Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

A fekete-fehér ezer árnyalata - Interjú Lakatos Sándorral

2017. július 12. - absolut_hu

lakatos_sa_ndot_portre.jpg

Lakatos Sándor, divattervező gyerekkora óta tudta, hogy mivel szeretne foglalkozni, és ezért rengeteget tett is. Az otthonról hozott céltudatosság sokat segített abban neki, hogy kitartóan haladjon álmai felé. Most fontos mérföldkőhöz érkezett, ma nyílik első saját üzlete az Ó utcában; azon a környéken, ahol annak idején a családi vállakozásuk is működött. Az elmúlt időszakban sok változáson esett át ő és márkája is, úgyhogy bőven volt miről beszélgetni. Az esti megnyitón természetesen az Absolut. is ott lesz.

Hat évesen varrtad az első ruhádat, ami egyáltalán nem szokványos dolog. Milyen emlékeid vannak a nagymamád varrodájából?

Igen, minden a nagymamától indult, és innen fejlődött ki a családi vállalkozásunk. Anyu az értékesítésért, a Mama a gyártásért, a nagybátyám pedig az anyagbeszerzésért felelt. Gyerekkoromban minden nyári szünetet bent töltöttem a varrodában, ami persze akkor annyira nem tetszett, de így utólag visszanézve örülök, hogy így alakult. Valóban kiszabtam egy trikó formát hat évesen, amit kézzel varrtam össze. Másnap abban mentem iskolába. Ez magától jött. Ahogy néztem a nagymamámat, ahogy készítette a ruhákat, én is elkezdtem mellette tevékenykedni. Persze abban az időben ez még nem volt tudatos dolog. Tizennégy éves koromtól jegyzem azt, hogy már tudtam, hogy divattervező szeretnék lenni. Már az elejétől kezdve magamra terveztem, aminek az is az oka, hogy annyira vékony voltam, hogy csak gyerekfarmert tudtam hordani. Persze közben meg azt is élveztem, hogy az általam készített ruha nem jött szembe az utcán, ráadásul így csak olyat hordtam, ami maximálisan tetszett.

Hogy lett ebből brand?

Mivel a barátaimnak tetszettek a magamnak varrt ruhák, egyre többen kezdték igényelni, hogy nekik is készítsek valamit, aztán ahogy elkezdett bővülni ez a kör, úgy jött a többi hozadék is. Megjelentek különböző magazinokban a ruháim, és ezáltal rám is kíváncsiak lettek az emberek. Ezalatt a pár év alatt pedig eljutottam oda, hogy most már szükség van egy saját üzletre.

Van benned olyan érzés, hogy megérkeztél?

Ezen az úton nem igazán lehet megérkezni, ahogy holtunkig tanulunk az élet más területein is, de azt mondhatjuk, hogy ez egy fontos mérföldkő.

A márka stílusa egyben a te saját stílusod is. Mikorra alakult ki?

Az ember folyamatosan változik, és ha visszatekintek a tizennégy éves önmagamra, és arra az útra gondolok, amit azóta jártam be, úgy érzem, hogy most a harmincas éveimre alakult ki a saját stílusom. Ez kicsit olyan számomra, mint a személyiség; jó ideig formálódik. A rám jellemző fekete-fehér színkombináció is a részemmé vált. Számomra a fekete színben is rengetegféle variáció és játék lehet. A kollekcióimban pont ezért megelégszem legtöbbször ezzel a két színnel, ami nem jelenti azt, hogy a munkám másik területén, ahol személyre szabott öltönyöket készítek, nem vállalok be egy sötétkéket vagy szürkét. A színes dolgok viszont nem tetszenek.

Tudni szeretnéd mi a divattervező kedvenc helye Budapesten?

 

A kampányaid során sem a megszokott utat választod. Legtöbbször nem divatmodelleken láthatjuk a ruháidat.

Számomra az egy idő után unalmas lenne. Egy érdekes karakter egy szép helyszínen mindig izgalmas párosítás. Minden egyes kollekció során én találom ki, hogy ki lesz az adott kampány modellje. Általában a teljes koncepció a fejemben van, úgyhogy belefolyok a vizuális tervezésbe és azok folyamataiba is.

A kollekció készítése közben már ott van a fejedben a karakter, akit látni szeretnél majd a kampányfotókon?

