Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Absolut Budapest Bar Talk – Sztorik a pult két oldaláról

Abonyi Alma, designer és Kovács Andrea, bartender

2016. október 21. - absolut_hu

alma_andi_01.jpg

Nem mondhatni, hogy nehezen ment a barátkozás, Abonyi Alma, designernek és Kovács Andinak, az Akvárium bartenderének. Amíg Almát az italokkal való varázslás nyűgözte le, addig Andit Alma szobrász előélete és kék haja hozta lázba. A beszélgetés végére Andi számára egyértelmű volt milyen italt kever a mindig vibráló, energikus tervezőnek. Előtte viszont jöjjön, hogy miről beszélgettek a csajok.

AMIKOR VONZ A BÁRPULT

Alma: Andi, te hogy lettél bartender?

Andi: Gyakorlaton voltam egy szállodában, és az egyik kollgám kiment egy óceánjáróra dolgozni. Amikor hazajött, tartott nekünk egy bemutatót arról, hogy milyen koktélokkal ismerkedett meg. Gondolhatod, teljesen lenyűgözött minket a kókuszhéjban felszolgált pina colada. Ekkor határoztam el, hogy én is ezzel szeretnék foglalkozni. Egy kis probléma volt csak, hogy abban az időben, amikor a bartender kultúra még nem nagyon volt jelen itthon, úgy tűnt, hogy nincs helye a nőknek ebben a közegben. Aztán egyszer külföldön nyaraltam, és ott tűnt fel, hogy lányok is vannak a pult mögött, úgyhogy amikor hazajöttem, az volt az első dolgom, hogy kerestem egy koktéliskolát.

Alma: Vannak otthoni koktélkészítési élményeim. A 20-dik születés- és névnapomra összevont ajándékot kértem, mégpedig, hogy készíthessek a családomnak koktélokat. Minden alapanyagot megkaptam. Teljesen be voltam zsongva, hogy mennyi mindent csinálok majd, de az első kör után mindenki kifulladt. Egyedül a húgom tartott ki, hogy a kedvemre tegyen, és mindent kikeverhessek, amit csak szeretnék. Persze ennek meglett az eredménye, emlékszem, a nevelőpapám nagyon mérges volt rám! (nevet) Tudom, hogy számomra ez egy vicces dolog, egyfajta játék volt, de valahol mégiscsak átérzem, hogy ez már művészi tevékenység.

Andi: Persze, hiszem egycsomót gondolkodtál, hogy mit készíts, kiválasztottad az alapanyagokat hozzá. Ehhez mind kreativitás kell.

Olvasd el, hogy még miről beszélgettek a lányok,és nézd meg, milyen lett Alma koktélja!

ÍGY DOLGOZIK EGY TERVEZŐ

Andi: Megnéztem az oldaladat, és láttam, hogy nagyon extra táskákat készítesz, ráadásul nem mindennapi anyagból. Elég formabontóak. Egyáltalán nem az a megszokott vonal.

Alma: Ez azért van, mert szobrászként végeztem az egyetemen. Most viszont egy kis váltáson dolgozom. Nagyon szeretem a karbon táskáimat, de úgy érzem, hogy itt az ideje, hogy nyissak, és egy kicsit könnyebben befogadható darabjaim is legyenek, úgyhogy az új kollekció bőrből készült, és egy jóval klasszikusabb vonalat képvisel.

Andi: Honnan jön az ihlet? Mi alapján álmodod meg a kollekciókat?

Alma: Szinte bármiből tudok ihletet meríteni, és általában tök sok ötletem van, amik állandóan feltorlódnak. Általában alig várom, hogy felhasználjam őket, de mire végre odaérek, hogy megtehetem, már másik három felsorakozik melléjük. (nevet)

Andi: Amikor egy kollekción dolgozol, és sok az ötlet, nem nehéz szelektálnod? Én egy koktéllap készítése közben sokszor bajban vagyok, hogy a sok ital közül, amit kitaláltam, mit rakjak be, és legfőképpen mit hagyjak ki.

Alma: Ez döntés kérdése, amit megelőz egy folyamat, hogy minden nap átvariálod, és egyszercsak ott a határidő. Én egyébként rendszeresen belerakok egy olyan darabot is az aktuális kollekcióba, ami egyáltalán nem tartozik a kedvenceim közé, és számomra nagyon meglepő, de sokszor másoknak pont az lesz a kedvence.

JÓ DÖNTÉS

Andi: Hogyhogy szobrász lettél első körben?

