Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Absolut Budapest

Schök Norbi – Bartender kalandok itthon és a világban

2015. május 29. - absolut_hu

knrdy-794.jpg

Schök Norbi, sokaknak Schöki, hamar bekerült Budapest legjobb bartenderei közé. Fiatal kora ellenére sok éves, tudatos kemény munka áll mögötte. Persze sok jó pillanat is volt ezalatt az idő alatt, pontosabban leginkább azok, és ezek mind megerősítették őt abban, hogy jól döntött, hogy a bartenderséget választotta. Sikerült megtalálnia azt a szakmát, ami a leginkább illik hozzá, és amiben a legjobban ki tud bontakozni. Jelen pillanatban egy nagy projecten dolgozik, hiszen hamarosan nyit a Four Seasonshöz tartozó Kollázs, ahol megtaláljátok majd a pult mögött, ha kitűnő minőségű italokra vágytok.

Hogy csöppentél a bartenderek világába?


Mindig is érdekeltek az emberek. Középiskolában óvobácsinak tanultam, aztán 18 és 22 éves korom között volt egy időszak, amikor a laza munkahelyemnek köszönhetően rengeteget buliztam. Nagyon sokat zsonglőrködtem ebben az időben, még Spanyolországban is voltam kint,  utcai művészként dolgoztam. Ekkor kezdtem el gondolkodni, hogy mi lehet az, amivel tudom kamatoztatni az ügyességemet és a tudásomat, és sok utazással jár. Egy barátom mondta, aki Írországban él, hogy legyek bartender. Tom Cruise-zal jött meg, azzal, hogy milyen ügyesen dobálta az üvegeket a Koktélban. Arra jutottunk, hogy Írország lehetne az első állomás! Nagyon megtetszett az ötlet, hiszen minden benne volt, amire vágytam, így itthon el is kezdtem dolgozni a T.G.I. Friday’s-nél. Azért náluk, mert fontos volt számomra, hogy ez egy lánc, ami mindenhol jelen van a világban, és azt is tudtam, hogy nagyon jó alapot adnak. Például több száz koktélt kellett megtanulnom, és az sem mellékes, hogy tőlük jött a flair bartending. Közben elvégeztem Szőke Szabolcs iskoláját is, és olyan jól sikerült a vizsga, hogy egyből benevezett egy versenyre, ahol elég jó helyen végeztem. Persze tudom, hogy a zsűri jóindulatán is múlt, de az biztos, hogy nagyot dobott ezen az egészen.  Itthon még volt pár munkahelyem, aztán végül kimentem Írországba, ahol tudatosan  a T.G.I. Friday’s-t céloztam meg. 

Mi volt az a többlet, amit kint tudtál megtapasztalni a szakmából?


Az, hogy egy teljesen más kultúrában kellett dolgoznom. Persze az itthoniakkal is tartottam a kapcsolatot, és figyeltem, hogy mi folyik Budapesten. A kintlét szélesítette a látókörömet. Megismertem az angol nyelvet, ami szerintem nagyon sok magyar bartender gyenge pontja. Sokan nem beszélnek nyelveket, és emiatt teljesen más vonalból értesülnek, hogy mi történik a szakmában. Nagyon fontos, hogy naprakészek legyünk- erre ott vannak a blogok és a híroldalak. Nekik meg kell várni, hogy valaki ide behozza az újdonságokat, és amit látnak, megcsinálják. 

knrdy-511.jpg

Mennyire vetetted bele magad ebbe a világba?


Nagyon! A versenyek is sokat adtak. Hasonló emberekkel találkoztam, inspiráló közegben voltam folyamatosan. Amikor kimentem, elsődlegesen a flair bartenderség érdekelt, persze amellett, hogy jó italt kapjon a vendég. 

Mennyire voltak eredményesek a versenyek?


