Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Absolut Budapest Bar Talk - Sztorik a pult két oldaláról

Weiler Péter, képzőművész – Vilics Tamás, bartender (Baraka, AKABP Bár)

2016. június 17. - absolut_hu

 

 

bartalk_weiler_vilics_02.png

Talán mindenkinek ismerős az érzés, amikor lemegy egy bárba, leül a székre, és odalép hozzá a bartender. Néhány esetben odáig jut a történet, hogy az ember kikér egy italt, a bartender pedig kiszolgálja. Pedig ez sokkal többről szól! A bárkultúra lassan itthon is kiterjeszti szárnyait, egyre többen dolgoznak a pult túloldalán azért, hogy az itallal együtt élményt is adhassanak a vendégnek. Mi arra gondoltunk, hogy emeljük a tétet. Egynél már csak több kreatív ember izgalmasabb, úgyhogy összehoztunk pár találkozót, az pedig, hogy ezután mi történt, szereplőinken múlt.

Weiler Péter, képzőművész és performer a Barakához tartozó AKABP Bár bartenderével, Vilics Tamással találkozott. Ennek nemcsak egy személyre szabott koktél lett az eredménye, hanem egy izgalmas beszélgetés is. Mi érdekli a bartendert, ha szembe találja magát a művésszel, és milyen kérdések foglalkoztatják a művészt az italokkal kapcsolatban? Azonnal kiderül.

 

VODKA 

WP: Tomi, mesélj nekem a vodkáról légy szíves, máig nem tudom, hogy miből van.

VT:  Az Absolut búzából készül, és elég selymes, lágy íze van, főleg az Elyxnek.

WP: A vodkában az a jó, hogy tudod használni sokféle italhoz, mert valójában nem nagyon van íze, ugye?

VT: Igen, bár az általános tévhit, hogy nincs íze, mert ha például többféle vodkát megkóstolsz, és figyelsz, megtalálod a jellegzetes jegyeket. Az egyik kicsit csípősebb, a másik könnyebben csúszik és, van, amelyiknek kimondottan lágy, világos íze van, vagy éppen citrusos, ropogósabb. Hozzád milyen ízvilág áll közelebb, az édes vagy a savanykásabb?

WP: A vodkát csak keverve szeretem.

VT: A rövid vagy hosszabb italokat iszod inkább?

WP: Szeretem a hosszabbakat, mert azokban több a kreativitás, de az ügyes shotokat is értékelem.

Nézd meg mit készített Tamás Péter számára!

 bartalk_logozott.png

PÉNTEKI HANGULAT

WP: Nekem mindig élmény, amikor elém rakják a szalvétát a bárpulton! Hozza azt a tipikus péntek esti hangulatot magával, amikor beüt az érzés, hogy jön a hétvége, indul a pihenés. Számomra elérkezik a nyugalom pillanata, amikor szép lassan leszáll a bárpultra ez a szalvéta. Kikapcsolok. Nyilván neked ilyenkor kezdődik a munka, akkor kell fejben ott lenned, hogy mit akar a vendég. Mennyire tudod inspirálni a vendégeidet?  

VT: Nagyon változó. Valaki egyből tudja, hogy mit szeretne inni, de manapság egyre inkább szeretnek kilépni a komfortzónájukból, és szívesen kipróbálnak új dolgokat. 

WP: Én úgy tudom elképzelni, hogy mindenki előre megmondja, hogy mi legyen az alapja az italnak. Egyszerűen csak attól függ, hogy whiskeys vagy éppen vodkás az illető?

VT: Sokszor tényleg így van, ez alapján ajánlok én is valamit az itallapunkról. Persze ha valaki egy olyan klasszikust szeretne inni, ami nincs rajta, elkészítem neki. 

 

MITŐL LESZ PRÉMIUM EGY VODKA?

WP: Mi ez itt előtted?

VT: Ez az Elyx, az Absolut prémium vodkája. A réz, ami a márka meghatározó jegye, a régi időket idézi. És ez nem csak a külsőségekben jelenik meg, hiszen magát a vodkát is rézüstökben készítik. A keverőmester célja az volt, hogy visszahozza a régi idők hangulatát.

WP: Mitől lesz egy vodka prémium?

