákat, hogy mégis kapcsolódjanak a jelenhez. Maga az érzet hozza azt az időszakot. A Studio54 olyan hely volt, hogy aki oda belépett, az különlegesnek érezte magát; a showval is ezt szeretnénk visszahozni. A tervezés során azt is szem előtt tartottam, ahogy máskor is, hogy amellett, hogy különleges darabokat készítsünk, attól még ugyanúgy lehessen az utcán is viselni a ruhákat. Mindig azt mondom, hogy az erős nők számára tervezek; és itt nem számít, hogy XS-es vagy XL-es valakinek a mérete, ha büszként tudja viselni azt, ami benne van, akkor az én ruháim csak megerősítik őt.

_mg_0638.JPG

Fotó: Dömök Noel

Csapatban vagy egyedül szeretsz dolgozni?

A tervezés részét én csinálom, de van egy szuper csapatom; a varrónők és Takács György, az event menedzserem, aki rengeteget segít a rendezvények lebonyolításában, illetve ugyanazzal a modellügynökséggel dolgozom jó ideje. Fontos számomra a családias légkör, én úgy szeretek dolgozni, ha mindenki tudja, hogy mi a dolga.

Mesélj Budapestről! Mit szeretsz benne?

Nyíregyházán születtem, de egy kis ukrán faluban nevelkedtem, így nagyon nagy dolog számomra, hogy most már hat éve itt, Budapesten élhetek, és részese lehetek az itteni divatéletnek. Nagyon jó érzés, hogy van létjogosultságom itthon. Szeretem, hogy Budapestnek van szíve; mindig dobog. Szerintem nincs olyan, hogy az ember ne találjon egy programot, ahol jól érzi magát. Az épületek folyamatosan inspirálnak a tervezés során is. Persze szeretek más nagyvárosokba is elmenni, mindig izgalmas látni új dolgokat.

Ez alapján hogy látod a Budapesti embereket a divat aspektusából?

Az emberek egyre bátrabbak; ez valószínű köszönhető az új generációnak is, ami nem meglepő, hiszen a fiatalok sokkal bátrabban képviselik magukat. Még nem tartunk ott, mint Párizs vagy akár London, de egyre többen adnak arra, hogy mit vesznek fel. Sok itthon a divat blogger, ami megint csak azt mutatja, hogy egyrészt elkezdtünk odafigyelni arra, hogy mit veszünk fel, másrészt az önbizalom terén is elindult valami a jó irányba.

süti beállítások módosítása