Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Földalatti világok, és ami felettük van – Interjú Jamrik Leventével, a Falanszter blog írójával és az UrbFace túrák vezetőjével

2017. augusztus 09. - absolut_hu

jamriklevente_logo_zott_portre.jpg

Budapest sokszínűsége nemcsak a turistákat ragadja magával, hanem sokszor a helyieket is. Az pedig csak lendít a dolgon, hogy egyre több aspektusból is megismerhetjük a várost. És tényleg; minek a felszínt kapargatni, amikor a mélyben sötét titkok és izgalmas sztorik lappangnak? Jamrik Levente, történész, antropológus, városkutató és nem utolsó sorban a kedvelt történelmi oldal, a Falanszter blog írója különböző túrákat szervez többed magával, ahol Budapest olyan oldalát is megismerhetjük, amitől biztos, hogy aszfaltot fog az állkapcsunk. Az UrbFace túráin okkult szalonok, hidegháborús bunkerek vagy éppen a magyar irodalom jeles képviselőinek titkos kéjlakjai elevenednek meg a szemünk előtt olyan helyeken, amik mellett lehet, hogy nap, mint nap csakúgy elsétálunk. Nem bírtuk ki, kifaggattuk Leventét, és meg is tudtunk pár meredek dolgot.

Mik azok a sztorik, amelyek már a kezdetektől fogva nagyon érdekeltek a történelemből?

A családi titkok, a szexi-mexi történetek, amelyek gyakran kísér sok-sok gyilkosság, intrika és cselszövés; illetve azok az épületekhez köthető politikai-, történelmi-, urbanisztikai- és vállalati sorsfordulók, amelyekről a szakma maximum csak a lábjegyzetekben emlékezik meg.

Mondjuk ki, ez a történelmi bulvár.

Igen, olyasmi. A családi genogramokból sok minden kiderül. Plasztikusabban és emberközelibb szempontból lehet egy adott korról látleletet készíteni.

Ha jól tudom minden a blog írással kezdődött. Mikor és milyen céllal született meg a Falanszter?

Már nem is tudom megmondani pontosan, de körülbelül 10 évvel ezelőtti időpontra esik, és ezt is a magam szórakoztatására kezdtem el. Főszerkesztőként dolgoztam egy ingatlanpiaci online lapnál, mellette pedig bőven volt időm arra, hogy elkezdjek kutatni mindenféle témákat amely a városról szól, de annak komorabb arcáról és alulnézetből. Ami érdekes volt, azt megírtam, aztán észrevettem, hogy másokat is érdekel rajtam kívül, úgyhogy ebből alakult ki a Falanszter, ami valójában nem is blog, hanem talán egy komolyabb hangvételű cikkgyűjtemény.

Érdekelnek Budapest legsötétebb titkai?

Hogy indultak a túrák? Egyáltalán hányan vagytok az UrbFace-re, és kinek mi a feladata?

A blog egy idő után kinőtte magát. Mivel láttuk, hogy annyira sok blog foglalkozik Budapesttel és annak ingatlanállományával, így kitaláltuk a kollégáimmal és haverjaimmal, hogy ezt valamilyen formában összesíteni kellene egy interaktív térkép formájában, ami kimondottan túracentrikus. Így jött létre az UrbFace. Három év alatt hatan feldolgoztuk a főváros Nagykörútig terjedő 3600 épületének kultúr-, építészeti-, történelmi- és mikrotörténetét, majd később elkészült Berlin, Eger, Szeged és Szabadka házainak a feldolgozása is. Mindegyik városonként lebontott adatbázis tíz nyelven, az idegeneken csökkentett tartalommal. Az volt a tervünk, hogy az applikáció és a wifi segítségével a turista ki tudja választani a neki tetsző tematikus túrát, és így magától végig járja az útvonalat és a helyszíneket a saját nyelvén. Ez amúgy Nyugat-Európában teljesen működik, a berlini appunk ezerrel pörög, de itthon egyelőre nem lett belőle semmi. Visszatérve, hogy hogy oszlik meg a munka a túrák során, a magyarokat én tartom, a többire meg ha van igény, akkor valaki beugrik.

szeximexi.jpg

Forrás: UrbFace Facebook

Jelenleg milyen túrák mennek?

A Kéjnegyed bugyrai sétán kívül ott van a vártúránk, az elég izgalmas a barlangrendszer nem publikus részének bejárása miatt, aztán ott a vízivárosi túra, ami kimondottan gyilkosságokra fókuszál, és ebben szerepel egy titkos fegyvergyár is, ami még a komcsi időszakban működött. Van egy kőbányai pincerendszert bejáró túránk, és ide tartozik még a Dreher-villa is, ami a Munkásőrségnek volt annak idején fegyverraktára. Tartunk még vidéki túrákat, ahol főleg csapatépítés folyik korhű ruhákban és járművekkel, az adott korra jellemző orwelli keretek között, illetve külföldre is szervezünk utakat. Például Berlin mellé Prendenbe, ahol a világ legnagyobb atombunkerét nézzük meg.

