Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

A Magyar Klipszemle csapata - Q&A

2016. szeptember 29. - absolut_hu

screen_shot_2016-09-28_at_15_29_54.png

Ma elindult a II. Magyar Klipszemle, és holnap végig izgulhatjátok, hogy kik lesznek a díjazottak. Ha pedig arra lennétek kíváncsiak, hogy kik is állnak az egész mögött, most megtudhatjátok, sőt még annál is többet.

Manapság rengetegen készítenek klipet, és ha őszinték akarunk lenni a mennyiség sokszor a minőség rovására megy. Tényleg csak a jelenlét számít? Egyáltalán érdemes ma drága videó klipet forgatni?

Vida Vera: Nekem semmi bajom a mennyiséggel. Pont az a jó az internetben, hogy minden elitizmus és hátszél nélkül óriási nézettséget el lehet érni. A nagy költégvetésű produkciókat hozza sokszor kényelmetlen helyetbe egy absolut low bugdet produkció, amiben van egy olyan ötlet, amivel elérik a milliós nézőszámot. De emellett tökre helyiértéke van a drága klipeknek is. Tök izgalmas, hogy ezeket együtt lehet kezelni.

Vermes Orsolya: Nem hiszem, hogy a mennyiség és a minőség ilyen összefüggésben lenne. Inkább úgy látom, hogy van egyrészt az a főcsapás, akik mindegy, hogy hogyan, akár fotóval kitett vagy lyrics videókkal, csak minél több dalt el akarnak juttatni a közönségükhöz, hogy a koncertjeiken ismerjék a népek a set list nagy részét. Meg van ennek az ellentéte, ahol a művészi(es)ség, a történet, az üzenet, az eszmeiség, az önkifejezés, a rendező/operatőr/vágó/stb. személye a meghatározó - általában ők azok, akik hónapokig elnyunnyognak egyetlen klippel. De ezek tökéletesen megférnek egymás mellett. Aki igényeset keres, megtalálja. Akinek nincs igénye az igényre, az is bőségesen ki van szolgálva.

Miki357: Szerintem a jó is több ezáltal. És mind a színvonal, mind a költségvetés az előadó saját igényességét, ízlését tükrözi. Szerintem fontos, hogy olyan alkotások készüljenek, melyek a közízlést formálják, vagy legalább megpróbálják formálni vizuálisan is.

Manek: Tény, hogy sokkal több klip készül, és jut el sokszor zaj formájában a retinánkig, de ez igaz a zenékre és mindenre, mivel az internet és a fejlett technika világában ma már mindenki mindent el tud készíteni önmaga is.

Ennek ellenére, akinek vannak elképzelései, pont ezeknek a folyamatoknak hála, könnyebben tud nagyon erős, profi dolgot csinálni és figyelmet kapni, anélkül, hogy több milliós költségvetésben kelljen gondolkoznia. A Klipszemlén rengeteg low budget klip kerül shortlistre, és ér el eredményeket.

Laura: Nem a költségvetésen múlik, hogy jó lesz-e egy klip. Kevés fiatal magyar rendezőnek adatik meg, hogy sok pénzből valósítsa meg az elképzeléseit. Pont ez  szép a szakmában, hogy mindig van új  nap alatt és minél több klip készül, annál több is a jó.

És ez még nem a vége!

Mitől lesz jó egy klip?

Vida Vera: Jó ötlettől és jó zenétől.

Vermes Orsolya: Ha van egy erős karaktere és ettől emlékezetes. Meg szerintem ha érzelmeket vált ki. Egy béna ötletet és rémes zenét is tud szeretni az ember, ha épp az akad be, vagy az passzol a leginkább a hangulatához.

Miki357: Azt gondolom, hogy a zene az egésznek az alapja. Vagy nagyon jó, esetleg működik bizonyos szinten, aktuális valami miatt, de ha a zene nem kapcsol be valamit, akkor minden hiába. Nyilván van egy-két alkotás, ami a mozgóképes tartalom miatt tesz szert “nagy” nézettségre, de akkor valójában inkább kvázi “mémként” funkcionál.

Manek: Mindig átjön egy klipből, hogy mi volt a célja az alkotónak a zenével, egyáltalán miért csinálta az egészet. Szerintem, a vizuális megvalósításhoz való némi tudás, sok szeretet a cél az egésszel, és ezeknek jó ízléssel történő megvalósításával ma itthon nagyon jó klipeket lehet csinálni. Amúgy egyértelműen a zene a legfontosabb.

