Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Nem minden szürke, ami beton - Interjú a BETONworkshop tanárával

2018. június 02. - absolut_hu

betonworkshop_01.jpg

A betonról van egy általános vélekedés, hogy szürke és unalmas. Erre többen is rácáfoltak az utóbbi időben, sőt, ma már azt is ki merjük jelenteni, hogy az egyik legizgalmasabb anyag, rengeteg felhasználási móddal. A BETONworkshop elindítói is ezt a nézetet szeretnék erősíteni, úgy tűnik sikerrel; egyre nagyobb számmal vesznek részt workshopjaikon nem szakmabeliek is. Jelenleg több városfejlesztési projektben is benne van a csapat. A Gellért Fürdőből kifolyó termálvizes csatornánál található beton installáció, ami funkciójából adódóan a Kifolyó nevet kapta, is ilyen, grillel, kutyaitatóval, padokkal, sporteszközökkel. Június 9-én a Wellness világnap alkalmából egy gerilla wellness party keretében most kellemes társaságban bárki kipróbálhatja a medence alján található lábmasszírozó golyócskákat, kezében egy finom Absolut koktéllal. Szeidl Dóra a BETONworkshop egyik koordinátora és tanára mesélt nekünk a projektről, keramikusként a betonhoz való viszonyáról, és arról, hogy mit szeret a legjobban Budapestben.

Mintha újra felfedeztük volna a betont. Ez valóban így van, vagy csak azért érezhetjük így, mert egyre szélesebb közönséghez jut el?

Úgy gondolom, hogy inkább egy technológiai váltást lehet megfigyelni. Sokkal finomabb, szebb, barátságosabb, színesebb palettája van ennek az egésznek, mint pár évvel ezelőtt. Másrészt nagyon sokan kezdtek el foglalkozni a betonnal, mint alapanyaggal, és sok olyan platform nyílik, ahol meg lehet tanulni a felhasználását, ráadásul nagyon szép dolgok készülnek.

Az elmúlt években a beton, mint alapanyag, talán az IVANKA márka révén került be a köztudatba. Szerinted mik a betonnak azok a felhasználási módjai, amik a különböző művészeti ágakban meg tudnak jelenni? Te mivel találkozol?

Én talán a néhány éve dinamikusan elindult KAZA Concrete nevű magyar céget említeném, akik nezetközi piacra gyártanak plasztikus betoncsempéket. Márcsak azért is mert a KAZA a BETONworkshoppal is együttműködő csapatnak bizonyult, a workshop keretében a diákok lehetőséget kaptak gyárlátogatásra, szakmai részletek megismerésére. De a BETONworkshopot életrehívó csapatunk, az S39 Hybrid Design is hírhedt míves köztéri betonjairól. Mi készítettük a Széll Kálmán téri új óráját és a metro bejártban lévő térképfalat, illetve a Dohány utcában található Gettó emlékfalat is. De számos más izgalmas manufaktúra alkalmazza már ezt az izgalmas anyagot a betonékszertől a csempén át a hangszóróig és bútorokig. Betonból készülnek szobrok is! Csurgay Ferenc szobrászművész, sok mai fiatal „betonosnak” mestere, nagyon izgalmas formákat készít ebből a képlékeny anyagból. Ívelt és áttört tárgyak, amiknek sajátkészítésű zsaluzata akár viaszaból vagy döngölt földből is lehet. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyre több olyan technológia van, ami alkalmas arra, hogy zsaluzatot készítsünk belőle. Ilyenek például a különböző lépésálló habok, vagy akár 3D printelt műanyagok, amiket lehet faragtatni, esztergáltatni, pontosan precízen dolgozni velük. Egy betonból készült ékszer esetében, lehet színezni, vagy akár más anyagokkal társítani. És ott van még az üvegbeton is, ami Losonczy Áron fiatal magyar építész szabadalma, az egész világon elismert találmány. Nagyszerű, hogy a betont, egyre több helyen látni, és bár nagyon sok huncutságot tud művelni, mégis kezdetben egyszerűbb elkezdeni használni, mint sok más anyagot, például az üveget., aminek a megmunkálásához azonnal rengeteg gép szükséges. A beton kisméretben nagyon készséges anyag.

