Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Új életre kelt a Paulay19

2016. április 08. - absolut_hu

Egész áprilisban pörög a Nyitva Fesztivál azokkal a magyar tervezőkkel és képzőművészekkel, akik lehetőséget kaptak, hogy a városban magára hagyott üzlethelyiségekbe beköltözzenek, alkossanak, és megismertessék magukat egy jóval szélesebb közönséggel, mint amihez általában eljutnak.

A Paulay 19 alatti egykori Első Pécsi Bőrgyárnál nem is találhatnának a fiatal művészek jobb helyszínt. Már maga a tudat is inspirálólag hat, hogy a XX. század egyik legnagyobb magyar bőrüzemének az egyik műhelyében tölthetik ezt az egy hónapot. Jó látni, hogy a régi cégtábla új fényt kap ezekben a napokban.

A Nyitva Fesztivál apropójából négy kreatív csapat költözött be az első látásra kicsit rideg terembe; a Verkstaden, a Heinrich Alkotói Szint, a pakk_art és a Hurrikan Press.

Az újradizájnolt használtruhákkal operáló SecondGo márkát alapító Verkstaden lányokkal már megismerkedtünk, most itt az ideje, hogy a többiekről is kiderüljön, hogy mit csinálnak úgy általában és a Nyitva Fesztiválon, és hogy mennyire tartják múzsájuknak Budapestet.

Ismerd meg a Paulay19 csapatát!

HEINRICH ALKOTÓI SZINT - ÉRCES TAMÁS 

img_1730.jpg

A Heinrich műhely

Küldetés

„Célunk, hogy összefogjuk a feltörekvő magyar designereket. A jelenlegi közösség alkotói mind egy kicsit újoncnak nevezhetőek a maguk szakterületén, hiszen átlagban mindenki kevesebb, mint 3 éve foglakozik a tevékenységével. Sőt, jó páran még jelenleg is tanulmányaikat végzik. A Heinrich legnagyobb előnye, hogy teret ad a közösségnek, és emellett az egyéni alkotói folyamatnak is: nem kell otthon egyedül ülnöd, bármikor átmehetsz a szomszéd műterembe dumálni, ha elakadtál, de ha elkapott a flow, vagy csak üvöltetnéd a kedvenc zenédet, ami segít az alkotásban, nyugodtan magadra csukhatod a stúdiód ajtaját. Ráadásul itt van Budapest belvárosában, és mindig nyitva áll, ha épp akkor jött meg az ihlet alkotáshoz, mikor már minden más bezárt.”

Nyitva Fesztivál

„Már két éve is részt veszünk a Nyitva fesztiválon, de idén (egy) nagyobb volumenű programmal készültünk. Most egy belvárosi helyet céloztunk meg, ahol van rá helyünk és lehetőségünk, hogy ne csak shopban megvásárolható termékeinket mutassuk meg, hanem magát az alkotói folyamatot is. A közönség megismerheti nálunk a tervezői létet, a saját kezével ki is próbálhatja, hogyan készülnek a termékeink, miközben mi is közelebb kerülhetünk az érdeklődőkhöz. A Nyitva-tréningek során találkoztunk a Verkstaden lányokkal, akikkel a közös cél és a hasonló elképzelések alapján jutottunk arra, hogy együtt indítjuk el a Paulay19-et. Szerintem nagyon jól passzol a két projekt.”

Budapest

„Hihetetlenül inspiráló! Kezdve onnan, hogy az Iparművészeti Múzeumra néz jó pár ablakunk, ráadásul Budapest egyik "fő ütőerén" helyezkedünk el. Tudtad, hogy az Üllői út-Nagykörút az egyik legnagyobb belvárosi kereszteződés? Egyre több olyan kiállítás érkezik a városba, ami nem évekkel később követi a külföldi trendeket, hanem új lendületet ad a hazai művészetnek, ezáltal nekünk is. Meg persze a legendás pörgős budapesti éjszakák, ha már úgyis a belvárosban vagyunk mi is, hiszen inspiráció nemcsak fényes nappal érheti az embert, sőt! A legnagyobb előnye annak, hogy mi magunk tervezzük és állítjuk elő a termékeinket, hogy a vásárlóinktól azonnali visszajelzést kapunk, hogy mennyire sikerült kézzelfoghatóvá tenni a Budapest nyújtotta inspirációt.”

 

