Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Keretbe foglalt zene - Interjú Zack Tiptonnal

2017. szeptember 26. - absolut_hu

zacktipton_portre_logozott.jpg

Zack Tipton neve nem ismeretlen a magyar design életben. A szakmai díjak mellett az üzletet is sikerre vitte. Vinylből készült szemüvegeit Milánótól Hawaii-ig árulják , és olyan világsztárok hordják, mint Elton John, Lenny Kravitz vagy Robbie Williams. Az elmúlt tizenöt évben végigment szinte mindenen, amin csak  lehetett; bejárta Európát vonattal, hogy viszonteladókat találjon, volt gyakornok az esztergomi szemüveggyárban, átélt rosszabb időszakokat, és dolgozhatott gyerekkori hőseivel. Most újabb szintet lép a Tipton Eyeworks, az Irányi utcában egy olyan üzletet nyílik hamarosan, aminek nemhogy itthon nincs párja, de külföldön is kevés példa van rá. 

Édesapád szobrász. Ez mennyire volt hatással rád?

Annak idején gyakran voltam vele a műhelyben, sokat segítettem neki, és valószínűleg sokat tanultam is tőle. Magyarországra is azért jutottam el annak idején, mert tolmácsoltam, amikor itt kapott megbízásokat. Nekem eleve a környezet volt a meghatározó; az a fajta hozzáállás, hogy magunk csináljuk meg, amit tudunk. A mindennapjaink részeként éltem meg, hogy terveztünk, építettünk különböző dolgokat.  

És akkor ebből az attitűdből jött, hogy mivel túl drágák voltak azok a szemüvegek, amik tetszettek, inkább készítettél magadnak egyet. A sok kísérletezgetés során emlékszel arra a pillanatra, amikor rátaláltál a vinyl-re?

Sok mindent kipróbáltam előtte. Ültem a garázsban, és végig teszteltem szépen sorban az anyagokat, amik számításba jöhettek; mindent, amit meg tudtam venni a barkácsboltban, vagy amire rátaláltam a szeméttelepen. Aztán egyszercsak ott álltam ebben a garázsműhelyben, ránéztem édesapán lemezgyűjteményére, és akkor elkezdtem tűnődni azon, hogy egy ilyen lemezből simán kijönne nemcsak egy, hanem akár három szemüveg is. Azt nem mondom, hogy heurika pillanat volt, egyszerűen ez maradt utoljára.

Érdekel, hogy melyik popsztár kapott Vinilyze boxot a Szigettől?

Pedig a fa, mint alapanyag mostanra elég közkedvelt lett. Neked hogyhogy nem jött be?

Mivel akkoriban asztalosként sok bútort készítettem, nem volt olyan izgalmas számomra a fa, bevallom, kicsit már elegem is lett belőle. (nevet) A vinylben viszont láttam a fantáziát egyből, ahogy el kezdtem vele dolgozni. Aztán a reakciók is kimondottan pozitívak voltak. Tetszett az embereknek, különlegesnek tartották. Ami viszont elindította azt a folyamatot, hogy ebből tényleg legyen valami, az volt, hogy elhoztam Magyarországra, megkerestem vele az esztergomi szemüveggyárat, és ő egyből ráugrottak. 

tipton_backstage_02_logozott.jpg

Amerikát a lehetőségek hazájának hívják, te mégis itt találtad meg a számításaidat. Bár ha jól tudom, egy ösztündíj miatt költöztél ide.

Igen, és egy barátnő meg a gyárban való gyakornokság miatt. Egyedül a barátnőre volt esély Amerikában, az ösztöndíj és a szemüveggyártás, mint lehetőség csak itt Magyarországon jöhetett létre. Akkor persze nem godolkodtam annyira előre, és nem tudtam, hogy mennyi ideig maradok itt, jól éreztem magam, mindenem megvolt, amire akkor szükségem volt. Az ösztöndíj valójában egy évre szólt, de egészen 2004-ig a gyárban gyakornokoskodtam, amíg be nem zárt. 

 

Inkább az ösztöneid hajtottak annak idején, vagy volt már benned tudatosság is? 

Általában próbálok tervezgetni, de sok minden a hatáskörömön kívül van. Inkább formálódom a helyzetekhez, alkalmazkodom bizonyos változásokhoz. Ha kell, akkor meg terelgetem a csapatot. Ha az érdekel, hogy jól alszom-e éjszaka, akkor igen. Persze a problémákat meg kell oldani, de van egy jó és tehetséges csapatom, és egy feleségem, aki szintén velem dolgozik, ő pedig támogat. Itt márkaépítés folyik, lépésről lépésre haladunk, és sokszor a kisebb dolgok meg is oldódnak maguktól, ha elérünk egy újabb szintet. 

Honnan szerzitek be az alapanyagot?

Amikor elindultam, bolhapiacokon vásároltam a lemezeket. Egy idő után elég macerássá vált, úgyhogy elkezdtünk sajtoltatni. Ezt elég sokáig csináltuk, ami a következőképpen nézett ki; elküldtük a hanglemezgyárba a zenét és a borítót, és amikor megérkezett, cserébe adtunk az adott zenésznek is belőle. Most, hogy a zenekarok már maguknak gyártatják a lemezeket, elég sok megmarad nekik, és nem tudtak velük mit kezdeni. Ezeket kapjuk meg, mivel a gyárak nem tudják örökké tartogatni a megmaradt lemezeket. Itt több tízezer darabról van szó. Egyébként akkor sem lennénk van bajban, ha egyszercsak ne lenne utánpótlás, mert már nekünk is van saját présünk. 

tipton_backstage_04_logozott.jpg

Felépítettél egy sikeres márkát. Milyen érzések vannak benned, ha visszanézel az elmúlt 15 évre?