Mennyire specifikus?

Amiatt is közkedvelté válhat, hogy akár otthon a konyhaasztalon is el lehet vele kezdeni kísérletezni. Mi erre bíztatunk mindenkit aki betéved hozzánk, hogy csak álljon neki és szépen alakul majd a tudása. Ha pedig szakmai segítségre van valakinek szükség, akkor nyugodtan lehet hozzánk fordulni.

Ha már az otthoni kísérletezést említetted, akkor térjünk is rá a BETONworkshopra! Mikor kezdtétek el, és valójában mit is takar ez a név? Kiknek szól?

A BETONworkshop 2011-ben indult Tudásmegosztó program, ami az S39 Hybrid Design keretei között Baróthy Anna designer vezetésével működik. A BETONworkshop minden korosztályt megszólít és aktivizál. Egyik részében minden tavasszal elindul a kifejezetten egyetemista diákoknak meghírdetett BETON évad, ami jelen pillanatban is a BME Középülettervezési Tanszék együttműködésében zajlik. Az elmúlt négy éve konzultációk segítségével diákok terveit valósítjuk meg közösen a KIFOLYÓ nevű projektet fejlesztve. Az egyetemi kurzus 3 hónapon át zajló komoly és komplexebb vállalás, egy elméleti és egy gyakorlati részből áll. A mostani szemeszterben többek közt a BME (Budapesti Műszaki Egyetem), a NYME (Soproni Egyetem), a METU (Metropolitán Egyetem) és a MOME (Moholy Nagy Művészeti Egyetem) hallgatói vesznek részt. Emellett a BETONworkshop oktatója és egyik szervezője, Szilágyi Csilla designer a MeetLabban működő műhelyünkben néhány napos képzéseket tart, kifejezetten a beton gyakorlati alkalmazásairól. Ide bátran jelentezhet bárki, akit érdekel a zsalukészítés, formavétel, vagy akár a szilikonozás. Vannak mobil workshopjaink is, amikor megrendelésre helyszínre szállítjuk ki a betonozást. Eddig inkább cégek jelentkeztek nálunk ezzel az igénnyel, de tavaly kint voltunk például az ARTPlaccon és több éven át a Sziget Fesztiválon is ezzel az aktivitással. Van még egy úgynevezett kistárgy-készítő pár órát igénybe vevő foglalkozás is, amit tavaly év végén sikerült elindítanunk.Itt ékszereket, mécsestartót, virágtartót, apróbb dolgokat készítünk. Ide is várunk kicsiket nagyokat, mindenkit, aki érdeklődik a beton iránt. Aki pedig már rutinos betonozó műhely-használati lehetőséghez juthat nálunk, használja az anyagainkat, eszközeinket és szakmai segítséget is kaphat tőlünk saját tervének elkészítésében.

Említetted, hogy részt vettetek tavaly a Sziget Fesztiválon. Oda mivel készültetek?

A Szigetre egy Pleasure Factory nevű élmény-gyárat vittünk, az S39 Hybrid Design projektjét, ahol ipari módon szórakozhattak a Szigetlakók. Ipari eszközöket, gépeket anyagok, és többek között a BETONt is ki lehetett próbálni. DOKA zsalutáblákból voltak a bútorok és Bosch csavarbehajtókkal működő csocsóasztalon mérhették össze a tudásukat az idelátigatók. Ezenkívül volt döngölőgép, csendkabin, ipari csenddel és három konténer, mindegyikben más kihívással. A szélcsatornában loboghatott a hajad a nagy szabdságban, és átpaszírozhattad magad egy koncert tömegét imitáló szivacsrúd halmazon is. Az egésznek a belsejében padokat és babzsákokat helyeztünkn el, ahol nyugodtan lehetett heverészni, kipihenni a munka fáradalmait. A délutáni órákban minden nap workshopokat tartottunk, ahol főleg ékszereket készítettek velünk. Volt aki betonból hamutálat öntött, hűtőmágnest, karkötőt, poharat.

betonworkshop_03.png

 S39 Hybrid Design hangulat

Ahogy mondtad, a Szigeten bemutatott installáció az S39 Hybrid Design projektje volt. Mivel foglalkozik a BETONworkshop anyacége?