pakk_art – MÁRTONFFY MELINDA és MÁRTONFFY ZOLTÁN  

img_2850_m_solat.jpg

A pakk_art stúdió

Küldetés

„Egy kortárs művészeti fórum vagyunk. Az a célunk, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk tehetséges fiatal magyar képzőművészeknek. Fő missziónk, hogy a kortárs művészet elérhető legyen mindenki számára, ezért a hagyományos galéria modellt újraértelmezve egy kötetlen és sallangoktól mentes felületet álmodtunk meg, ahol az alkotások vásárlása mellett lehetőség van inspirálódni, érdeklődni, ismerkedni. A pakk_art küldetése, hogy  művészeti katalizátorként megmutassa a kortárs művészet értékeit, és az egyedi kortárs műalkotások kvalitását. Hisszük, hogy a jövő értékálló  művészeti kollekciónak alapjait most teremthetjük meg, művészeink fiatal koruk ellenére is hazai és nemzetközi színtereken is elismert alkotók. A műgyűjtéshez nem kell kastély hosszú-hosszú folyosókkal, de még csak felesleges milliók sem. Otthonodat már így is biztosan számos, a Te és szeretteid ízlését tükröző alkotás díszíti, a pakk_art pedig abban nyújt segítséget, hogy megtaláld azokat az egyedi kortárs alkotásokat, melyek nem csak értékállóak, de az évek során nagy valószínűséggel értékük csak nőni fog. Jelenleg tizennégy magyar kortárs képzőművészt képviselünk, és közülük ketten már megkapták a Barcsay-díjat. Többen nemzetközi kiállításokon és versenyeken szereztek rangos elismerést. Ha valaki nálunk vásárol, támogatja az ő előrejutásukat is, és közben olyan alkotásokra tehet szert, melyeket biztosan nem talál meg senki másnál. Látogass el hozzánk, mi segítünk kiválasztani az otthonodba vagy éppen az irodádba legmegfelelőbb darabokat!”

Nyitva Fesztivál

„A Nyitva Fesztivál azért izgalmas számunkra, mert lehetőséget nyújt arra, hogy új platformon mutatkozzunk be, és ezáltal még több érdeklődőhöz jussunk el. A Paulay 19-ben emellett olyan kreatív, fiatal, feltörekvő csapatokkal (Verkstaden, Hurrican Press, Heinrich Stúdió) “nyitunk” Budapestre, akikkel együttműködésben egy igazán pezsgő kulturális teret hoztunk létre. Az egyedi műalkotások mellett itt mutatkozunk be legújabb 9 db-os print kollekciónkkal, és a legutóbbi fashion tematikájú kollaborációnk limitált táskái is helyet kaptak.”

Budapest

„Egy nagyon menő alkotó helynek látjuk, viszont több lehetőség és tér kellene ahhoz, hogy a kortárs design, művészet vagy divat a Körúton kívülre, városszerte is eljusson. Ezért is fontos nekünk a pakk_art küldetése, hogy a hazai kortárs művészetet felkaroljuk, itt-ott nyíló pop-up showroomjainkban. Hogy lehetőség legyen ezeket az alkotásokat kötetlenül böngészni, szemezgetni belőlük, és akár meg is venni. Szeretnénk ha a következő boom a művészeti oldalon érkezne a városba, hiszen már annyi szuper bár, lakásétterem, vagy szabadulós pince nyílt, most eljött az ideje, hogy Budapest a lakosainak és látogatóinak is egy új arcát mutassa. Ezért is fontos számunkra, hogy angolul és magyarul is kommunikáljunk a művészetről. Jusson messze, legyen híre, épüljenek a jövő művészeti kollekciói magyar alkotásokból!”

 

HURRIKAN PRESS - SZIGETI ÁRPÁD

hurik.jpg

Hurrikan Press

"A Hurrikan Press munkái mintha egy modern plakátkiállításból szabadultak volna. A Szigeti Árpád print stúdióként és független kiadóként működő grafikus iroda lelkét a risograph stencilgép adja, mely a képzőművészeti alkotásoktól a grafikus magazinokig megannyi képet keltett már életre." -Kendernay Márk

Küldetés

„A Hurrikan Press küldetése az, hogy népszerűsítse és megismertesse a Risograph eljárást az itthoni kísérletező kedvű designerekkel, grafikus művészekkel és mindazokkal, akik nyitottak az alternatív nyomdai eljárásokra.”

Nyitva Fesztivál

„A fesztiválra nyitott workshoppokkal készülök, amiken keresztül lehetőség nyílik majd a kísérletezésre ezzel a nyomdai eljárással. A résztvevőkkel közösen feszegetjük majd a technológia határait és közben kis példányszámú kiadványokat és plakátokat fogunk készíteni lehetőleg teljesen analóg módon ugyanis a nyomdagépet nem lehet majd számítógépre kötni. Publish yourself!”

Budapest

“Pontosan annyira szeretem Budapestet mint amennyire utálom. Az igazán inspiráló számomra a kortársaim és a művészeti közeg, ami körülvesz. Nagyszerű például az, hogy a szervezők felismerték, hogy mennyi lehetőség van a kihasználatlan, üres üzlethelyiségekben és nagyon inspiráló, hogy egy ilyen fesztivált létre tud jönni ma Budapesten!”

 

MI IS AZ A NYITVA FESZTIVÁL?

A Nyitva Fesztivál először 2014-ben valósult meg a KÉK szervezésében. A kedzeményezés célja, hogy a városban található üres üzlethelyiségeket kipróbálják a magyar művészek és alkotói csoportok. Így kockázatmentesen nyithatnak saját boltot, amit egy hónapon keresztül tesztelhetnek is. Az egy hónapos nyitva tartás alatt folyamatosan pörögnek a programok a helyszíneken, kiállításmegnyitókkal, workshopokkal és filmvetítésekkel várják az embereket.

süti beállítások módosítása