Szerencsére eléggé. Szinte az összes versenyt én nyertem meg flair ketegóriában Írországban. Így juthattam el Tajvanba, ahol Írországot képviseltem a világbajnokságon. Vicces volt, hogy hárman voltunk magyarok, Süni Ausztráliát, Reiner Peti pedig Magyarországot képviselte. Ezután jöttek a klasszikus versenyek, amik szintén jól sikerültek, ami mindenkit meglepett, köztük engem is. 

Merre jártál még?


Egy idő után túl kicsinek éreztem Írországot, így nyelvtanulás céljából Spanyolországba költöztem, ami szintén komoly tapasztalatszerzés volt. Dolgoztam bárban, rendzevényeken, és egy roadshown is részt vehettem több bartenderrel, akikkel bejártuk Spanyolország nagyvárosait. Ezután már itthon folytattam azt az utat, amit kint elkezdtem. Mindig próbáltam tudatosan választani a helyeket. Az volt a célom, hogy folyamatosan fejlődjek, és egyre jobb helyekre kerüljek. Így kötöttem ki a KNRDYban is. Szabad kezet kaptam a bár kialakításában, és a visszajelzések alapján jól sikerült. Mind az italkínálatért, mind pedig a koktélválasztékért én feleltem. 

Most egy nagyon izgalmas dolog elején vagy. Mi ez?


Ahogy már említettem, nagyon fontos számomra, hogy időről időre megugrojak egy újabb szintet. Ez most következett be ismét. Két hónapja kaptam egy megkeresést. A Gresham-palotában található Kollázs nevű hely bartendere leszek, ami azért is nagy szó, mert valójában a Four Seasons albrandjéről van szó. A Four Seasons meg ugye a világ egyik vezető hotellánca. A Fling nevű angol bárkonzultáns céggel, és az általa felkért bartenderrel Jamie Jones-szal összedolgozva egy nagyon érdekes koktéllapot sikerült összehozni! Szuper hely lesz, fantasztikus konyhával, körbárral, hatalmas teraszokkal.

Mi a legfontosabb, amit hozzá tud adni egy bartender egy helyhez?


Figyeljen oda az alapanyagok minőségére, és arra, hogy egy klasszikus koktél autentikus módon készüljön el. Jó példa erre a Cosmopolitan. Sok helyen nem használnak hozzá citromos vodkát, pedig amikor híressé vált, már az Absolut Citron volt az alapja. Próbáljon meg ezekre az apróságokra is odafigyelni. Általában az italkíálat kialakítása is nagyon fontos, hiszen az által az adott hely személyiségét erősíthetjük.  A KNRDY-ban például a prémium italokra és az amerikai vonalra fókuszáltunk.

Ha be lehet határolni a stílusodat, hogy írnád le?


Sokszor téma, hogy milyenek a férfias és nőies koktélok, illetve, hogy egyáltalán jó-e bekategorizálni az italokat, hiszen kellemetlen lehet a vendégnek, ha férfi létére egy kevésbé karakteres, “férfias” italt szeret. És fordítva. Nekem az a célom, hogy megtaláljam az adott vendég identitását, és arra szabjam az italt. Ehhez segítség lehet az itallap is, ami szerintem nem kell, hogy nagyon terjedelmes legyen, mert az ember csak elvész benne. Az a jó, ha az italmenü a hely ajánlása. A populáris italokat sem szeretem feltüntetni az itallapon, mert kevésbé próbálunk ki valami újat, érdekeset, ha előttünk van egy már ismert dolog. Egy white russian-t például minden bárban meg tudnak csinálni, és ha arra vágyom, úgysem nézem meg az itallapot, csak megrendelem. 

Akkor azt sem lehet behatárolni ezek szerint, hogy milyen ízvilággal szeretsz dolgozni?