Az S39 Hybrid Design építészeti környwezetbe ágyazott egyedi komplex művészeti tartalmak tervezésével és megvalósításával foglalkozik. A nevünkben szereplő hybrid szó arra utal, hogy szabadon alkalmazzuk az éptészet a képzőművészet és a design eszközeit a munkáinkban. A BETONworkshop pedig az S39 Hybrid Design csapatának a Tudásmegosztó platformja.

A művészeti hallgatókon kívül mennyire jellemző, hogy érdeklődnek az emberek a workshopok iránt, ők mennyire nyitottak?

Én úgy látom, hogy széles spektumon nyitottak a workshopjainkra, az alkalmi foglalkozásokra főként olyanok jelentkeztek, akik egyébként nem művészeti területen mozognak, de szeretnének alkotni a kezükkel. Szeretjük, hogy lehetőséget adhatunk rá, hogy kísérletezzenek és gyönyörű dolgokat készítsenek. És persze nagy öröm, amikor valaki rendszeresen visszajár hozzánk.

15937118_1788183261435863_6888223618231707838_o.jpg

BETON grillező a KIFOLYÓnál Forrás: BETON Facebook

Mesélj a KIFOLYÓról! Honnan jött az ötlet és hogy valósítottátok meg?

A BETONworkshop 2011-ben indult azzal a céllal, hogy elhanyagolt belvárosi helyszíneket szépítsünk meg a diákokkal közösen. Ezek az eleinte kisebb betontárgyaka, a mai napig is megtalálhatóak a buli negyed zugaiban. Több mint 200 diák megfordult a kurzusunkon az évek alatt és több mint 100 objekt született a csapatok munkájában. 2015-ben Varga Dávid építész a VALYÓ, Város és Foyló Egyesület egyik alapíjának vezetésével készítette egyik BETONcsapat az első beavatkozást a Gellért tér melletti Dunapartra, az úgynevezett Ficceneteket. A következő évben úgy döntött a BETONworkshop szervezőcsapata, hogy a sok apró helyszín helyett mostantól egy helyszínen dolgozunk tovább, hogy a diákok munkái együttesen egy jelenségként mutatkozhassanak meg. A választásunk a a Ficcenetek melletti területre esett és így el is indult a KIFOLYÓ névre keresztelt a VALYÓsokkal közösen jegyzett projekt. A program keretei között szakmai konzulensek mentorálása mellett a diákjainkkal egy komplex, teljesen berendezett helyszínt tudtunk létrehozni Budapest belvárosában. Készült egy grillező, biciklitároló, több sportpad, lépcsősor, mászófogások, piktogrammok, medencebélet, vízköpő és napozók, ülőkék. És néhány betonelem úgy lett kialakítva, hogy a hatalmas dunai uszadékfákat be lehessen építeni, majd padként használni. Nekem például ez a személyes kedvencem. Van még kutyaitató, meg erősítő is. Idén pedig színes betonból kialakított sörtartók és egy világítótoronyként működő napelemes oszlop is kikerül majd. Nagy öröm, hogy más kreatív csapatok is támogatják a heyszín szépülését. Orosz Ricsi grafikus az 1000% készíti a betonobjektek környezetében a rakparti részű felületeinek festését és a Hard Body Hang pedig közismert narancssárga utcai tornapályáiból adományozott egy-egy darabkát a KIFOLYÓnak. Reméljük még sokaknak lesz kedve társulni a kezdeményezésünkhöz és segítenek a helyszín fejlesztésében.

És ott a fő elem, maga a KIFOLYÓ...

A KIFOLYÓ nem csupán egy helyszín hanem egy konkrét tárgy is. A Gellért Fürdő túlfolyójából érkező termálvizet vezetjük bele egy a Dunába épített kövekkel határolt jakuzziba. A Kifolyó objekt belseje a Gellért-fürdő medencéihez hasonlóan van mozaikozva, vizköpőként, padként és gyakorlatilag lábmosóként is funkcionál.