Ha ezt össze lehetne sűríteni pár évre, az nagyon jó lenne, de ez nem így működik. Sok mindent elrontottam, aztán a rossz döntéseket folyamatosan váltották a jók. Inkább olyan pillanatokat tudok kiemelni, amik nagyon kellemes érzéssel töltenek el. Ilyen volt, amikor a Pink Floyd zenekar megkeresett minket, vagy, hogy pár hónap múlva az AC/DC-vel dolgozunk majd egy szemüvegen. Ezek azért is nagyon meghatározóak számomra, mert gyerekkoromban ezeket a zenekarokat hallgattam, és álmomban nem gondoltam volna, hogy egyszer lesz dolgom velük. Ezek mellett a különböző design díjak is sokat jelentenek, vagy az, hogy most egy olyan látványműhelyt hozunk létre, amiből nagyon kevés van a világon. Talán ez jelenti számomra a legtöbbet. Annak idején már fantáziáltam róla, hogy milyen szuper lenne egyszer egy ilyen dolgot létrehozni. Ma már az emberek nem gondolnak bele, hogy a mindennapi eszközeik vagy a ruháik hogy készülnek. Jó lenne őket kicsit közelebb hozni a tárgyakhoz, mert így megváltozhat a viszonyulásuk is hozzájuk. Ha ezt sikerül összehoznom, akkor azt igazán átütő sikerként fogom megélni. 

Több divateseményen megjelentetek már a különleges limitált kiadású dobozaitokkal. Ezeknek mi a történetük?

Sokakban felmerült az igény, hogy tudni szeretnék, hogy mi van a szemüvegkeretükön. Ezt viszont nagyon nehéz visszakövetni. Kitaláltuk, hogy mi lenne, ha a megmaradt lemezt hozzácsomagolnánk a szemüveghez, borítóval, címkével együtt. Természetesen ezt mind precízen megtervezve, egy speciális módszerrel, ami kidobja a keretet, és gyönyörű csomagolással, amit évekig tartott kifejleszteni. Jelenleg körübelül ötven darab készül évente, és ezeket elsősorban ajándék céljából rendelik tőlünk. A Szigettől például így kapott Robbie Williams Vinylize szemüveget. Ez még egy olyan ember számára is értékes lehet, akinek amúgy mindene megvan. 

vinilyze.jpg

Forrás: Tipton Eyeworks Facebook

Mi volt eddig a legsikeresebb terméketek?

Vannak olyan modellek, amik évek óta jól mennek; ilyen a Holly, a Ben vagy a Brubeck. Valószínűleg az a titkuk, hogy klasszikus darabok. Ezek a formák nagyjából mindenkinek jól állnak, ötven éve hordják őket, és mégegyszer ennyi ideig fogják is őket viselni. Időtlen darabok. Érdekes, hogy ezek csak úgy vannak, nem lehet nagy marketing hype-ot szervezni köréjük, ezért mindig inkább a különlegesebb, extravagánsabb darabokkal dolgozunk, amikre nagyon ráindulnak az emberek, de amikor bejönnek a boltba, akkor végül ezeket az időtálló modelleket viszik haza.  

Budapesttel milyen a kapcsolatod?

Már 2001-ben is imádtam ezt a város, de azóta nagyon sokat fejlődött. Gyarapszik, növekszik, kezd igazi kozmopolita hellyé válni. Ez persze azzal jár, hogy részben elveszíti a jellegzetes kelet-európai jellegét, másrészt viszont olyan emberek jönnek ide, akik nyitottak azokra a dolgokra is, amit például mi csinálunk. Amikor elkezdtem ezt az egészet, senki nem jött Budapestre. Most meg minimum havonta idelátogat valaki a klienseim közül. Simán megállnak Ausztráliából Párizsba félúton, mert hallják, hogy milyen jó a város. Most voltak itt Kaliforniából ketten is két külön városból vagy Hawaiiból. És ők nem miattunk jönnek, hiszen eddig is kapcsolatban voltunk, hanem kimondottan azért, mert meg akarják nézni Budapestet. 

Vannak személyes kedvenc helyeid?

A családdal sok időt töltök mostanában a parkokban. Az aktuális kedvencek a Károlyi-kert, a Bálna vagy a Gellért-hegy.  Alig várom, hogy biciklibarátabb legyen a város, bár már az is elég sokat fejlődött. Örülök, hogy megcsinálták a Várkert Bazárt, és alig várom, hogy sorra felújítsák a hozzá hasonló lerobbant épületeket.

Az új Tipton Eyeworks komplexum hivatalos megnyitója most csütörtökön lesz, ahol egy nagy bulival ünnepelnek Zackék a barátokkal, vásárlókkal és mindenkivel, akit érdekel, hogy honnan is jönnek ezek a nem mindennapi szemüvegek. Azonkívül, hogy mindenki megnézheti a műhelyt, a showroomban készülnek DJ-szettel, és mindenféle vendégváró meglepetéssel. Az Absolut is ott lesz természetesen

 

süti beállítások módosítása