Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy város a benne élőkben mutatkozik meg igazán

Marrakesh Bazár by Pető Lajos

2018. január 12. - absolut_hu

dsc08505.jpg

Marokkó gasztronómiája messze földön hires, a jellegzetes színek, illatok és ízek sok mindenkit elkápráztatnak, és tesznek a közel-keleti konyha rajongójává. Szerencsére ma már nem kell felülnünk a repülőre, ha ilyen élményben szeretnénk részesülni. Na, de hogy jelenik meg mindez ital formájában? Pető Lajos a Bar Pharmában megmutatta nekünk.

 

Sajat szavaival:

Igazi keleti hangulatot idéző ital, ami tökéletes kezdetét adja egy kellemes estének. Az ital. különlegességét cask fokozza, hogy menta teát szolgálunk fel mellé. Ez egyrészt picit megzavarja az ital illatát, miután pedig megkóstoltuk a koktélt, nagyszerű harmóniában less a gőzölgő teával.

Nézd meg, hogy készül a marrakeshi álomital!

Tovább

Klasszikus ételek az itallapon - Interjú Pető Lajossal

dsc08586.jpg

A Bar Pharma egy elvarázsolt kis világ a bulinegyed közepén. Ahogy belép az ember, hirtelen úgy érzi, mintha egy régi gyógyszertárba csöppenne, csakhogy a polcokon nem gyógyszeres üvegcsék, hanem a világ legjobb spiritjei sorakoznak. A nosztalgikus hangulatra rendesen rájátszottak a designnal is, viszont ami a legnagyobb különlegességét adja a dolognak, azok a különböző fűszer- és gyógynövényekből készült italok. Pető Lajos ebben a pici bárban készíti csapatával a koktélokat. A belvárosi éjszakában eltöltött évek után itt van lehetősége azzal is foglalkozni, amit a legjobban szeret, többek között különböző ételek italverzióit átültetni ital formájába. A lenti interjúban erről is mesélt nekünk.

Hogy kerültél a bárpultba, és milyen út vezetett ide a Bar Pharmába?

A családom egy része vendéglátózott, úgyhogy már nagyon fiatal korban kapcsolatba kerültem ezzel a világgal. Akkoriban egy vendégem kezdett el fűzni, hogy jöjjek a belvárosba, és dolgozzunk együtt. Szépen végigjártam a helyeket és a ranglétrát is. Amikor bekerültem a Minyonba, akkor ismerkedtem meg Petivel, a Pharma tulajdonosával. Ez 8 évvel ezelőtt volt, és már akkor brutális dolgokkal foglalkoztak a konyhában és a bárban is. Ekkor tetszett meg ez az egész igazán! A Minyon után voltam még pár helyen, aztán három éve megkeresett Peti, hogy csinál egy új helyet, van-e kedvem jönni. 2014 augusztusában nyitottunk.

A Bar Pharma névhez kapcsolódik egy sajátos design és hangulat. Ez hogy alakult ki?

Nagyon sokat köszönhetünk a Laki Eszti és Dobos Zsófi tervező és belsőépítész párosnak. Több alapkoncepció után végül azt tanácsolták, hogy egy patika legyen a kiindulópont. A PH eleve adott volt már az elején, erre több verziót is kitaláltunk; többek között a parfümériát is, de a Pharma talált be mindenkinél. A hely letisztult, a domináns szín a szürke.

Milyen a kínálat?

Közel 180 féle italunk van, de hétről hétre változik a kínálat. Ehhez igazítjuk az itallapot is. Van alapitallapunk, de nagyon rugalmasak vagyunk olyan szempontból, hogy mit szeretne inni a vendég. Ami nagyon jellegzetessé teszi a helyet, hogy a fali képeken látható gyógy- és fűszernövények nemcsak a design miatt vannak ott, a koktélkészítés során is gyakran előkerülnek, akár növény- akár bitter, egyéb kivonatok formájában.

Ezek szerint az italok kapcsán is nagyon rugalmasak voltatok a hely nyitása során, hiszen a hely hangulatához igazítottátok a koktélkínálatot.

Igen, de ez nem jelenti azt, hogy nem készítünk régi klasszikus koktélokat. Ha viszont valaki szívesen kísérletezik, és közel áll hozzá a Pharma világa, nagyon izgalmas dolgokat van lehetősége megkóstolni. Ehhez sokat kell ötletelni a konyhában, ezalatt értem azt, hogy sokszor akár különböző ételkülönlegességeket is átültetünk ital formájába.

Hogy kerül "tárkonyos raguleves" a pohárba?

Tovább

Roasted Pineapple Sling by Pap Márk

dsc04359.jpg

Pap Márk bebizonyítja, hogy nem minden long drink unalmas. Jelenleg most ez az egyik legnépszerűbb ital a Yellowban. 