Mitől különleges a KIFOLYÓhoz tartozó Medence?

A Duna kövei között több évtizede létezik a városlakók által kialakított kis medence, becenevén jakuzzi. A helyről kevesen tudják, hogy milyen értékes vízet ad, így a termálvíz különlegességére utalva raktuk ki a hallgatókkal a Gellért fürdő mozaikjára emlékeztető lábmasszírozó aljazatot a jakuzzi belsejében. A macskakő nagyságú elemek közepén egy kis fémgolyócska található, ami kiváló talpmasszást biztosít a fürdözőnek. A mozaikcsempéket a DuoColor támogatta, amiért nagyon hálásak vagyunk. Jó érzés, hogy sok-sok hazai céget tudhatunk partnereink között és anyagaikkal, szakmai támogatásukkal a BETONworkshop nonprofit küldetését, tudásmegosztó tevékenységét segítették. Főbb partnereink között van a Doka, a Bosch, Fischer, Javholz, McBau Chemie, Mapei, Sika, Szebeton, MekkoraPrint, T-silox, Visegradi Fund és még sokan mások, akik nélkül minden lelkesedésünk hiába való lett volna.

 

betonworkshop_02.png

Ilyen csempék kerültek a KIFOLYÓhoz tartozó medence aljára

Az alapdiplomád szerint keramikus vagy. Hogy viszonyulsz a betonhoz, mint keramikus, használtad már korábban?

A beton is szilikátnak számít. Korábban porcelánnal foglalkoztam, és a betont akkor ismertem meg közelebbről, amikor magam ia a BETONworkshop hallgatója voltam. A beton teljesen szerethető, sokszínű anyag, emiatt nagyon szívesen foglalkozom vele. A BETONworkshop pedig nekem önmagában is egy élmény: mindenki odajön, együtt dolgozunk, a végén pedig ott egy kézzelfogható tárgy. A workshopokat többen tartjuk, az egyetemi kurzusokat Szilágyi Csilla designer viszi, vele is tartottam már közös workshopot, illetve most fogjuk újraindítani a tavaly elkezdett “kistárgy-készítő” foglalkozást, a szintén keramikus Hári Andreával és Jankovics Petrával, aki formatervező.

Minek a hatására döntötted el annak idején, hogy keramikus leszel? Mi inspirált?

Az alapképzésem kézműves képzés volt. Az első évben mindenbe belekóstolhatott kicsit az ember, majd eldönthette, hogy mire szakosodik. Én alapvetően a textil miatt választottam ezt a képzést, de időközben rájöttem, hogy jobban szeretem a kerámiát. Hamarosan pedig egy formatervező diplomát fogok megszerezni. A diplomamunkám konyhai tárgyak lesznek, fából és fémből. Az a helyzet, hogy én minden anyagot szeretek! (nevet) A saját munkáim legtöbbször a konyhával vannak összefüggésben, szeretek sütni-főzni, nekem ez jelenti a kikapcsolódást.

Mit szeretsz a legjobban Budapestben?

Budapestben azt szeretem a leginkább, hogy egyszerűen nem tudom teljesen megismerni. Imádok sétálni, és ha tehetem, akkor mindig gyalog indulok el a különböző helyekre, de mindig egy kicsit változtatok az útvonalon. Ilyenkor rendszerint találkozom valami új szépséggel, új izgalommal, ami az utcán fogad, legyen az egy épület vagy jelenség, gyakran olyan érzésem van, hogy azt sem tudom, hol vagyok.

Vannak kedvenc helyeid Budapesten?

A Pozsonyi úton van egy épület. Nem is maga az épület fogott meg, hanem a gyönyörű, nagy üvegajtaja, a szecessziós virágmotívumokkal, a nagy márványokkal. Egyszerűen gyönyörű! Maga a Pozsonyi út, ahogy van, egy szép környék, mindig arra sétálok haza – olyan hely, ahol érdemes az üvegajtókon is bekukucskálni!

süti beállítások módosítása