Az a jó, ha mindenféle ízvilággal dolgozunk, mert a vendégek számára készítjük az italokat, és nem magunknak. Ha a vendég nem az itallapról rendel, és leül a pulthoz, nálam úgy működik a dolgok, hogy felteszek neki pár kérdést, és az alapján készítem el az italt. Itt nem az számít, hogy melyik versenyen melyik koktéllal nyertem, mert az nem feltétlenül ízlik mindenkinek. Minden esetben az italt kell megtalálni a személyhez. És érdekes módon ez még a versenyek is így működnek. Ott is adottak a termékek, hiszen a szponzorok italaiból kell elkészíteni a koktélokat. Persze utána már belerakhatod a személyiségedet. 

knrdy-857.jpg

Mi alapján döntötted el, hogy mik lesznek az AbsolutBudapestBartenderen a signature italaid?


Elyxszel mindenképpen akartam készíteni italt, mert nagyon jónak tartom, és nem is akartam túl sok mindent hozzátenni, és ha minél több dolgot raksz egy vodkához, annál inkább elveszik a személyisége. Mivel a réz meghatározó eleme a Elyxnek, egy egyszerű italt szerettem volna. Nagyon szeretem az érlelt italokat, ezért volt cél az érlelt hatás elérése. Ezért adtam hozzá a juharszirupot és a Scapa-t, ami tudatos döntés volt, hiszen benne van a Pernod portfóliójában, és amúgy is szeretem. Mostanában Szita Dávid barátommal és kollégámmal beszélgettünk arról, hogy mennyire illik egy koktélba a só. Van is egy italunk, amibe teszünk, ott is a vaníliát erősíti, ezért is döntöttem mellette ennél az italnál is. A vanliliás italt spontán találtam ki, a julepes pohár adta az alapkoncepciót. Kivettem a whiskey-t, és Absolut Vaniliával helyettesítettem. A mentát benne hagytam, a sima cukor helyett pedig karamellszirupot raktam bele, amit én készítettem. Mivel a vaníliához megy a passion fruit, azzal dobtam fel.  

Mi a legextrább alapanyag, amivel eddig dolgoztál?


Tavaly egy versenyen bacon dzsemet készíttettem a séfünkkel. Hagymát pirított le baconnel, amihez barnacukrot és juharszirupot adott. 

Te személy szerint milyen koktélokat szeretsz inni?


Mindig mást. Helyszíntől, helyzettől, alkalomtól, időponttól és bartendertől is függ. Tudom, hogy milyen a pultnak ezen a felén állni, így ha mondjuk elmegyek egy discoba, akkor nem kérek egy Old Fashioned-t, amit sok idő elkészíteni, és nagyon oda kell rá figyelni. De függ a hangulatomtól is, vagy hogy kikkel bulizom. Ha egy koktélbárban vagyok, akkor egy Old Fashioneddel vagy Manhattennel jól le lehet mérni, hogy milyen a  hely.

Ha Budapest koktél lenne, hogy írnád le?


Az biztos, hogy nagyon komplex és színes  koktél lenne, érdekes alapanyagokkal.

Mennyire hangúlyosak a díszítéseid?


Függ az italtól, máshogy állsz egy tiki italhoz, mint egy klasszikus koktélhoz, de én inkább a visszafogott díszítésnek vagyok a híve.

Mi inspirál a munkád során?


Az utazás, minden új információ, az ízek, az emberek a pult mindkét oldaláról és természetesen a kísérletezés. 

Mi tud sikeressé tenni egy bartendert?


A vendégekkel való kapcsolat megtalálása talán a legfontosabb. Van aki azért jön, hogy új dolgokat tudjon meg, van aki beszélgetni vagy éppen beszélni akar, van aki elkápráztatná a partnerét, akit oda hoz, más új partnert szeretne megismerni, vagy egyszerűen csak jól szeretné érezni magát. Ezeknek az embereknek mind élményt kell adni, hogy sikeres bartender legyél. Az ital egy fontos része az élménynek, de csak egy része. 

Milyen a tökéletes koktél?


Harmonikus. 

 

süti beállítások módosítása