Laura: Egy jó ötlettől eslősorban. Másrészt nagyon fontos a tudás és a tájékozottság szakmán belül és kívül egyaránt.

Mennyire része az edukáció a Klipszemlének?

Vida Vera: Közvetetten az.

Vermes Orsolya. Nem tudtam, hogy van ilyen célunk. Vera, szólhattál volna hamarabb is! Ha valakinek van érzéke, szeme meglátni a vetített klipekben, amit látnia kell, az tök jó, sőt ha ettől több lesz az ember, az extra szuperjóság. De ha valaki csak azért ül be, mert flesseli, hogy gyorsan pörögnek szép színes videók, és a zene is jó hangos, és nem hallatszik, ahogy tömi a popcornt, nekem azzal sincs gondom.

Miki357: Ha már egy embernél beindít valamit, nyert ügy.

Manek: Mindenképpen edukatív, a közízlést formálja, bemutat olyan alkotásokat, melyek sosem kerülnének tévébe, blabla… De a legnagyobb eduktív hatása mindenek felett, hogy hatalmas motivációt ad az alkotásra.

Mi a Klipszemle legfontosabb küldetése?

Vida Vera: Hogy figyelmet kapjon a műfaj és az alkotók.

Vermes Orsolya: Meg szerintem az is, hogy a reklámos, filmes, zenei közegnek egy olyan találkozási lehetőség legyen, ami nem kizárólag a céltalan ivászatról és a szokásos felületes fecsegésről szól, hanem ad is mellé valamit. Tavaly kaptam el pár igazán hasznos, érdekes beszélgetést, amiket a látott klipek indítottak el.

Miki357: Hogy szélesebb körben, a videómegosztókon túl is legyen a klipről, mint műfaj szó, helyén kezelje mindenki és ne egy mozgóképes “zene-illusztrációnak” tartsák.

Manek: Hogy legyen még egy értelme klipet csinálni. Legyen egy szakmai, nem a pénz-média tengely által manipulált, szakmai klipes fórum hazánkban. Ezentúl természetesen az, hogy az alkotóknak legyen motivációjuk jót csinálni, mert tudják, hogy legalább egyszer lehetőségük lehet egy moziban megmutatni a közönségnek. Szuper látni, hogy már idén majdnem annyi jó klipet láttunk, mint tavaly, amikor az elmúlt 5 év terméseiből válogattunk.

Zsűri – miért pont ők? Ki miért fontos?

Garai Gábor

Ő lesz a legszakmaibb szem.

Klág Dávid

Nagyon up to date zeneileg, meg ugye két klipes alkotóról beszélünk.

Németh Juci

Valószínűleg stylingban és zenében is jó határozott álláspontja lesz.

Tamás Bence Gáspár

Ő a webvideós, zsurnál perspektíva.

Szirmai Gergely

Vida Vera: Youtube-on futott be és mégsem hülye!

Vermes Orsolya: Gergő - ha jól emlékszem - a Színműn végzett tévés szakon, meg mintha máshol is kapott volna fimes képzést, és klip(ek)et is rendezett már, szóval nemcsak a YouTube-menősége miatt kerestük meg.

screen_shot_2016-09-29_at_16_45_52.png

Örök kedvenc klip?

Vida Vera: Nincs örök kedvenc. Mondok helyette az előválogatón talált új kedvencet: 

Vermes Orsolya: 100-as toplistát is komoly lemondásokkal tudnék összeállítani a kedvenceimből, nem hogy egyetlen egyet kiemelni!

Miki357: Nincs nagyon. Sok jó munkát látni, ami remek. Nehéz lenne felsorolni.

Manek: Nincs sajnos annyi időm válszolni, hogy relevánsat mondjak. :) A tavalyi mezőnyből nekem a díjat is nyert Volkova-klip volt a kedvencem. 

Laura: Rengeteg kedvenc van, de egyet mutatnék az idei klipszemlés kedvencek közül: 

A tavalyi klipszemle legmaradandóbb pillanata?

Vida Vera: Én ide Jakab Juli üzenetét idézném: 

juli.jpg

Vermes Orsolya: Nekem a tavalyi szemle egészében elég meghatározó és maradandó élmény. Izgalmas először, elsőként életre hívni valamit. Ráadásul én az akkor 3 tagú szervezőségből addig csak a Mikit ismertem, és nagyon hálás vagyok neki, hogy bevett ebbe a csapatba, szeretek velük együtt dolgozni. És a szemle arculátáért felelős Kiss-Benedek Kristóf (aka Kisjustk) is egy hatalmas találmány számomra, csodálatos a hozzáállása!