Nem mindig, sőt, van, hogy vacilálok több modell között, és csak az utolsó pillanatban döntöm el, hogy ki lesz. Ez persze ilyenkor befolyásolja az egész kampány hangulatát. A legutóbbiban Apáti Bence látható. Őt például azért kértem fel, mert az ő erős férfias kisugárzása nagyon izgalmasan hat a ruháimmal. Azt szerettem volna megmutatni, hogy egy maszkulin férfin is milyen jól tud állni egy nadrágszoknya vagy olyan image darabok, amik a hétköznapi ember számára már kicsit extrémek. Szerettem volna, ha mások is látnák, hogy nemcsak vékony testalkatú fiúk hordhatják a kollekcióm darabjait.

apa_ti_mode.jpg

Apáti Bence a MODE by Sandor Lakatos kampányában

Az üzlet nyitásával majdnem egyidőben egy másik változás is bekövetkezett a márka életében: egy női kollekció, ami magával hozta a névváltoztatást is. Mostantól MODE by Sandor Lakatos néven él a brand.

Egy idő után a barátnőim is elkezdtek nyaggatni, hogy készítsek nekik ruhákat, én meg engedtem a kérésnek. Így a Sandor Lakatos menswear név aktualitását veszítette, és ehelyett egy sokkal letisztultabb, a stílusomhoz teljesen passzoló nevet választottam. Ehhez illeszkedik az üzlet neve, ami viszont szimplán a MODE nevet kapta.

Könnyen hagyod magad sodorni a változásokkal? Ilyenkor az intuícióra hagyatkozol általában?

Igen, és ahogy a mindennapokban is sokszor hagyom, hogy az intuícióim vezessenek, a tervezés során is teret adok ennek. Azt gondolom, fontos, hogy felismerjük, hogy mennyire szerencsések vagyunk, amennyiben azt csinálhatjuk, amit szeretünk. Főleg, ha tudjuk, hogy mi az életfeladatunk, hiszen sokan még idősebb korukban sem jönnek rá. Így az intuíció mellett nagyon fontos, hogy tudatosan haladjunk az úton, amit kitűztünk magunknak.

A most nyíló üzletben kiegészítőket is lesznek.

Vanek Juci márkája a The Black Sheep is helyet kap, és nekem is tervez majd egy-két bőr kiegészítőt a kollekcióhoz. Itt elsősorban pénztárcákban, övekben, hámokban gondolkodom, és ezek mellett ott lesznek az ő táskái is.

no_i_mode.jpg

A MODE női vonala

Milyen a kapcsolatod Budapesttel?

Nagyon szeretem. Jó itt élni. Tudom, hogy nem egyszerű itthon, de az embernek kitartónak lenni, és sokszor olyan dolgokat is be kell vállalni, amihez annyira nincs kedvünk. Ezt viszont máshogy is meg lehet fogni; például úgy, hogy minél kitartóbbak vagyunk, annál több mindenhez értünk, és annál szívósabbak leszünk. Én legalábbis mindig így próbálom szemlélni a nehézségeket.

Alapból optimista típus vagy?

Ezt máshogy nem lehet csinálni. Szeretek álmodozni, tudom, hogy ezek az álmok egyszer beteljesülnek. Mellette persze rendkívül türelmetlen is vagyok, de azt is tudom, hogy nem mindig lehet egyszerre két lépcsőfokot feljebb lépni, és bármennyire szeretnénk meggyorsítani a dolgokat, lépésről lépésre kell haladni.

A munkád a szenvedélyed. Mennyire tudsz kikapcsolni?

Nálam a munka és a magánélet teljesen összefonódik. Otthon vannak a gépeim, a szabászasztalom, képes vagyok elalvás előtt lemenni a hálóból visszaellenőrizni a szabásmintát.Folyamatosan tele van a fejem ötletekkel. Számomra az alvás felesleges időtöltés, csak azért alszom eleget, mert a szervezetemnek szüksége van rá. Ha megtehetném, ellennék én kevés alvással is. (nevet)

Van kedvenc helyed Budapesten?

A Hajós és az Ó utca. Elég kitenni a lábam, és egyből ismerősbe botlom. Itt van a lakásom, és itt van most már az üzletem is. Egyébként gyerekkorom óta szívügyem ez a környék. Anyuéknak is itt volt a nagykere és egy boltja. Nem titkolt célom, hogy a családi hagyományt követve, én is hozzátegyek ehhez a helyhez. Persze ez már más, mint amit a családom csinált sok-sok évvel ezelőtt, de jó érzéssel tölt el, hogy tovább viszem a hagyományt, és a márkánál is visszatérünk az alapokhoz. Kisebb, meghittebb újra, nálam van minden egy kézben, így biztos lehetek benne, hogy azt kapják az emberek, amit szeretnék, hogy kapjanak.

süti beállítások módosítása