Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Extrém elegancia - Interjú a Lozar alapítóival

2018. november 23. - absolut_hu

lozar_logo_zott.jpg

Lotfi-Schadi Réka és Nagy-Papp Henriett talán nem is gondolták volna, amikor két évvel ezelőtt megalapították a Lozart, hogy idén a legnagyobb nevek mellett mutathatják be legújabb kollekciójukat a Marie Claire Fashion Daysen. A Lozar esszenciáját az a fajta balansz adja, amit a két alapító belerak; Réka csajos, merész stílusa ötvöződik Heni elegánsabb, nőiesebb világával. A velük való találkozás pedig csak még inkább megerősített minket, hogy itt nincs egó harc, elnyomás vagy szikrázás; helyette van kreatív energiákat mozgató összhang, szív és lélek. Az eredményt pedig november 25-én bárki megnézheti az ELYXIR III. buliban a YELLOW Budapestben.

A Lozar oldalán a bemutatkozásnál az áll, hogy két divatrajongó barátnő márkája. Ha jól tudom, egyikőtök sem végzett tervező. Hogy kapcsolódtok külön-külön a divathoz?

Réka: Annak idén dolgoztam stylistként és fodrászként is; utóbbi minimálisan meg is maradt az életemben. Valójában gyerekkorom óta végigkíséri az életemet a divat. Emlékszem, anyukám mindig elképedt azon, hogy milyen vicces ruhákat voltam képes magamra húzni. (nevet) Most nagyon élvezem, hogy a Lozarral meg tudjuk valósítani, ami a fejünkben van, és olyan ruhákat tudunk készíteni, amiket mi is szívesen hordunk.

Heni: Rékával gyerekkorunk óta ismerjük egymást, ez egy nagyon régi barátság, ami nagyon jól megalapozta a márkát. Divat szinten is mindig húztuk egymást. Mindketten szeretünk olyan ruhákat hordani, amik felkeltik az emberek figyelmét. Többször meg is kaptuk másoktól, hogy rajtunk nagyon jól áll, de ők biztos nem vennék fel.

Milyen érzésekkel vetettétek bele magatokat a márka alapításba? Volt rajtatok bármilyen nyomás?

Réka: Ez egy közös szerelemgyerek. Nem volt semmiféle elvárásunk vagy pénzmotivációnk, és szerintem ezért is működik. Ez rengeteg pozitív energiát szabadít fel bennünk. Bevallom őszintén, nincsenek nagyratörő álmaink, nem gondolkozunk száz milliós befektetésekben, inkább próbálunk kis lépésekben, de biztosan haladni. Folyamatosan építkezünk úgy, ahogy tudunk. Úgy fogjuk fel, mint az életünknek egy olyan területét, ahol ki tudunk teljesedni. És ki tudja, lehet, hogy pont ez fogja elvinni egy olyan irányba, ami akár meghozhat némi anyagi sikert is.

Heni: Úgy érzem, hogy az, hogy aránylag fiatal márkaként idén meghívtak bennünket a Marie Claire Fashion Daysre, egy fontos mérföldkő számunkra. Ez már olyan visszajelzés, ami a szakma felől jön. Ahogy Réka mondta, nem gondolkodunk nagyban; nincs nagy raktárkészletünk, folyamatosan növeljük a darabszámot. Talán sokan nem tudják, de a mi ruháink mind one size méretűek. Ez külön érdekessége a márkának. Ezek a fazonok ugyanúgy jól állnak egy modell alkatú lánynak, miközben egy átlagos testalkatú nőn is jól mutatnak.

Réka: Ebben az a játék is megvan, hogy ugyanaz a darab teljesen más hatást kelt oversize darabként egy kis méretű lányon, ahogy egy M-es vagy kis L-es méretűn egy nőies vonalat képvisel.

1920w.jpg

A kollekciókat látva, és a nevükből kiindulva úgy tűnik, hogy fontos inspiráció forrásotok a természet. Ez tényleg így van?

Réka: Már az előző kollekcióban megjelent a virágminta, de ez a mostanira teljesedett ki, az orchideával. Fontos viszont, hogy ezeket inkább kiegészítő elemként használjuk; az alapot a minimalista vonal adja.

Heni: Minden kollekció mögött jól átgondolt koncepció van. A ruhák tervezésétől kezdve, a fotózás témáján át, a beszerzésig, minden nálunk összpontosul.

A Lozar darabokban van valami nagyon finom nőiesség, amellett, hogy ott az extravagancia is.

Réka: Ebben benne van az a fajta különbözőség, ami a sok hasonlóság ellenére megvan bennünk. Kettőnk közül inkább Heni stílusa a finomabb, a nőiesebb, én ezt ellensúlyozom. Mivel az ízlésünk hasonló, van egy közös halmaz, és ez tükröződik a Lozar világában.