Miki357: Nagyon jó a csapat, remélem ez a lélek érződik a szemlén. Egyébként talán az, hogy összejött.

Manek: Elég intuitív volt a lebonyolítás, de valahogyan sikerült, szuper volt a csapat, örülök, hogy megismerhettem őket. Talán amikor 23.00 felé Szabó Simont, aki eléggé dölöngélt már, felsegítettem a padra a Toldi előtt, hogy üvöltse el magát az ott álló 300 embernek, hogy 30 perc múlva a zsűri kihirdeti a továbbjutókat… Simon a rá jellemző hangorkánnal megtette ezt, mindenki örült… amikor kijöttünk a Zsűrivel reggel 6.30-kor a különszobából, hogy eredményt hirdessünk, már csak ez a legendás kép fogadott minket:

klipszemle.jpg

Ki adja a legnagyobb bulit a hétvégén?

Vida Vera: Valószínűleg Galla fogja csütörtök este.

Vermes Orsolya: Az angol humorral sose tudtam mit kezdeni, de nem engem kell szórakoztatni, hanem a közönséget, ők meg biztos meg fognak veszni a Galláért. Én nagyon várom például a Kemény Bánás Mode-ot, meg a… kik is lesznek?

Miki357: Én úgy tudom, hogy Budapesten ezen a két napon maga a Toldi Klub.

Manek: Bízom benne, hogy idén is Miki lesz a hangulatosztó, de Nemes Jeles Vera és Nagy Zágon b2b dj szettjét is nagyon várom.

Laura: https://www.facebook.com/events/211355305949987/

Budapest kérdések:

VIDA VERA

Kedvenc budapesti zenekar? Nem emelhetek ki egyet. Igazságtalan lenne.

Kedvenc budapesti látványosság? Michael Jackson emlékfa az Erzsébet tér sarkán

Hol töltöd a legtöbb szabadidőt? Motoron

Mit hoznál be a városba, ha tehetnéd? A vidéket.

Mit szeretsz a legjobban Budapestben? Azt, hogy nem nyugat.

 

VERMES ORSOLYA

Kedvenc budapesti zenekar? Ma még ez, holnap meg már az.

Kedvenc budapesti látványosság? A hajótól éjszaka hazarobogózni az üres budai alsó rakparton, az egy csoda. De a programszerű “Lánchíd lábánál ücsörögve bambulni a Várat órákig” is elég kellemes. Imádom a giccses turistalátványosságokat.

Hol töltötöd a legtöbb szabadidőt? A kanapémon kívül?

Mit hoznál be a városba, ha tehetnéd? Gyalogoshidat! Sokat. És egy-két plusz sziget is jöhet még.

Mit szeretsz a legjobban Budapestben? Hogy ide születtem és itt élhetek.

 

Miki357

Kedvenc budapesti zenekar?

Mindegyikről általában kiderül, hogy nem is budapestiek.

Kedvenc budapesti látványosság?

Kívűl-belül az egész. Napszaktól függetlenül.

Hol töltötöd a legtöbb szabadidőt?

Családommal bárhol.

Mit hoznál be a városba, ha tehetnéd?

Olyat nem lehet, hogy mit vinnék ki?

Mit szeretsz a legjobban Budapestben?

1, 2, 5, 6, 7, 14. Meg egyébként 23-ig az összes, amiket kihagytam.

 

MANEK

Kedvenc budapesti zenekar?

Hát igazságtalan ilyenre válaszolni, de régóta a The Qualitons valamiért...

Kedvenc budapesti látványosság?

Pestről Buda, Budáról Pest

Hol töltötöd a legtöbb szabadidőt?

Vidéken és külföldön van csak szabad időm, de ha akad Pesten azt a Hajósban vagy otthon

Mit hoznál be a városba, ha tehetnéd?

Én is inkább kivinnék

Mit szeretsz a legjobban Budapestben?

Hogy a mai napig vannak olyan részei, hogy el tudom felejteni, hogy otthon vagyok.

 

LAURA

Kedvenc budapesti zenekar? Nem tudnék kiemelni egyet.

Kedvenc budapesti látványosság? Lotz kávézó.

Hol töltötöd a legtöbb szabadidőt? Koncerteken, otthon, vidéken.

Mit hoznál be a városba, ha tehetnéd? Több rooftop bar-t és az Ubert vissza.

Mit szeretsz a legjobban Budapestben? Azt, hogy nem turista vagyok itt.

 

Kiss Benedek Kristóf igazoltan volt távol.

süti beállítások módosítása