Azt már említetted, hogy ez számodra hobbi, és csak olyan túrákat találsz ki, amik valóban érdekelnek. Előfordult, hogy egy adott témáról mégsem sikerült összegyűjteni elég infót?

Az én kutatási területem a XX. század első fele. Ez viszonylag jól dokumentált és feldolgozott. Amire figyelni kell, hogy ezeket a száraz infókat úgy tud prezentálni a vendégeidnek, hogy azt mindenki értse és élvezze a lakatostól a jogászig, a huszonévestől az aggastyánig bezárólag. Ellenben sok olyan témába belefutottam, amelyeket központilag letiltottak. Hiába szereztem meg az infókat nyílt levéltárakból, minősített adatnak számított, amit ha nyilvánosságra hozok, akkor komoly fegyházbüntetéssel kellett volna számolnom. (nevet)

Gondolom egy idő után azért unalmas, hogy mindig ugyanazon az útvonalon, ugyanazokat a sztorikat meséled el. Mit teszel ez ellen?

Új túrákat szervezek. Amúgy lesznek is hamarosan, ha végre le tudjuk szervezni a Gellért-hegy gyomrában futó alagúthoz és a Gellért tér alatti Ősforráshoz. Egyelőre várjuk, hogy a tulajdonos rábólintson. Mindenképpen kuriózum lenne, mert 100%-os páratartalom van lent, 45-50 fokos meleggel súlyosbítva. Olyan mintha a Dante Poklában lennél. Itt amúgy jól lehet csajozni, hiszen mindenki egyből vetkőzik, olyan meleg van. Csak a szemüvegesek rosszul járnak, mert azonnal bepárásodik a szemüvegük. (nevet) Amúgy a Gellért-hegyes sztorit úgy kell elképzelni, hogy a hegy gyomrában lévő alagútban anno egy kisvasút közlekedett a Gellért, a Rácz és a Rudas fürdő között. Ez a járat légoltalmi bunkernek készült a 60-as években. A vasúti sínek felett futnak azok a csövek, amelyek a kelenföldi hőerőműből viszik fel a vizet a budai várba, amelytől jobbra-balra különféle természetes kialakulású barlangok nyílnak a Szüzek-barlangjától kezdve a Karfiol-barlangig bezárólag. Természetesen nem lenne teljes a sztori, ha nem lenne itt is szexi-mexi sztori, amely az alagút feletti pálos kolostorban folyt a szocializmus idején. A másik szervezés alatti túránk ugyan most még katonai terület, de lehet, hogy limitált létszámmal majd oda is le tudok vinni embereket. Ez az egykori Kis-Gellérthegyi Szikla, a Magyar Légvédelem központja, amit a 2000-es években helyeztek át Veszprémbe.

gelle_rthegyi.jpg

A Gellért tér alatt 25 méterrel Forrás: Falanszter Facebook

Milyen izgalmas helyen voltál, ahova egyszerű halandót nem engednek le?

A Várhegy gyomrában megbújó kétszintes Horthy-féle kormányóvóhely, illetve az egyik jelenlegi kormányóvóhely, amely Jobbágyi mellett lelhető fel.

Szeretsz Budapesten élni?

Jó Budapest, de engem már zavar, hogy a turizmussal együtt a slepp is idejön.

Vannak kedvenc helyeid?

Inkább az ipari területekre, volt gyárakra vagyok rácuppanva, de persze még izgatnak a lakó- vagy bérházak is. Kőbánya külső része például elég izgalmas. Ott van a régi konzerv- vagy a sörgyár, vagy az egykori Duna Repülőgépgyár, és annak bunkerrendszere. Nagy kedvencem Istvántelken a mozdonytemető. Az olyan, mintha száz évet utaznál vissza az időben. Ott van egy tucatnyi gőzmatuzsálem, mind eredeti gőzmozdony, mind ott rohad egy üvegtető alatt. Igazi időutazás.

Hol kapcsolódsz ki Budapesten?

Tétényen van egy jó hekkező. Elég nyugis terület. Azt szeretem. Inni meg mindenhol tudok a városban. (nevet)

Ha pár szóval le kellene írnod Budapestet, mi lenne az?

Izgalmas város, rengeteg kihagyott lehetőséggel.

 

süti beállítások módosítása