Saját szavaival:

Egy igazi klub hangulatú ital, amiben azért sokkal több minden rejlik, mint a szórakozóhelyeken megszokott long drinkekben. Különösen az őszi, téli időszakra terveztem, és jelenleg ez az egyik legpopulárisabb ital a Yellowban is, a mi saját verziónkban. Hosszú, gyümölcsös, fűszeres és különleges ízkombinációk egyvelege keveredik egy kevéske buborékkal ebben az amúgy könnyen érthető koktélban.

Nézd meg, hogy készül!

Tovább

Mesék felnőtteknek - Interjú Rebák Tamással

rebaktamas_logozott.jpg

Rebák Tamás számára egyáltalán nem vezetett egyenes út oda, amivel most foglalkozik. Bár gyerekkorában sok társához hasonlóan szerette a rajzfilmeket és óvónéni anyukája révén gyakran elmerült a rajzolásban, sokáig csak feltöltődésként tekintett erre a tevékenységre. A tehetség viszont általában utat tör magának; ez történt az ő esetében is. Pár egyetemi szak és kerülőút után Tamás kikötött az animációnál. Az interjút olvasva pedig teljesen átjön, hogy ezzel kel és fekszik, legalább olyan fontos számára, mint a levegő.

Gyerekként mennyire voltál mesefüggő? Mik voltak a meghatározó dolgok abból a szempontból, ami most csinálsz?

Azt hiszem nem voltam nagyobb mesefüggő, mint egy átlagos gyerek. Kiskorunkban mindannyian imádjuk a rajzfilmeket, és rajzolni meg firkálgatni is szeretünk. Más kérdés, hogy később egyesek miért hagyják el, vagy épp miért viszik tovább magukkal ezt a dolgot. Egyébként az első mese, amire emlékszem az a Négy dínó New Yorkban volt. Rongyosra néztük a videokazettát a bátyámmal. Egyébként nemrég néztem újra, és meglepően okos és tanulságos sztori, tuti megmutatom majd a gyerekeimnek is. Annak idején persze csak a dínók miatt érdekelt. Az első magyar vonatkozású mese, ami rám hatással volt, a Hercegnő és a kobold, aminek a zenéje még ma is sokszor eszembe jut, de nem tudnék olyan mesét mondani, ami gyökeresen meghatározta azt, amit most csinálok. Inkább azt mondanám, hogy mindig is érdekeltek a sztorik, a kitalált történetek, és maga a mesélés, a fikció. Az egyik kedvenc játékunk bátyámmal például az volt, amit “Kinderes”-nek neveztünk el. Ez abból állt, hogy az összes Kindertojás figurából meg legoból felépítettünk egy várost a szobánk padlóján, és különböző sztorikat találtunk ki, amiket eljátszottunk a figurákkal. Akár napokig is pörgött a sztori, mint egy TV sorozat. Mivel anyukám óvónéni, talán az átlagnál többet is hallgattam mesét, és ceruzát többször nyomtak a kezembe, jobban figyeltek erre szüleim.

Mikor kezdett el komolyabban érdekelni az illusztráció és animációs filmkészítés? Mennyire vezetett egyenes út ehhez? 

Azt hiszem ennél kevésbé egyenes út nem is vezethetett volna ide. Gyakran frusztrál is, hogy ez ennyi ideig tartott. Mennyivel jobb lenne, ha már 5-10 évvel ezelőtt megtaláltam volna ezt az utat! Általános iskolában ötödiktől nyolcadikig volt otthon Nyírmadán egy képzőművészeti szakkör, amit a helyi rajztanárnő vezetett. Az egy nagyon pozitív, építő közeg volt, ahol linómetszéstől kezdve az olajfestésen át a szobrászatig mindent csináltunk. Sőt, rajzversenyekre is jártunk. Utoljára akkor tanultam rajzolni intézményes keretek között, és meg is maradt hobbinak egészen sokáig, egy kicsit mentsvárnak is azok mellett a dolgok mellett, amiket szintén elkezdtem, de nem igazán jöttek be. Tanultam sokáig klarinétozni meg szaxofonozni is, de ebből mára annyi maradt, hogy néha eljátszogatom otthon magamnak a “Minden ember macska nem lehet”-et a Macskaarisztokratákból. A gimi alatt matek szakos osztályba jártam, ahol kicsit feketebárány voltam, mert akkoriban író-költő-színész - szerűség akartam lenni, ezért mentem aztán érettségi után szabadbölcsészetre az ELTE BTK-ra, ahol végül film lett a fő szakirányom és magyar a minorom. Itt kezdett el érdekelni először komolyabban az animáció, Lichter Péternek volt egy kísérleti filmes kurzusa, ami elindított valamit bennem ebbe az irányba. A következő tanévben szintén az ELTE-n elkezdtem a pszichológiát is, mert mindig érdekelt, hogyan működik az ember, és gondoltam a későbbiekben is jól jöhet egy-egy karakter felépítésénél, motivációinak megalkotásánál. És persze akkor a szüleim is megörültek, hogy talán valami tisztességes hivatásom lesz! (nevet) De azért a félévek múltával egyre jobban éreztem, hogy a pszichológiával a BA után elválnak útjaim, de azért barátságban búcsúztunk el, már csak önismereti szempontokból is hasznos volt. Szóval miután végeztem a BTK-n is a filmszakon, akkor kellett eldöntenem, hogyan tovább. A BA évek alatt sok kisfilmet, filmetüdöt, gyakorlatokat csináltunk, amiket nagyon élveztem, és sokáig úgy hittem, hogy majd rendezni, vagy operatőrködni lenne jó a jövőben. De később rájöttem, mikor már elmentem egy-két csoporttársam nagyobb diplomafilmjébe segédkezni, hogy én nagyon nehezen bízom rá a dolgokat másokra, és a felelősséget is nehezen adom át másnak, így nem nagyon tudnám magam elképzelni rendezőként, ahol egy kis stáb esetén is több tucat embert kell koordinálni.

