Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

HADIK DALSZÖVEG - FLUOR és TARISKA SZABOLCS

2017. június 22. - absolut_hu

dalszoveg.jpg

A Hadik azzal a mottóval, hogy ‘A dalszöveg is az irodalom része’ beszélgetést szervezett, ahol Tariska Szabolcs és Fluor Tomi meséltek a dalszövegírással kapcsolatos élményeikről. Ez fontos találkozás volt mindkettőjük számára, hiszen egyrészt olyan dologról beszélhettek, amiről ilyen mélységig csak ritkán adódik lehetőség, másrészt Tomira elmondása szerint annak idején nagy hatással voltak rá Szabi szövegei, amiket az Amorf Ördögök, egykori zenekara számára írt. Izgalmas volt két külön szemszögből rálátni a dalszövegírás kreatív folyamatára egy olyan frontembertől, aki saját csapat számára ír, és egy olyan szövegírótól, aki megrendelésre dolgozik. Mi összefoglalónkban a legizgalmasabb momentumokból csemegézünk: 

Tariska Szabolcs: 

Kedvenc irodalom: József Attila, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád

Fluor:

Kedvenc irodalom/szövegíró:  Závada Péter, Grecsó Krisztián, Lovasi András, Kiss Tibi, Papp Szabi (Supernem)

Szerinted hogy készül egy dalszöveg?

hadik_01_1.jpg

A dalszöveg valóban irodalom?

Fluor: Itthon is történt egy olyan áttörés, hogy a pop vagy akár alternatív dalokban már-már irodalmi mélységű szövegeket hallunk, és remélhetőleg eltelt már annyi idő a pop zene születése óta, hogy azok is legitimizálják a dalszövegeket, akik eddig csak a prózát vagy a verseket tartották irodalmi minőségű alkotásoknak.

 

Az első igazi dalszöveg

Tariska Szabolcs: Talán a Virágos kert az élet című szám, de hogy írtam és hol, már nem emlékszem. (nevet)

Fluor: 10 éves voltam, és a nagypapám elvitt a lottózóba. Még sosem voltam ott előtte. Ez annyira megihletett, hogy gyorsan össze is hoztam a hatos lottózásról egy dalszöveget. Viszont nem papírra írtam, hanem felmondtam. Emlékszem, volt nekik egy lejátszó szerkezetük, aminek az egyik részében tudtál zenét hallgatni, a másikra meg felvenni. Rákattantam, arra vettem fel a szövegeket. Nem lehetett leszedni róla, mindent el akartam mondani. A kazetta a mai napig megvan valahol, szerintem anyukámék garázsában fekszik egy doboz alján.

hadik_02_1.jpg

 

Hogy készül egy dalszöveg a 21. században?

Tariska Szabolcs: Régen máshogy írtam: a napközben ért impulzusokat lejegyzeteltem, és az ötleteket felmondtam a diktafonra, de ez mára megváltozott. Mostanában úgy történik a folyamat, hogy leülök otthon, és egyszerűen belehajszolom magam a dalszövegírásba. Ez már inkább feladat: nem összegyűjtött ötletek összegzése, hanem ki kell találni. Az Amorf Ördögökben gyakran dolgoztunk úgy, hogy én megírtam a szöveget, amire aztán Ambrus összerakta a zenei részt. Leginkább úgy tudnám leírni, hogy összegyúrtuk az ötleteinket. Közel 10 éve pedig úgy néz ki munkafolyamat, hogy megkapom a zenét, az énektémával együtt, amit általában fellaláznak. Először megfejtem a ritmusképletet, arra ráírok egy halandzsa szöveget, figyelve arra, hogy milyen hajlítások, magánhangzók passzolnak hozzá. Esetleg a jegyzeteimből még összesöprök a dal hangulatához illő szavakat, és azokból kiindulva megírom a szöveget. A folyamat első része általában két-három napot vesz igénybe, és bevallom, sokszor már elegem van belőle. Az például borzasztó, amikor ott ülsz órákig, és nem jut eszedbe semmi. (nevet)

Fluor: Az enyém teljesen más megközelítés. Nálam mindig máshogy születnek a szövegek. A telefonom mindig tele van jegyzetekkel, ami azért is jó, mert néhány ötletet teljesen elfelejtek, és ilyenkor jó ránézni. A technikám a következő általában: elképzelek egy képet, olyat mondjuk, mint egy Polaroid fotó. Ezt magamnak felfestem a fejemben, majd belemászom, és beleképzelem magam a történetbe. Ez legtöbbször valamilyen életszituációhoz köthető. Mondjuk egy lánnyal összekavarodom egy este, és elképzelem, hogy mi lett volna, ha az folytatódik. Bevallom, én szeretek reménytelen szerelmes lenni.

hadik_03_1.jpg 

Mi az igazi sláger receptje? Van egyáltalán?

Tariska Szabolcs: Nagyjából az ember érzi, hogy melyik szövegéből lehet sláger, de előfordul, hogy mégsem lesz akkora sikere.

Fluor: Vannak olyan szavak, amik nyerők lehetnek: ilyen a szerelem, a fájdalom, a felhők, a különböző égitestek, de szerintem nem lehet egy számról biztosan megmondani, hogy sláger lesz. Sosem ülök le úgy, hogy írok egy slágert, és nem is szeretném így csinálni, mert az már könnyen átmehet görcsösségbe. Egy dalnak hitelesnek kell lenni.

Tariska Szabolcs: Az esetemben viszont nem létfontosságú, hogy személyesen is találkozzak az adott énekessel, zenésszel, akinek írom a szöveget, inkább megpróbálom elképzelni, hogy milyen, mi állnak jól neki. Azt hiszem elég jó beleérzőképességem van, nem szokott ezzel gond lenni.

süti beállítások módosítása