VT: Az Elyx privilégiuma, hogy kézzel készül, a rézüstöt sem gép szabályozza, hanem ott áll mellette a keverőmester, és ő figyel arra, hogy minden a legnagyobb rendben menjen. A búzának is külön termőföldje van, egy családi farmon.

 

HIVATÁS

WP: Te hogy lettél bartender?

VT: Először felszolgáló voltam, aztán láttam, hogy jobb dolga van a bartendernek. (nevet) Ahogy a felszolgálóknál is, itt, a bárban is az a fontos, hogy tudd, hogy mivel dolgozol, és mit fogyasztana szívesen a vendég. Az egész arról szól, hogy élményt adj az embereknek. Téged mióta mozgat a művészet?

WP: Gyerekkorom óta.

VT: Családi hagyomány?

WP: A szüleim építészek, így rengeteg művészeti könyv volt otthon, és a design is fontos szerepet töltött be nálunk. Ráadásul a rajzórát szerettem a legjobban a suliban is. A rajztanár volt mindig a legjobb fej. Értékelte, hogy végre valaki nem alszik el az órán! Így kezdődött. Persze ez egyfajta önkifejezés is számomra, ahogy neked az ital. Ha ki akarsz tűnni, vagy valamit közölni szeretnél a világgal, akkor ez egy tök jó módszer. Persze sok útvesztő van, de imádom csinálni. Jellemző rám, hogy nagyon figyelek a részletekre, így az életben is megfigyelek olyan apróságokat, amikből aztán összeállnak a képeim. Keresem az abszurd szituációkat.

bartalk_03.png

DE MI AZ A YUZU?

VT: Mondtad, hogy nem kimondottan markáns italt szeretnél.

WT: Az éjszakában általában vodkaszódát iszom. A töményekkel ellentétben azért szeretem ilyenkor, mert hidratál, és nem üt ki annyira, nem teszed tönkre a másnapodat. Nekem ez a buliitalom; maga a mozgás, a tánc.

VT: Szeretsz kimozdulni, szórakozni?

WT: Nem gyakran, de péntek este szívesen kimozdulok. Ma pedig péntek este van! (nevet)

VT: Ez lesz a bemelegítés! (nevet)

VT: A gyümölcsös italok közel állnak hozzád?

WP: Édesszájú vagyok, de a citrusos italokat is nagyon szeretem.

VT: A yuzuról hallottál már?

WP: Nem.

VT: Ez egy keleti citrusféle, és mivel a konyhánk nemzetközi konyha, keleti infúzióval, ezért nagyon szeretjük használni. Úgy néz ki, mint egy citrom, de az íze inkább a grapfuithoz áll közelebb.

WP: Mi volt a legextrémebb, amit kitaláltál egy koktélhoz?

VT: Képzeld, itt a bárban használunk különböző eceteket, például rizsecetet. Amikor megkaptuk az italmenüt, elképedtünk. Attól tartottunk, hogy le fogja mindenki torkát égetni. De nem! Nagyon bejön a vendégeknek is, különleges.

WP: Te, miért nincs olyan, hogy vodkakóla?

VT: Bár inkább a citrusos dolgokhoz megy jobban a vodka szerintem, de már biztos készült valahol valami hasonló. (Nevet)

 

Tamást végül annyira megihlette a beszélgetés, hogy egy saját koktéllal lepte meg Pétert.

 

Íme a The Weiler Fizz:

bartalk_koktel_weiler_vilics.png

Vilics Tamás saját szavaival: 

Peti szereti az édesebb és a savanykásabb jó egyensúlyba lévő italokat is, az utóbit választottam alapul, mert említette hogy a vodkát szereti citrommal és szodával fogyasztani.Úgy gondoltam hogy egy hosszú vodka alapú fizz-t fogok neki elkészíteni citrusokkal, bodzával és tojásfehérjével ami nagyon jó textúrát ad az italnak.

weiler_fizz_details.png

 

Érdekel a titkos recept?

Összetevők:

40ml Absolut Blue

10ml citrom

5ml yuzu

15ml bodzaszirup

tojás fehérje

szóda

Elkészítése: Az összetevőket egy shakerbe öntjük kivéve a szódát, majd jól összerázzuk. Egy long drinkes pohárba borítjuk jéggel együtt és szódával felhúzzuk.

Díszítése: citromszelet, mentacsúcs, evőpálca csomagolásba vissza csomagolt szívószál.

 

 

 

süti beállítások módosítása