Ugorj fejest Tomi világába!

Tovább

ABSOLUT. X PAINTER OF BUDAPEST

Interjú a készítőkkel

final_scan_absolut-ok_kissebb.jpg

Kattints a képre, és fedezd fel szereplőinket és kedvenc budapesti helyszíneiket!

Az ABSOLUT. X PAINTER OF BUDAPEST kollaborációval elsősorban az volt a célunk, hogy feltegyük a koronát 2017-re. Sok izgalmas tehetséggel találkoztunk, és jó pár eseményen ott voltunk, hogy együtt ünnepeljünk kollekció debütálásokat, showroom és kiállítás megnyitókat vagy akár könyv megjelenéseket. A Szoboszlay András által elkészített rajzban ott van az idei évünk esszenciája. A panorámaképhez egy videó is készült, amivel kedvenc városunk előtt is szerettünk volna kicsit tisztelegni, hiszen Budapest, ami elsősorban összeköt minket szereplőinkkel és veled, aki ezeket a sorokat olvasod. 

 Kulisszatitkok, érdekességek a videó készítéséről, interjú az alkotókkal!

Tovább

ABSOLUT. X PAINTER OF BUDAPEST

Fedezd fel velünk a várost!

absolut_x_eletlen_kep_p.jpg

2017 sok izgalmas pillanatot hozott nekünk, és reméljük mindenkinek, aki a blogot olvasta. Fantasztikus emberekkel, kiemelkedő tehetségekkel találkoztunk. Jó érzés volt elmerülni Budapest kreatív energiáiban, akár a bárkultúrát, a művészeteket, a divatot, designt vagy éppen az irodalmat vesszük. Az Absolut. X Painter of Budapest kollaboráció pont ezt szeretné megünnepelni! Barangoljatok velünk a városban, fedezzétek fel szereplőinket és kedvenc budapesti helyszíneiket! Reméljük sikerül ezzel a képpel pár jó percet szerezni. Legalább annyira jót, mint amennyire mi élveztük az egész évet. És hogy a projekt egyik legizgalmasabb része, az alkotói folyamat se maradjon rejtve, készült egy videó, amit most meg is nézhettek, hamarosan pedig pár érdekességet is megtudhattok a kollaborációról a projekt alappilléreitől Szoboszlay András, Knapp Dávidtól és Methától.

Kattints a videóhoz!

Tovább

Cosmopolitan 2.0 by Pap Márk

dsc04309.jpg

A Cosmopolitan esetében általában csalódik az, aki egy könnyű, édes és gyümölcsös koktélt vár; a fanyar ízvilágú ital könnyen a férfiak kedvence lehetne, ha nincs a pink szín, na és a Szex és New York. Pap Márk most azokra a nőkre gondolt, akik szívesne kipróbálnának egy szelidítettebb változatot. 

Saját szavaival:

Ha valakinek elsőre csalódás a Cosmopolitan adta erős, fanyar izhatás, valószínűleg azért van így, mert általában azt hiszik, hogy egy egy édes, könnyed, csajos gyümölcsös koktél. Ez a vàltozat tuti befutó lehet a könnyebben érthető balanszok és a kicsit extrémebb köntös miatt. Persze ragaszkodom az alapokhoz is, és először inkább mindig az erdetit próbálom inkább jól prezentálni az érdeklődő vendég felé, hogy elégedetten távozzon az este végén.

Nézd meg, hogy készül a Cosmopolitan 2.0!