Heni: Szeretünk elmozdulni kicsit extrémebb irányba is, de mindig szem előtt tartjuk, hogy hordhatóak legyenek a ruhák.

Réka: Abszolút annak a hívei vagyunk, hogy a kevesebb több, amin most az orchideás kollekció egy kicsit talán túl haladt, de pont ezért a megszokottnál egyszerűbb szabású darabokat terveztünk.

Heni: Nem jellemző ránk ez a romantikus vonal, de annyira beleszerettünk magába az anyagba, hogy úgy döntöttünk, hogy valahogy a ránk jellemző módon beleépítjük az új kollekcióba.

lozar_blossom.jpg

Hogy álltok neki egy új kollekciónak?

Réka: Ha mégis van némi nyomás rajtunk, akkor az az idővel való versenyfutás. Ez általában meghatározza a tervezési folyamatot is. Persze aztán a végére minden szépen összeáll. Mindig egy ötletből, vagy akár egy-két darabból, fazonból indulunk ki, és arra építjük a teljes kollekciót. Most kivételesen az anyag volt a kiindulópont; általában fordítva van. Az anyagválasztás mindig nagy kihívás, mert sajnos itthon nincs túl nagy választék.  

Heni: A ruhák készítésében egy modellező is segít nekünk, vele együtt véglegesítjük az ötleteinket. Együtt teszteljük az anyagokat, a szabást, úgyhogy mire elkészül a végleges darab, már jó pár változtatáson keresztül megy.

Réka: Egy dolgot megtanultunk a két év során: ami nagyon nyögvenyelősen megy, azt el kell engedni. (nevet)

Van olyan anyag, amivel különösen szerettek dolgozni?

Réka: Nagy kedvencünk a scuba. Nagyon szeretjük azt a hatást, ahogy a ruha áll tőle. Az emberek általában idegenkedve fogadják, de mi sosem bírjuk ki, valahogy minden kollekcióban visszaköszön már az első pillanattól kezdve. Így van ez most is.

Heni: Szeretjük azokat az anyagokat is, ahol például megjelenik egy izgalmas textúra. Ezek nagyon mutatósak tudnak lenni.

Réka: A következő nagyobb etap az lesz várhatóan, hogy elkezdünk saját anyagot nyomni. Ehhez viszont még erősödni kell a márkának.

Mennyire vannak nálatok leosztott szerepek? Ki miben erős?

Réka: Amíg én lazább vagyok, Heni simán el tud veszni a részletekben. Külön-külön egyik sem jó, de együtt jó balanszt tud létrehozni.

Heni: A feladatokat is rugalmasan kezeljük, nincs semmi kőbe vésve, ha az egyikünk nem tud valamit megcsinálni, akkor ott a másik, aki kisegíti.

lozar_galaxy.jpg

A városban két helyen is megtalálhatóak a ruháitok; a BERLIN és a BLOW tökéletesen passzol a márkához. Könnyű volt megtalálni a közegeteket?

Réka: Nem agyaltunk azon, hogy milyen bolt lenne számunkra a megfelelő, egyszerűen jöttek maguktól a lehetőségek. Hiszek abban, hogy ez valamiféle fentről jövő támogatás volt. (nevet)

Heni: A blowból indultunk, utána kerültünk be a Berlin Store-ban. Mindkét üzletben ott van az alternatív felé nyitás, miközben kimondottan elegáns darabokat is lehet náluk kapni. A ruháinkra jellemző, hogy ugyanolyan jól passzolnak a sportcipőhoz, mint egy alkalmi eseményhez.

A szombati bemutatóra mivel készültök?

Réka: Két tourral készülünk; az elsőben a Marie Claire Fashion Daysen is bemutatott jövő tavaszi/nyári kollekciót mutatjuk be, a másodikban pedig az aktuális kollekció darabjait keverjük néhány örök kedvenccel.

Milyen a kapcsolatotok Budapesttel?

Réka: Nekem nagy szerelmem ez a város. Minden alkalommal, amikor átmegyek valamelyik hídon, azt érzem, hogy ennél csodálatosabb nincs is a világon!

Heni: Mindketten budapestiek vagyunk, de bármikor bárhova utazunk külföldre, mindig megállapítjuk, hogy ennél szebb nincs. Nyáron különösen szeretjük.

Van kedvenc helyetek?

Réka: Nagyon szeretem a Gül Baba utcát a Gül Baba Türbéjénél, de akár itt a rakparton is bárhol képes lennék órákig elücsörögni.

Heni: Nekem hatalmas szerelem a Lánchíd környéke, és valószínűleg nem vagyok vele egyedül.

süti beállítások módosítása