Alma: Ez több összetevős. A nagypapám folyamatosan barkácsolt, és mivel sokat vigyázott rám kiskoromban, mindig a satupad szélén ültem, és kaptam valamit, amivel molyolhattam. A középsuliban vegyészmérnöknek készültem.

Andi: Csupa nőies szakma. (nevet)

Alma: Hát igen. (nevet) Abban az időben egy szörfös pasim volt, aki kitalálta, hogy készíthetnénk szörfdeszkákat. Teljesen belelkesültem. Elmentünk az anyagboltba, és teljesen extázisba estem, hogy én ezekbe az anyagokba szerelmes vagyok. Pont akkor kellett leadni a jelentkezést az egyetemre, úgyhogy úgy döntöttem, hogy váltok, a matek és a kémia lesz a hobbim, a hobbim pedig a szakmám. Ezután csak az volt a kérdés, hogy az Iparra vagy a Képzőre menjek. Végül azért választottam az utóbbit, mert az sokkal szabadabb, és akkor tudtam, hogy mivel ez egy hirtelen döntés eredménye, arra van szükségem, hogy kísérletezzek és játsszak.

alma_andi_03.jpg

SZÍNEK, TRENDEK

Andi: Megdícsértem már a hajad színét? Nagyon szép! Ez a színes egyéniségedet tükrözi?

Alma: Nem tudatosan, de lehet, hogy ezért választottam. (nevet) És képzeld, már 5 éve ilyen! Annyira hozzám nőtt, hogy már nem is tudom, hogy jött a kék szín. Persze voltak technikai kísérletezések, de egyszercsak kék lettem. (nevet)

Alma: Mi a kedvenc koktélod? Vagy mindig más?

Andi: Nem tudnék egy konkrét koktélt mondani, akkor már inkább kategóriát. Az én ízlésemhez inkább a szárazabb, kesernyésebb vonal áll közel. Ha például magamnak kell rendelni, akkor biztos, hogy ilyen jellegű italt kérek. Úgy is mondhatnám, hogy inkább a férfiasabb italokat kedvelem, és sokszor a vendégeknek is ilyen koktélokat ajánlok. Persze a hölgyeknek finomítok rajtuk, ezáltal ők is megtapasztalhatják, hogy nemcsak gyümölcsös italok léteznek a világon. Sajnos még mindig él az a közhelyes fogyasztási szokás, hogy a koktélok ezek a színes, tejszínes, esernyős csodák, holott ez a korszak már elmúlt, az ital keverés is fejlődik, és felveszi az új trendeket. Ahogy a jönnek az új generációk, úgy változnak az igények.

Alma: Egy koktélban hogy jelenik meg a trend? Egyáltalán mitől függ: az alapanyagoktól? Milyen most egy trendi koktél?

Andi: Ami most nagyon menő, az a vodka szóda, bár az inkább a long drink kategóriába tartozik. Nagyon megy még a koktélok terén az uborkás, bodzás, friss gyümölcsös vonal. Sőt, mostanában egyre több friss fűszert használunk az italkészítés során. Egy uborka például nemcsak a látvány miatt fontos, nagyon jól ki is tudja emelni egyes alapitalok ízét, ezzel sokkal karakteresebbé téve magát a koktélt. A másik nagy sláger pedig a levendula.

Alma: Mennyire jellemző, hogy hozzád lép a vendég, és már tudod, hogy mit készítesz majd neki?

Andi: Vannak olyan típusok, akikre csak ránézek, és tudom, hogy milyen italt fogok keverni nekik. Szerencsére sosincs bennem olyan félsz, hogy nem lesz jó az adott ital. Ebben persze a sok éves rutin is segít nekem.

Andi Alma haját használva fő inspirációként ezt a színes, illatos frozen koktélt készítette el, ami a Frozen gránátalmás Aperol Sour nevet kapta. 

almabartalk_ital.jpg

Saját szavaival:

A vodka és az észak Itáliai Aperol kellemes kesernyessége gránatalmával ötvözve amely komplex íz harmóniát eredményez. Élet az  Aperol Spritz után.

Hozzávalók:

3 cl Absolut Elyx

4 cl Aperol

2 cl pomegranate szirup

2 cl frissen facsart citromlé

1.5  cl frissen facsart narancs lé

2 csepp creole bitters

 

Elkészítése:

Az összetevőket egy jéglapát zúzott jéggel blenderben összedaráljuk.

 

 

 

süti beállítások módosítása