Tovább

Engedni a flownak - Interjú Mózes Laurával, a LAMOPPE tervezőjével

mozeslaura_portre_logozott.jpg

Amikor Mózes Laura elindította a LAMOPPE márkát, egyszerűen hagyta magát sodorni az eseményekkel. Nem készült márkastratégia, még csak kollekciókat sem tervezett. Belevágott, és közben hagyta, hogy maguktól alakuljanak a dolgok. Hogy mi hozta meg a sikert, nem lehet pontosan tudni; a figyelemfelkeltő, de nem túl misztfikált minták; vagy esetleg az, hogy egyre többen nyitnak a hazai iparművészek felé a lakberendezés terén is? A párnák mintáinak viszont akkora sikere lett, hogy saját vásárlói inspirálták arra, hogy elkezdjen hátizsákokat készíteni. Úgy tűnik az elmúlt tíz évben megtett kacskaringós út egy olyan állomáshoz vezette 3 évvel ezelőtt, amiben igazán megtalálta önmagát. Erről is mesélt amellett, hogy megosztotta Budapest egyik legtitkosabb helyszínét is velünk. A lenti interjúban persze ki is derül, hogy hol található.

Hogy kezdődött a LAMOPPE története?

A blogomból nőtte ki magát, ahol különböző otthoni sufnituningjaimat posztolgattam. Elkezdett valahogy minden második poszt a párnákról szólni. Mindenfélét varrtam rájuk különböző  anyagokból, és teljesen beszippantott a textil megmunkálás. Talán  azért is volt izgalmas maga a párna, mert már a formája alapján is lehet úgy ránézni, mint egy képre. Amióta az eszemet tudom, kompozíciókban és színekben gondolkodom. Ennek némiképp elletmondóan geográfus szakon kötöttem ki a felsőoktatásban, hogy aztán vagy tíz évig közelébe se menjek semmiféle kreatív területnek.

Mi adta a lendületet a váltáshoz?

Sokan mondják, hogy a szülés egyfajta transzformáció, és én is így éltem meg. A semmi máshoz nem viszonyítható testi élmény a személyiséget is átgyúrja, és bennem például ilyen energiákat, csatornákat nyitott meg. Ötleteim voltak és eltökélten meg akartam őket valósítani, ráadásul mindig is imádtam autodidakta módon tanulni, a fejlődést megélni. Valamiben elmélyülni pedig ennek kiváló terep. Hogy a valami miért pont a textilezés, mintatervezés lett, jó kérdés.

A párnák után miért pont táskákat kezdél el varrni?

Egyik dolog hozta a másikat, mint minden a márka történetében. A vásárlók felől jött az igény, többen jelezték, hogy szívesen látnák ezeket a mintákat táskákon. Mivel mindig is hátizsákos voltam, ráadásul én magam sem találtam olyan városi hátizsákot, ami jó méretben, mégsem olyan, mint egy túrahátizsák, biciklizni is kényelmes benne, minden belefér, és még jól is néz ki, elhatároztam, hogy belevágok. Valójában egyszerre indultam ki a saját és a vásárlóim igényeiből. Egyébként azóta is folyamatosan fejlesztem a terméket. Elkezdtem vízálló anyagból varrni, és mivel  minden visszajelzést komolyan veszek, sokat tudok bíbelődni az  arányokat, méretek, felhasznált textilek összeállításával.

Érdekel, hogy tervezi Laura a mintákat?

Tovább

DOT for You X Société Budapest launch party összefoglaló

Société Budapest interjú

_p3a1244.jpg

December 11-én egy zártkörű eseményen ünnepelt a DOT for You és a Société Budapest kollaborációjuk létrejötte kapcsán. A két különböző verzióban is elérhető notebook teljes összehangban van mindazzal, amit ez az új közösségi tér kommunikál magáról; kifinomult, exkluzív, izgalmas, merész és nemzetközi viszonylatban is friss.  Az Absolut. is ott volt.

_p3a1188.jpg

_p3a1195.jpg

 

_p3a1199.jpg

Fotók: Mátyássy Jónás

Ismerd meg a Société Budapestet!

Tovább

Sesame Martini by Pap Márk

dsc04331.jpg

Pap Márk rajong a keleti fűszerekért. Ezt a martini típusú italt úgy állította össze, hogy amellett, hogy elegáns maradt, különleges karaktert csempészett bele.

Saját szavaival:

A martini típusú koktéloknál megszokott intenzív, erős, inkább az alkohol domináns szerepére öszpontosító italt most még különlegesebb vàltozatban kóstolhatjàtok. A könnyen érthető, mondhatni olajos, szàraz, teás ízjegyektől kezdve, az intenzív citrusosságon át a fekete szezám adta édeskésebb pillanatig mindent érezhetünk benne, de mégis màs szinteken. Nagyon complex, és ugyanúgy megtartja azt az eleganciát, amit egy igazi martininek kell ígérnie.

Nézd meg hogy készül!

Tovább